FOLLOW US: facebook twitter

Θάνος Αντ. Καράμπελας: Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Ημερομηνία: 13-03-2021 | Συγγραφέας:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  προχώρησε στην προδημοσίευση του Προγράμματος 6.1. << Εγκατάσταση Νέων Αγροτών>> ,  η προκήρυξη του οποίου αναμένεται να εκδοθεί τέλος Καλοκαιριού –αρχές Φθινοπώρου.

Τα βασικά σημεία του Προγράμματος αυτού, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν και να κάνουν τα κατάλληλα βήματα προκειμένου να έχουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης για ένταξή τους είναι περιεκτικά τα εξής:

Κριτήρια Ένταξης

 • Είναι ενήλικας και δεν έχει υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας του.
 • Εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην εκμετάλλευση κατά το δεκαοκτάµηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
 • Υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το 2021
 • Εγγράφεται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελµατίας αγρότης νεοεισερχόµενος στον αγροτικό τοµέα.
 • ∆εν έχει ασκήσει γεωργική επαγγελµατική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ηµεροµηνία πρώτης εγκατάστασης.
 • ∆εν έχει εξωγεωργική απασχόληση, µόνιµη εξαρτηµένη ή µη εξαρτηµένη ή, αν έχει, δεσµεύεται να τη διακόψει µετά την ανακοίνωση των αποτελεσµάτων εξέτασης της αίτησής του (εφόσον κριθεί επιλέξιµος) και πριν την ένταξή του στο µέτρο.
 • ∆εν έχει υπάρξει στο παρελθόν δικαιούχος µέτρων νέων γεωργών.
 • ∆εν έχει σύζυγο που έχει υποβάλει δήλωση ΟΣ∆Ε το έτος 2021 ή που τα έτη 2019 ή 2020 έχει υποβάλλει δήλωση ΟΣ∆Ε µε τυπική απόδοση άνω των 8.000 ευρώ ή είναι επαγγελµατίας αγρότης / αγρότισσα, βάσει βεβαίωσης του ΜΑΑΕ, ή έχει τις προϋποθέσεις για να οριστεί ως επαγγελµατίας αγρότης / αγρότισσα από το ΜΑΑΕ. Εξαιρούνται οι σύζυγοι των επαγγελµατιών αγροτών στον τοµέα της αλιείας.
 • ∆εν είναι σπουδαστής/στρια ή φοιτητής/τρια που δεν έχει συμπληρώσει τον αριθµό των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.
 • Κατά την ηµεροµηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων στήριξης έχει ολοκληρώσει, ή έχει απαλλαγεί ή έχει ξεκινήσει την υπηρέτηση της στρατιωτικής του θητείας.

Η γεωργική εκµετάλλευση πρέπει να βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της µόνιµης κατοικίας του και να έχει περιληφθεί στην ΕΑΕ 2021 και να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναµικότητας (εκφρασµένη ως τυπική απόδοση) 14.000 ευρώ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλλουν τυποποιηµένο επιχειρηµατικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκµετάλλευσης. Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηµατικού σχεδίου είναι τρία έως τέσσερα έτη.Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου ο δικαιούχος υποχρεούται να διατηρήσει την ιδιότητα του επαγγελµατία γεωργού για τρία έτη.

Δεσμεύσεις Δικαιούχων

 • Να υποβάλουν και εκτελέσουν µε επιτυχία επιχειρηµατικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκµετάλλευσης µέχρι και τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την ηµεροµηνία ένταξής τους στο µέτρο υποβάλλοντας αίτηµα ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου κατά τη διάρκεια του τέταρτου έτους από την ηµεροµηνία ένταξης.
 • Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη και να τη διατηρήσουν για τρία έτη µετά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού τους σχεδίου.
 • Να αυξήσουν την τυπική απόδοση της εκµετάλλευσής τους τουλάχιστον στα 18.000 ευρώ κατά το έτος ολοκλήρωσης.
 • Να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραµείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τρία έτη µετά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού τους σχεδίου (ελάχιστος τζίρος εκμετάλλευσης 15.000 ευρώ)
 • Να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣ∆Ε, από το 2021 έως και τρία έτη µετά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού τους σχεδίου.
 • Να διατηρούν τη γεωργική τους εκµετάλλευση στην ευρύτερη περιοχή του τόπου της µόνιµης κατοικίας τους. Αγροτεµάχια εκτός της ευρύτερης περιοχής δεν γίνονται αποδεκτά από το µέτρο.
 • Να παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ποσό ενίσχυσης

Βασικό ποσό ενίσχυσης τα 35.000 ευρώ επί του οποίου µπορεί να υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις:

α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των νέων γεωργών βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές .

β) 2.500 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης είναι η κτηνοτροφική.

Συνεπώς το ποσό ενίσχυσης µπορεί να διαμορφωθεί από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Η οικονοµική ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται µε την ένταξη του νέου γεωργού στο µέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής ενίσχυσης.

Ιδιαίτερη επισήμανση

Μεγάλη προσοχή απαιτείται στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021 όπου θα πρέπει να δηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιέργειες και ζωικό Κεφάλαιο που θα φτάσουν την Τυπική τους Απόδοση στα 14.000 Ευρώ, δηλαδή τα ελάχιστα στρέμματα ή αριθμό ζωικού Κεφαλαίου, που απαιτούνται για να έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο Πρόγραμμα.

Θάνος Αντ. Καράμπελας

Γεωπόνος –Μελετητής

Νέοι Αγρότες-  Σχέδια Βελτίωσης

Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία

Γεωτεχνικές Μελέτες

Διαχείριση Μητρώων Αιγοπροβάτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ