FOLLOW US: facebook twitter

Θέλουν ραντεβού με ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ

Ημερομηνία: 28-03-2023 | Συντάκτης:

-Λύση στα προβλήματά τους ζητούν οι αγρότες των Μακρισίων

Σύσκεψη για τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο των Μακρισίων πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο κοινοτικό γραφείο του χωριού, με την παρουσία βουλευτών και αυτοδιοικητικών της περιοχής.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν, ήταν οι αποζημιώσεις από τις πλημμύρες του 2019 και από τις πυρκαγιές του 2022, καθώς η σύσταση Ομάδας Παραγωγών ώστε να διασωθεί η καλλιέργεια της σταφίδας.

Οι αγρότες της περιοχής τόνισαν πως έχουν δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα από τα ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτεία καταβάλλει μηδενικές αποζημιώσεις, αφήνοντας το αγροτικό εισόδημα να συρρικνωθεί.

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισαν την ανάγκη συνάντησης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, για να του παραθέσουν αναλυτικά τα προβλήματα.

Η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πλέον έχει βελτιωθεί το σύστημα καταβολής των αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι για τις πυρκαγιές του 2022 οι εκτιμήσεις της απώλειας της παραγωγής και το φυτικό κεφάλαιο πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν. Για τη σταφίδα ανέφερε πως πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο στήριξης.

Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδ. Νικολακόπουλος ανέφερε πως η στήριξη και η ενίσχυση του αγροτικού τομέα αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης κι ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τις φυσικές καταστροφές.

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανός αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευθεί και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα παρατηρείται μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ενώ έκανε λόγο και για αισχροκέρδεια από μεσάζοντες,, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής κρατικής παρέμβασης και αρωγής».

Ο βουλευτής Ηλείας και επικ. της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνη ςδήλωσε: «Οι αγρότες στην Ηλεία και τα Μακρίσια εκπέμπουν SOS. Πολλές καλλιέργειες κινδυνεύουν με αφανισμό, πάρα πολλά προβλήματα αγροτών μένουν άλυτα, εκτιμήσεις από τις φωτιές του 22 δεν έχουν γίνει ακόμα, δυστυχώς η σταφίδα παραμένει προϊόν στα αζήτητα, και πολλές αποφάσεις που αφορούν αποζημίωση προϊόντων, αφήνουν την Ηλεία προκλητικά εκτός. Πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να δείξει ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες της Ηλείας. Ο χρόνος έχει τελειώσει και αυτή τη στιγμή υπάρχει ορατός ο κίνδυνος εγκατάλειψης και ερημοποίησης των καλλιεργειών. Εδώ και τώρα συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες έτσι ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να ”ανασάνουν” και να συνεχίσουν να καλλιεργούν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος