FOLLOW US: facebook twitter

Τέσσερα συν ένα έργα που αλλάζουν το κέντρο του Πύργου

Ημερομηνία: 28-01-2022 | Συντάκτης:

-Η «Πρωινή» παρουσιάζει τις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου του Πύργου προχωρά στην υλοποίηση τεσσάρων έργων η δημοτική αρχή, με αξιοποίηση πόρων από όλες τις διαθέσιμες πηγές.

Η αρχή έγινε με την ανάπλαση του Λόφου του Επαρχείου, έργου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, το οποίο θα αποτρέψει κινδύνους κατάρρευσης μέρους της τοιχοποιίας και παράλληλα θα βελτιώσει αισθητικά το Επαρχείο και μέρος της πλατείας, στο ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. Εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους στις πρώτες ύλες και της άτυπης «στάσης πληρωμών» από το ΕΣΠΑ, το έργο εμφάνισε προβλήματα στην απρόσκοπτη υλοποίησή του, όμως φαίνεται ότι σταδιακά διευθετούνται και οι εργασίες αναμένεται να επανεκκινήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι επόμενες δύο αναπλάσεις αφορούν δύο κεντρικούς δρόμους του Πύργου, την οδό Κολοκοτρώνη και την οδό 28ης Οκτωβρίου, η πρώτη από ίδιους πόρους (ΣΤΑ) και η δεύτερη από το Πράσινο Ταμείο. Η πρώτη παρέμβαση προβλέπει την ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη και των παράπλευρων οδών, τόσο προς την πλευρά του Αρχαιολογικού Μουσείου όσο και της κεντρικής πλατείας. Ένα από τα βασικά στοιχεία του έργου είναι ότι θα ξηλωθεί όλη η άσφαλτος και θα αντικατασταθεί από κυβόλιθους, ενώ η οδός Κολοκοτρώνη θα μετατραπεί σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά την 28η Οκτωβρίου, πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 733.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί, οι παρεμβάσεις προσδιορίζονται από το ύψος της οδού Μπιζανίου ως το ύψος του κόμβου της 28ης Οκτωβρίου (Ρήγα Φεραίου) και προβλέπει την ανάπλαση των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στα τμήματα μπροστά από το 2ο Δημοτικό Σχολείο, μπροστά από το Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας και στη συμβολή με την Μπιζανίου. Επίσης θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα και θα γίνει δενδροφύτευση.

Το τέταρτο έργο αφορά την ανάπλαση της ζώνης Ερμού-Καραϊσκάκη-Πλατεία Μίκη Θεοδωράκη, πέριξ του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου. Εκεί θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στην πλατεία Νικάκη και στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Αθανασίου, στην οδό Λιούρδη, ενώ θα γίνουν εργασίες βελτίωσης του εξωτερικού χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου. Ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να φτάσει τις 650.000 ευρώ.

Το πέμπτο έργο, που φαίνεται όμως ότι προγραμματίζεται σε μεταγενέστερη φάση, είναι η δημιουργία Μουσείου Ιστορίας της πόλης του Πύργου. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το κτίριο που στέγαζε μέχρι πρότινος την Τράπεζα της Ελλάδος, είναι το επικρατέστερο για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη γίνει επαφή μεταξύ του δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, για την αγορά του κτιρίου.

«Αλλάζουμε την εικόνα της πόλης»

Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε πως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η πόλη του Πύργου να αποκτήσει το δικό της ιστορικό μουσείο, καθώς η σκόρπια και «ξεθωριασμένη» ιστορία της πρέπει να ενοποιηθεί και να προβληθεί στο ευρύ κοινό μέσα από ένα εγχείρημα σύγχρονο και εξωστρεφές, προσθέτοντας πως ο δήμος αναζητά κτίριο για ενοικίαση ή αγορά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία και ιστορία , στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κοινωνικό ιστό της, να αποτελεί τοπόσημο, να διαθέτει μεγάλους χώρους άνω των 400 τ.μ. με αίθριο για εκδηλώσεις κατά τη θερινή περίοδο.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Πρωινή» ο κ. Αντωνακόπουλος σημείωσε πως για μπει η πόλη σε τροχιά αναπτυξιακή, οφείλει να αποκτήσει ταυτότητα και να βελτιώσει θεαματικά την εικόνα της.

«Το αναπτυξιακό πρόβλημα της πόλης είναι ότι πάσχει τουριστικά και θέλει επισκέπτες, αλλά πρέπει πρώτα να γίνει ελκυστική, καθαρή πόλη με βελτιωμένη την αισθητική της. Πρέπει να έχουμε και κάτι να δείξουμε. Άρα πρέπει να κάνεις να κάνεις πράγματα τα οποία θα αποτελέσουν, σε συνεργασία με τους tour operator, κίνητρο να έρθουν τουρίστες, έχοντας διαμορφώσει ένα σύγχρονο κέντρο που θα εξυπηρετεί και τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος