FOLLOW US: facebook twitter

Θ. Βασιλόπουλος: «Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το βασικό χρηματοδοτικό μας όχημα και τη νέα περίοδο»

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Πολιτική

*Του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, Θεόδωρου Βασιλόπουλου

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και οφείλουμε να τους έχουμε ως οδηγό για τα επόμενα βήματά μας… να δούμε ποια είναι η αγροτική ταυτότητα της περιοχής μας. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η 4η μεγαλύτερη παραγωγός αγροτικών προϊόντων στην χώρα, έχοντας ιδιαίτερα δυναμικό πρωτογενή τομέα παραγωγής που αποφέρει πάνω από 1,31 δις ευρώ ετησίως στο περιφερειακό εισόδημα.

Αν και είναι 6η σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μεταξύ των ελληνικών περιφερειών, καταλαμβάνει την 4η θέση σε φυτική παραγωγή (1 δις ευρώ ετησίως) και την 3η θέση σε ζωική παραγωγή (300 εκατ. ευρώ ετησίως περίπου).

Τα βασικά παραγόμενα προϊόντα είναι σκαλιστικά φυτά (ετήσιας αξίας 293,6 εκ. ευρώ), ελαιόλαδο (ετήσιας αξίας 270,3 εκ. ευρώ), ζώα (ετήσιας αξίας 166,5 εκ. ευρώ), φρούτα (ετήσιας αξίας 165,4 εκ. ευρώ) και ζωικά προϊόντα (ετήσιας αξίας 117,7 εκ. ευρώ)

Μπορούμε και καλύτερα βέβαια  αν αναλογιστούμε ότι  οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, υποδομές και τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν μεσάζοντες, ανταγωνιστές παραγωγούς από άλλες περιοχές να αυξήσουν την παραγόμενη ποσότητα ανά έκταση ή ανά ζώο και να πιστοποιήσουν την υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία της παραγωγής τους.  

Ακόμη, οι παραγωγοί αποφεύγουν τη συμμετοχή σε συνεταιρισμούς και συμπράξεις γεγονός που οδηγεί σε χαμηλό βαθμό δικτύωσης των παραγωγών, ελαχιστοποίηση της τυποποίησης και μικροτυποποίησης των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αδυναμία οργανωμένης προβολής και προώθησης μέσα από την υιοθέτηση εμπορικής ταυτότητας, και τελικά σε μείωση του εισοδήματος και επιδείνωση των αναπτυξιακών προοπτικών του αγροτικού τομέα.      

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  είναι το βασικό χρηματοδοτικό μας όχημα και τη νέα περίοδο  για την ανασυγκρότηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής μας παραγωγής. 

Αλλαγές με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο αλλά και αυστηρούς ελέγχους φέρνει στον πρωτογενή τομέα, από τη νέα χρονιά και η ενεργοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.     

 Μέσω αυτού  παρέχονται οι πόροι  για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας για τη δημιουργία προϊόντων που είναι υγιεινά, ασφαλή και θρεπτικά.    

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πράσινο, βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα στην Περιφέρειά μας ικανό να προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος