FOLLOW US: facebook twitter

Τέσσερα μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ενάντια «στον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος»

Ημερομηνία: 28-11-2020 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Τη δημόσια διαφωνία τους με τους χειρισμούς του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και την ενέργεια του Προέδρου του, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου «να διαπραγματεύεται αμοιβές, ειδικούς εργασιακούς όρους και φοροαπαλλαγές για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, παραβλέποντας τα πάγια αιτήματα των γιατρών που ήδη αγωνίζονται στα νοσοκομεία» δηλώνουν τέσσερα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή «είναι ευτελιστική για το ιατρικό λειτούργημα». Προσθέτουν ότι «δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας στην κίνηση μετατροπής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε μηχανισμό προώθησης προνομίων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει ως προπομπός κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.»

«Επειδή θεωρούμε ότι η στάση και η συμπεριφορά του Προεδρείου του ΠΙΣ προσβάλλει βάναυσα τους γιατρούς και προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις, εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας και διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον διασυρμό τον οποίο υφίσταται ο κλάδος» δηλώνουν επίσης τα τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

« Όταν το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του, εκατοντάδες ασθενείς χάνουν την ζωή τους, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του ΕΣΥ εργάζονται εξουθενωμένοι υπό δυσοίωνες συνθήκες, η ενέργεια του Προέδρου του ΠΙΣ να διαπραγματεύεται αμοιβές, ειδικούς εργασιακούς όρους και φοροαπαλλαγές για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, παραβλέποντας τα πάγια αιτήματα των γιατρών που ήδη αγωνίζονται στα νοσοκομεία, είναι ευτελιστική για το ιατρικό λειτούργημα. Επιπλέον, αποτελεί βαρύτατη προσβολή προς το σύνολο της ιατρικής κοινότητας η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΙΣ ότι «όποιος πάει να δουλέψει μέσα σε αυτό το χώρο (τα Νοσοκομεία), πρώτα από όλα εκτίθεται σε έναν φοβερό κίνδυνο, που σημαίνει ότι αν είναι γιατρός του ΕΣΥ και πεθάνει, η χήρα του θα έχει μια σύνταξη, αν είναι εθελοντής θα πάει έτσι, η χήρα του δεν θα έχει τίποτα».

Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας στην κίνηση μετατροπής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε μηχανισμό προώθησης προνομίων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει ως προπομπός κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, που ειδικότερα στην συγκυρία που βιώνει η χώρα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ αναγκαίος. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην απόπειρα του Προεδρείου του ΠΙΣ να προκαλέσει εντάσεις και τριβές ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και στους γιατρούς του ΕΣΥ, όταν αυτό που χρειάζεται σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις είναι η ενότητα του ιατρικού κλάδου, που είναι απόλυτα αναγκαία για την διάσωση συνανθρώπων μας και την ανακούφιση της κοινωνίας.»

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κάλεσε του ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας με αμοιβές πολύ καλύτερες από αυτές των υγειονομικών του ΕΣΥ. Με προτάσεις του προς το υπουργείο ο ΠΙΣ  επιχειρησε την περαιτέρω ανισορροπία μεταξύ των γιατρών του δημοσίου και των ιδιωτικών, προσπαθώντας απ’ ότι φαίνεται να εκμεταλλευτεί την οριακή κατάσταση του ΕΣΥ προς όφελος των δεύτερων. Μεταξύ των προτάσεων του ΠΙΣ περιλαμβάνεται αμοιβή 3.000 ευρώ αντί για 2.000, επίδομα στέγης και κίνησης για μετακίνηση εκτός έδρας, όπως και να υπολογίζεται πενταπλάσια, σε σύγκριση με τον χρόνο σύμβασης, προϋπηρεσία για το ΕΣΥ.

Ολόκληρη η δήλωση των 4 μελών του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο με την ιδιότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) δηλώνουμε ΔΗΜΟΣΙΑ ότι διαχωρίζουμε την θέση μας από την στάση και τις συμπεριφορές που εκδηλώνει το Προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τη στιγμή που η πανδημία του covid-19 βρίσκεται σε έξαρση, συνάνθρωποι μας νοσούν βαριά και χάνουν την ζωή τους και το Εθνικό Σύστημα Υγείας ακροβατεί στα όρια των αντοχών του, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ δίνει αγώνα μέχρι αυτοθυσίας επιτελώντας το καθήκον του.

Στην πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ. διαφωνήσαμε ρητά και κατηγορηματικά με την θέση του Προέδρου του ΠΙΣ, όταν στις εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται η χώρα, πρόβαλλε προαπαιτούμενα προκειμένου να συναινέσει στην συνεργασία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών με το ΕΣΥ, ώστε αυτοί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όταν το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του, εκατοντάδες ασθενείς χάνουν την ζωή τους, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του ΕΣΥ εργάζονται εξουθενωμένοι υπό δυσοίωνες συνθήκες, η ενέργεια του Προέδρου του ΠΙΣ να διαπραγματεύεται αμοιβές, ειδικούς εργασιακούς όρους και φοροαπαλλαγές για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, παραβλέποντας τα πάγια αιτήματα των γιατρών που ήδη αγωνίζονται στα νοσοκομεία, είναι ευτελιστική για το ιατρικό λειτούργημα. Επιπλέον, αποτελεί βαρύτατη προσβολή προς το σύνολο της ιατρικής κοινότητας η δημόσια τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΙΣ ότι «όποιος πάει να δουλέψει μέσα σε αυτό το χώρο (τα Νοσοκομεία), πρώτα από όλα εκτίθεται σε έναν φοβερό κίνδυνο, που σημαίνει ότι αν είναι γιατρός του ΕΣΥ και πεθάνει, η χήρα του θα έχει μια σύνταξη, αν είναι εθελοντής θα πάει έτσι, η χήρα του δεν θα έχει τίποτα».

Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεση μας στην κίνηση μετατροπής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε μηχανισμό προώθησης προνομίων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει ως προπομπός κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, που ειδικότερα στην συγκυρία που βιώνει η χώρα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ αναγκαίος. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην απόπειρα του Προεδρείου του ΠΙΣ να προκαλέσει εντάσεις και τριβές ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και στους γιατρούς του ΕΣΥ, όταν αυτό που χρειάζεται σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις είναι η ενότητα του ιατρικού κλάδου, που είναι απόλυτα αναγκαία για την διάσωση συνανθρώπων μας και την ανακούφιση της κοινωνίας.

Στα πλαίσια της ευθύνης που μας αναλογεί ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Προτείναμε: Να διαμορφωθούν και να ισχύσουν ενιαίοι όροι απασχόλησης και αμοιβής σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας κατά την διαχείριση της πανδημίας. Προτείναμε: Να ενταχθούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και οι διαγνωστικές αλυσίδες σε ενιαίο σχεδιασμό με τα δημόσια νοσοκομεία, υπό τον σχεδιασμό και την εποπτεία της πολιτείας. Προτείναμε: Να θεσπιστεί και να διασφαλιστεί η λειτουργία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με όρους επιστημονικής διαφάνειας. Οι προτάσεις μας που αποτελούν απαίτηση της ιατρικής κοινότητας και της κοινωνίας ολόκληρης, δεν έγιναν αποδεκτές από το Προεδρείο του ΠΙΣ που παραμένει πεισματικά καθηλωμένο στις εμμονές του.

Επειδή θεωρούμε ότι η στάση και η συμπεριφορά του Προεδρείου του ΠΙΣ προσβάλλει βάναυσα τους γιατρούς και προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις, εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας και διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον διασυρμό τον οποίο υφίσταται ο κλάδος.

Τα Μέλη του Δ.Σ. του ΠΙΣ

Βαρνάβας Δημήτρης

Γατοπούλου Κατερίνα

Παναγιωτίδης Βλαδίμηρος

Ψαλτάκος Μιχάλης

25 Νοεμβρίου 2020

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων