FOLLOW US: facebook twitter

Τέρμα στο χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια: Αν και υπάρχουν πρόστιμα δεν εφαρμόζεται από όλους τους επαγγελματίες

Ημερομηνία: 28-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Τέλος σε μια συνήθεια αιώνων, στο σερβίρισμα χύμα ελαιόλαδου στα εστιατόρια της χώρας, επιχείρησε να βάλει από τον Ιανουάριο του 2018 νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Ανάπτυξης, θεσπίζοντας μάλιστα και πρόστιμα που ξεκινούν από 500 ευρώ για τους παραβάτες..

Η χρήση του γνωστού «λαδόξιδου» απαγορεύτηκε από 1.1.2018 και στην Ελλάδα και στη θέση του οι ταβέρνες και τα εστιατόρια θα πρέπει υποχρεωτικά να σερβίρουν μικρές σφραγισμένες συσκευασίες μιας χρήσης με τυποποιημένο και εγκεκριμένο ελαιόλαδο.

Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε ανάγκες τυποποίησης πάνω από 10.000 τόνους ελαιόλαδου, που σχεδόν αντιστοιχούν στο 4-5% της ετήσιας παραγωγής λαδιού της χώρας μας. Η χρήση επώνυμου λαδιού δεν αφορά το νωπό λάδι με το οποίο θα μαγειρεύονται τα φαγητά, αλλά το λάδι που στο εξής θα σερβίρεται στο τραπέζι εφόσον το ζητά ο καταναλωτής.

Αυτό συνεπάγεται μεν αυξημένο κόστος για τον καταναλωτή αν το εστιατόριο αποφασίσει να χρεώσει τη συσκευασία, όμως μιλάμε για επιβαρύνσεις μικρότερες του ενός ευρώ από τη στιγμή που το κόστος εμφιάλωσης δεν ξεπερνά τα 30 με 50 λεπτά για φιάλες των 100-250 ml.

Επιπλέον, όπως εξηγούν πηγές που έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η επιτραπέζια χρήση ελαιόλαδου δεν υποκαθιστά την χρήση του νωπού ελαιόλαδου στην κουζίνα και κατά συνέπεια δεν είναι υποχρεωτικό για τον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει την επιτραπέζια συσκευασία.

Η τυποποίηση, μόνο αρνητική δεν μπορεί να είναι στη μαζική εστίαση, παρά μόνο για όσους έχουν συμφέρον να διακινούν χύμα λάδι απευθείας στην κατανάλωση.

Τα οφέλη όμως, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό, το συσκευαστήριο αλλά και τον έμπορο είναι σημαντικά.

Ειδικά από την οικονομική οπτική της η τυποποίηση, που αποτελεί διαχρονικά και το μεγάλο μειονέκτημα της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα αγορά.

Δεν το τηρούν όλοι οι εστιάτορες

Ωστόσο, η η εικόνα που επικρατεί στην πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης σε ό,τι αφορά την διάθεση τυποποιημένου ελαιολάδου στις ταβέρνες και στα εστιατόρια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και απογοητευτική, γιατί αν και έχουν περάσει 10 μήνες από την στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο, η συμμόρφωση των επιχειρηματιών είναι ελάχιστη.

Τα γυάλινα μπουκάλια με το χύμα λαδόξιδο εξακολουθούν να διατίθενται σε πολλά εστιατόρια αδιαφορώντας για το παραπάνω μέτρο και εμμένοντας στην κακή τακτική να προσφέρουν ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας στους καταναλωτές.

Προφανώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν χαλαρώσει γι αυτό και δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση στο νέο νόμο…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος