FOLLOW US: facebook twitter

«Θα εξαφανιστεί το καλαμπόκι από την Ηλεία» – Χαμηλές τιμές και υψηλό κόστος συμπιέζουν τους παραγωγούς

Ημερομηνία: 09-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
-Κρατική στήριξη ζητά ο Χρ. Παλαιολόγος

Ηχηρό «καμπανάκι» για τη συρρίκνωση της παραγωγής καλαμποκιού χτυπά ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, Χρήστος Παλαιολόγος, τονίζοντας ότι η αναλογία τιμής-κόστους είναι πλέον δυσβάσταχτη για τους αγρότες και τους αποθαρρύνει από το να ξανακαλλιεργήσουν.

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του, οι τιμές φέτος δεν ξεπέρασαν τα 0,17-0,18 ευρώ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να χάσουν σημαντικό εισόδημα, αφού το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό.

«Παρότι η Ηλεία έχει το καλύτερο καλαμπόκι στην Ελλάδα και παγκοσμίως, διότι λόγω της ηλιοφάνειας έχουμε γλουτένη, κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε. Δεν έχουμε καλές τιμές, αφού οι έμποροι “έπαιξαν” στα 0,18 ευρώ, ενώ μόνο η Ένωση έβαλε 0,20 ευρώ τιμή. Την ίδια στιγμή, το λίπασμα, το πετρέλαιο και τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής. Πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μας στηρίξει, διότι το 70% των αγροτών παράγουν καλαμπόκι. Το σιτάρι και το κριθάρι εξαφανίστηκαν, προς τα εκεί πάει τώρα και το καλαμπόκι», τόνισε ο κ. Παλαιολόγος υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εγκατάλειψη της καλλιέργειας καλαμποκιού.

«Διαμαρτυρόμαστε γιατί η τιμή παραμένει καθηλωμένη και δεν ανεβαίνει με τίποτα, ενώ τα έξοδα αυξάνουν διαρκώς. Ο παραγωγός δεν εισπράττει τίποτα και δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα υπάρχει καλαμπόκι και θα κλονιστεί όλη η τοπική κοινωνία και οικονομία. Τα δημητριακά δεν τα έχει σκεφτεί κανένας, καλώ όλους να συμμετέχουν σε διαμαρτυρία. Πρέπει όλοι οι πολιτικοί και οι φορείς να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να μας στηρίξουν γιατι περνάμε δύσκολες στιγμές. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κράτους. Μια φορά πήραμε χρήματα από τον Χατζηγάκη και έκτοτε τίποτα» επισήμανε και υπενθύμισε πόσο δύσκολο είναι να παράγεις και να μην υπάρχει αποτέλεσμα.

«Οι καλαμποκάδες είναι λασπίτες. Μια ζωή στη λάσπη είναι για να καλλιεργήσουν. Θέλουν βοήθεια διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με τις τιμές που έχει τώρα το προϊόν. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ποσότητα καλαμπόκι που δεν μπαίνει. Οι καλλιέργειες μειώνονται κάθε χρόνο και θα μειωθούν κι άλλο διότι υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος