FOLLOW US: facebook twitter

Τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό: Ανυπολόγιστες και τραγικές οι οικονομικές συνέπειες στον νομό από την επέλαση του Κοροναϊού

Ημερομηνία: 06-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Σε έρημη πόλη κινδυνεύει να μετατραπεί η Αρχαία Ολυμπία, αφού οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής αυτήν την εποχή αγγίζουν σχεδόν το 100%, λόγω της επέλασης του Κοροναϊού!
-Ερημώνει όλη η τοπική αγορά
-«Βούλιαξε» ο τουρισμός-Πανωλεθρία στην Ολυμπία και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς του νομού

Τραγικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και κυρίως τον Τουρισμό στην Ηλεία που είναι πλέον η ατμομηχανή του νομού με εξαρτώμενες εκατοντάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου, φέρνει η επέλαση του Κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα καθώς επηρεάζει αρνητικά και καθοριστικά το τουριστικό ρεύμα προς την περιοχή μας. Ειδικά τώρα που μπήκε και η Ηλεία στο «μάτι» του Κοροναϊού και κανείς ακόμα δεν γνωρίζει αν τα κρούσματα θα πολλαπλασιαστούν, οι συνέπειες αρχίζουν να γίνονται απολύτως τραγικές, ενώ η Τελετής Αφή της Φλόγας που από ένα κορυφαίο για το νομό και την Αρχαία Ολυμπία πολιτιστικό γεγονός πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά «συρρικνώνεται», έφερε μαζί της εκατοντάδες ακυρώσεις στα ξενοδοχεία κυρίως της Ολυμπίας αλλά και ματαίωση όλων των επίσημων γευμάτων της ΕΟΕ. Αβέβαιο είναι ακόμα και το μέλλον της κρουαζιέρας παγκοσμίως,  που ενδέχεται εξελικτικά να επηρεαστεί αρνητικά,  ακόμα και με ακυρώσεις ή λιγότερες αφίξεις στο λιμάνι Κατακόλου, αφού διάφορες χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες στους κατοίκους τους για μετακινήσεις σε άλλες χώρες ως μέτρο προφύλαξης από τον ιό. Επιπροσθέτως τα νέα έκτακτα μέτρα στην Ηλεία που προς το παρόν έχουν 48ωρη διάρκεια και θα εξαρτηθεί η επέκτασή τους ή όχι ανάλογα με την πορεία του κοροναϊού στον νομό, κλειστά σχολεία, φροντιστήρια, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων κλπ για προληπτικούς λόγους, θα ερημώσουν τον τόπο! Ήδη οι δύο Εμπορικοί Σύλλογοι Πύργου και Ήλιδας ανακοίνωσαν ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά και συνιστούν ψυχραιμία και τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής από τους καταναλωτές, φοβούμενοι ότι θα αδειάσουν τα μαγαζιά τους. Ωστόσο η εκπτωτική μέρα Happy Day στον Πύργο το Σάββατο ακυρώθηκε με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά και τους επαγγελματίες! Επίσης έχουν ακυρωθεί και οι λαϊκές αγορές που σημαίνει ότι ακόμα και ο αγροτικός τομέας θα αποτελέσει παράπλευρη απώλεια!

Ας ελπίσουμε η γνώριμη αυτή και αισιόδοξη εικόνα του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας να επανέλθει σύντομα

Πανωλεθρία στην Αρχαία Ολυμπία για τον τουρισμό

Όπως προαναφέραμε, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, στον κατεξοχήν τουριστικό τόπο της Ηλείας, είναι πλέον τραγική και οι επαγγελματίες του τουρισμού την μόνη φράση  που ακούνε αυτές τις ημέρες είναι «λυπούμαστε ακυρώνουμε λόγω Κοροναϊού την άφιξή μας»!

Βασίλης Τυλιγάδας – πρόεδρος ξενοδόχων Ολυμπίας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και Ταμίας του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Βασίλης Τυλιγάδας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι οι ακυρώσεις οδεύουν προς το 100% για τον Μάρτιο και ήδη επικρατεί ανησυχία και για τους επόμενους μήνες.

«Έχουμε πάρα πολλές ακυρώσεις από Ιταλία, Αμερική και Γαλλία. Ο Μάρτης πάει για 100% ζημιά, αφού διαρκώς έχουμε ειδοποιήσεις για ακύρωση, ενώ για τον Απρίλιο διαπιστώνουμε μια επιφύλαξη για το τι θα κάνουν. Η Ολυμπία έχει υποστεί τεράστια ζημιά, διότι αυτή ήταν μια καλή περίοδος για εμάς που δραστηριοποιούμαστε στον σχολικό τουρισμό, αλλά και στον περιηγητικό-αρχαιολογικό τουρισμό. Έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα σε σχέση με άλλες περιοχές που ακόμα τα ξενοδοχεία τους δεν έχουν ανοίξει, για αυτό και είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να πάρει έκτακτα οικονομικά και φορολογικά μέτρα τώρα για να ελαφρυνθούμε, ειδάλλως καταρρέουμε. Είχαμε ακυρώσεις ακόμα και από αδελφοποιημένες πόλεις στην Ιαπωνία»,τόνισε συμπληρώνοντας ότι «για παράδειγμα στο δικό μου ξενοδοχείο τέτοια εποχή είχα πληρότητα 100% όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι στην Ολυμπία και τώρα έχω 2 διανυκτερεύσεις το Σάββατο και 1 την Κυριακή! Καταλαβαίνετε λοιπόν τι συμβαίνει»!

Κούλα Κοτρέτσου – ΑΕ ΚΟΤΡΕΤΣΟΣ

Η εκπρόσωπος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ΑΕ Κοτρέτσου- Hotel Antonios και Hotel ILIS-  στην Αρχαία Ολυμπία κ. Κούλα Κοτρέτσου μιλώντας χθες στην Πρωινή δίνει το στίγμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και των αλυσιδωτών οικονομικών επιπτώσεων που φέρνει μαζί τους ο Κοροναίός για την τοπική οικονομία της Ολυμπίας. Όπως μας λέει, θα χαρακτήριζε με μια λέξη «πανωλεθρία», το τι συμβαίνει στην αγορά της Ολυμπίας, αφού καθημερινά οι ακυρώσεις από το εξωτερικό των γκρουπ πέφτουν βροχή και όχι μόνο για την Αφή της Φλόγας, αλλά για ένα διάστημα πολύ μεγάλο που φτάνει έως και τον Μάιο, Ιούνιο σε πρώτη φάση και κανείς δεν γνωρίζει τι έπεται αν ο ιός εξαπλωθεί κι άλλο! « Καθημερινά λαμβάνω emai από διάφορα συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά γραφεία και tour operators που με ενημερώνουν ότι λόγω της εξάπλωσης του Κοροναϊού ακυρώνουν τις προγραμματισμένες τους εκδρομές και άρα ακυρώνονται και όλες οι κρατήσεις. Για την δε Τελετή της Αφής έχουμε ακυρώσεις  στο 100% για όλο το δεκαήμερο, όπως και για τα σχολεία από Γαλλία και Ιταλία που είχαμε στην Ολυμπία αυτήν την εποχή. Καθολική ζημιά σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα. Η κατάσταση που βιώνουμε είναι πολύ χειρότερη και από αυτή που θα υπήρχε αν ο νομός είχε τεθεί σε έκτακτη ανάγκη από φυσικά φαινόμενα, φωτιές ή σεισμούς. Αυτό που συμβαίνει δεν περιγράφεται και αν αυτή τη στιγμή δεν υπάρξουν έκτακτα οικονομικά μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, έχουμε τελειώσει μια για πάντα! Διότι οι υποχρεώσεις τρέχουν, όπως και οι ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και στην Εφορία η οποία θα έπρεπε να μας ζητά το ΦΠΑ μόνο σε ότι έχουμε εξοφλήσει, γιατί όπως ξέρετε ο τουρισμός λειτουργεί με προκαταβολές. Παρέχουμε υπηρεσίες για τις οποίες θα εξοφληθούμε την επόμενη χρονιά, ενώ η Εφορία μας ζητά όλο το ΦΠΑ προκαταβολικά και εισπράξεις δεν υπάρχουν! Ζητάμε λοιπόν ένα δικαιότερο σύστημα πληρωμής στην Εφορία του ΦΠΑ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και στις ρυθμίσεις μας. Μόνο έκτακτα οικονομικά μέτρα από την κυβέρνηση μπορεί αυτή τη στιγμή να σώσουν τις επιχειρήσεις του τουρισμού, αλλιώς τελειώσαμε!»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Γιάννης Μαμούσης-Hotel Olympic Village

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο ξενοδοχείο Olympic Village το οποίος όπως μας είπε ο κ. Γιάννης Μαμούσης, αυτή τη στιγμή λόγω του συνεχιζόμενου κύματος ακυρώσεων αυτή τη στιγμή είναι… κλειστό, ενώ τέτοια εποχή άλλες χρονιές είχε το λιγότερο 200 διανυκτερεύσεις ημερησίως! « Το πλήγμα στον τουρισμό από την πανδημία του Κοροναϊού, είναι τεράστιο όχι μόνο για την Ολυμπία αλλά για όλη την Ελλάδα, αφού  ο τουρισμός στην μικρή μας χώρα αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ. Όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας έχουν πεθάνει και κεντρικά που μιλάω με την Ομοσπονδία μας, με tour operators και γραφεία του εξωτερικού, οι συνέπειες όσο περνά ο καιρός θα είναι ακόμα πιο τραγικές γιατί μπαίνουν στο παιχνίδι τώρα και οι αεροπορικές εταιρίες. Η δε Ολυμπία έχει νεκρώσει εντελώς, την άνοιξη ανεξάρτητα από την Αφή, όλα τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα, σχολεία και Πανεπιστήμια από το εξωτερικό έκαναν τις εκδρομές τους, ακυρώθηκαν τα πάντα, ο κλασικός γύρος – Δελφοί- Ολυμπία- Επίδαυρος- χτυπήθηκε ανελέητα, δεν υπάρχει, η αγορά του τουρισμού έχει σβήσει και οι συνέπειες οι οικονομικές είναι αλυσίδα. Πολλές επιχειρήσεις- μεταξύ αυτών και η δική μου- μπορεί να μην ανοίξουν και καθόλου στην Ολυμπία, δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό γιατί δεν έχουμε αφίξεις ούτε μηνύματα ελπιδοφόρα ότι αυτή η εικόνα θα αλλάξει μετά την άνοιξη. Ο τουρισμός βούλιαξε και μαζί του και η οικονομία της χώρας. Οι παράμετροι είναι πολλοί, δεν είναι εύκολο να τους αναλύσουμε το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες είναι καταστροφικές. Ακόμα και οι Αμερικάνοι δεν αποφασίζουν πλέον εύκολα να ταξιδέψουν γιατί εκτός των άλλων επειδή η κοινωνική τους ασφάλιση είναι ιδιωτική, σε περίπτωση που νοσήσουν από Κοροναϊό δεν ασφαλίζονται ενώ για να κάνουν ένα απλό τεστ για τον Κοροναϊό θέλουν 3200 δολάρια!!! Πώς λοιπόν ο άλλος να ταξιδέψει; Πολύ φοβάμαι ότι και η κρουαζιέρα θα πληγεί ανεπανόρθωτα γιατί αν μπουν 2-3 πλοία σε καραντίνα, η κρουαζιέρα τελείωσε για φέτος. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση!»

50% οι ακυρώσεις και στα ξενοδοχεία του Πύργου

Από τις συνέπειες της εξάπλωσης του Κοροναϊού δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Πύργου.

Μια εικόνα μας δίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, που ανέφερε στην «Πρωινή» ότι ακυρώσεις έχουν ήδη φτάσει στο 50% για την ανοιξιάτικη περίοδο.

«Έχουμε πάρα πολλές ακυρώσεις, που μέχρι στιγμής φτάνουν στο 50%. Πρόκειται για ακυρώσεις που αφορούν επισκέπτες ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αλλα και επισκέπτες που προγραμμάτιζαν να έρθουν στην περιοχή μας κατά τους εαρινούς μήνες και ιδιαίτερα το Πάσχα. Αν επεκταθεί ο κορονοϊός, η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο και δεν ξέρουμε πού θα φτάσει. Ήδη, πάντως, η οικονομική ζημιά είναι τεράστια. Εμείς από την πλευρά μας εφαρμόζουμε τα μέτρα που μας έχει δώσει ο ΕΟΔΥ, τα έχουμε κοινοποιήσει στους εργαζόμενους και είμαστε σε εγρήγορση», δήλωσε.

Να λάβει οικονομικά μέτρα στήριξη της Οικονομίας και των επιχειρήσεων η Κυβέρνηση

Έκτακτα οικονομικά μέτρα για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και του τουρισμού επιβάλλεται να λάβει άμεσα η κυβέρνηση για την ανάσχεση των επιπτώσεων του Κοροναϊού που εξαπλώνεται και στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα μέτρα που εξετάζονται από το Υπουργείο Οικονομικών είναι τα εξής:

– Ενίσχυση όσων δεν απολύουν

– Έκτακτες επιχορηγήσεις

– Άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος

– Αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών

– Φοροελαφρύνσεις και ρυθμίσεις χρεών

– Επιδοτήσεις εισφορών


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος