FOLLOW US: facebook twitter

Tέσσερις παρεμβάσεις ύψους 4,2 εκατ. ευρώ στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 06-09-2022 | Συντάκτης:

-Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς και τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τέσσερις παρεμβάσεις που αφορούν το αγροτικό οδικό δίκτυο και την πρόσβαση στους οικισμούς δρομολογεί ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις της περσινής πυρκαγιάς, οι οποίες ήδη επιβαρύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και ιδιαίτερα του αγροτικού κόσμου.

Η μεγαλύτερη παρέμβαση είναι ύψους 3,62 εκατ. ευρώ και, με βάση τη μελέτη, αφορά παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο του Δήμου με σκοπό τη βελτίωση της προσπελασιμότητας και της προσβασιμότητας των δρόμων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων προς τις εκμεταλλεύσεις τους. Τα επιλεγμένα τμήματα οδών αφορούν αποκλειστικά υφιστάμενες αγροτικές οδούς που πληρούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της τυπικής αγροτικής οδού, είναι δρόμοι που δεν εξυπηρετούν τη γενική κυκλοφορία, δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως δασικοί και είναι σε περιοχές εκτός σχεδίου Οικισμών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Η διάρκεια σύμβασης είναι οκτώ μήνες από την ημερομηνία υπογραφής.

Η δεύτερη παρέμβαση, ύψους 345.000 ευρώ, προβλέπει τη συντήρηση και την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων συνδετήριων οδών Οικισμών με κεντρικούς οδικούς άξονες στο Βασιλάκι, στον οικισμό Υψηλόν, στην Κοινότητα Κάμενας, στο Λάλα, στον οικισμό Πόθου κλπ.

 Η τρίτη παρέμβαση είναι ύψους 335.000 ευρώ και προβλέπει παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με σκοπό τη νβελτίωση της προσπελασιμότητας και της προσβασιμότητας των δρόμων με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και κτηνοτρόφων προς τις εκμεταλλεύσεις τους. Τα επιλεγμένα τμήματα οδών αφορούν αποκλειστικά υφιστάμενες αγροτικές οδούς που πληρούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της τυπικής αγροτικής οδού, είναι δρόμοι που δεν εξυπηρετούν τη γενική κυκλοφορία, δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως δασικοί και είναι σε περιοχές εκτός σχεδίου Οικισμών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Η τέταρτη και τελευταία παρέμβαση είναι ύψους 200.000 ευρώ και προβλέπει τηναποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021 και τη βελτίωση των υποδομών για την πρόληψη νέων ζημιών. Οι παρεμβάσεις-αποκαταστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις Κοινότητες Μάγειρα, Πλατάνου, Κλαδέου, Νεμούτας, Λιναριάς, Μουριάς, Ξηροκάμπου, Κρυονερίου, Αρχαίας Πίσας, Καυκωνίας, Λάλα (οικισμός Πόθου). 8. Διάρκεια σύμβασης.

Και τα τέσσερα έργα θα γίνουν με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με το επιχείρημα ότι είναι απολύτως απαραίτητο λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλομένης σε γεγονότα απρόβλεπτα και δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή με διαπραγμάτευση διαδικασίες με δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού και αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν απορρέει από ευθύνη της Αναθέτουσας Αρχής.

O αρμόδιος αντιδήμαρχος παρέθεσε και έγγραφο της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας με τα Αποτελέσματα της Επιτροπής Ελέγχου Δασικού Οδικού Δικτύου, το οποίο αναφέρει ότι εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2021 στην περιοχή, των πλημμυρικών φαινομένων κατά την χειμερινή περίοδο και του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο που διανύουμε  προκύπτει ότι το αγροτοδασικό οδικό δίκτυο της Αρχαίας Ολυμπίας χρήζει άμεσης συντήρησης και αποκατάστασης.

Δύο από τις αποφάσεις εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την οικονομική επιτροπή του δήμου, καθώς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευθύμιος Κοτζιάς τις καταψήφισε διότι -όπως δήλωσε- θεωρεί ότι το έργο δεν πρέπει να γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος