FOLLOW US: facebook twitter

Τέσσερα αγροτεμάχια από το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει να αποκτήσει η Περιφέρεια – Στόχος η επέκταση του αερολιμένα Επιταλίου

Ημερομηνία: 09-06-2021 | Συντάκτης:

Τέσσερα αγροτεμάχια συνολικού εμβαδού 800 στρεμμάτωνστην περιοχή της πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, οι οποίες ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχεδιάζει να αγοράσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να επεκτείνει και να αναβαθμίσει τον αερολιμένα Επιταλίου. Το προσεχές χρονικό διάστημα η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην πλήρη τοπογραφική οριζοντιογραφική και υψομετρική αποτύπωση –δαπάνη 8.060 ευρώ- και στη συνέχεια θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτησή τους.

Ο διαθέσιμος αεροδιάδρομος είναι μήκους περίπου ενός χλμ και δεν θεωρείται κατάλληλος για μεγάλα αεροπλάνα, αλλά ενδείκνυται για αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας, οπότε θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κέντρο ελαφρών αεροσκαφών και μικρών ιδιωτικών αεροπλάνων που θα προωθούν ταυτόχρονα τον αεροπορικό τουρισμό και τα αεροπορικά αθλήματα. Παράλληλα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης και στέγασης μικρών και ελαφρών αεροσκαφών και μικρών τζετ, αλλά και συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων, ή και για την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων για τον ανεφοδιασμό μικρών αεροσκαφών καθώς και πυροσβεστικών.

Για να αναπτυχθούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες, κρίνεται απαραίτητη η απόκτηση νέων εδαφικών εκτάσεων, όμορων του οικοπέδου του αεροδρομίου.

Υπενθυμίζεται πως το αεροδρόμιο του Επιταλίου εγκαινιάστηκε το 1975 και αδειοδοτήθηκε το 1990 ως κρατικός αερολιμένας, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την εγκατάσταση αεροπλάνων πυρόσβεσης έως το 2010, όταν και σταμάτησε να λειτουργεί. Το 2018 ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του ως κρατικού αερολιμένα και τη δικαιοδοσία του απέκτησε η ΠΕ Ηλείας, η οποία μέχρι τώρα έχει χρηματοδοτήσει εργασίες περίφραξης και επισκευής-συντήρησης των κτιριακών και Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας επισκέφθηκε πρόσφατα τον αερολιμένα για να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των εργασιών, τονίζοντας ότι με την ολοκλήρωση της προμήθειας της υλικοτεχνικής υποδομής που υπολείπεται (δυο ανεμούρια, πυροσβεστικός και διασωστικός εξοπλισμός κ.ά.) το Αεροδρόμιο Επιταλίουθα βρεθεί ένα βήμα πριν την επαναλειτουργία του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος