FOLLOW US: facebook twitter

Στρίβειν διά της αναστολής: Τέλος το ΤΕΦΑΑ με… σφραγίδα Βουλής

Ημερομηνία: 22-01-2020 | Συντάκτης:
-«Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια» δήλωσε ο Τ.Αντωνακόπουλος προαναγγέλλοντας νέα συνάντηση με Κυριαζοπούλου στον Πύργο
-«Πυρά» από Καλαματιανό και Κατρίνη

Και με τη σφραγίδα του ελληνικού Κοινοβουλίου μπήκε χθες η «ταφόπλακα» στη Σχολή ΤΕΦΑΑ Πύργου, καθώς υπερψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, ο οποίος προβλέπει την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας του Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και άλλων 34 τμημάτων που ιδρύθηκαν πέρυσι με τον νόμο Γαβρόγλου.

Παρότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών είχε εγκρίνει με απόφασή της τη λειτουργία της Σχολής και παρότι ο δήμος Πύργου έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι είναι ήδη δρομολογημένες όλες οι ενέργειες για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποστηρικτικές δομές (κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, δημοτικό στάδιο), η υπουργός Παιδείας με μονομερή της απόφαση και με διαδικασίες-εξπρές κατέθεσε προς ψήφιση τον νόμο στη Βουλή.

Πλέον τα περιθώρια επαναλειτουργίας της Σχολής είναι περιορισμένα, ωστόσο το γεγονός ότι ο νέος νόμος δεν καταργεί το τμήμα αλλά «αναστέλλει την εκπαιδευτική του λειτουργία», αφήνει χαραμάδα ελπίδας για την οργανωμένη και καλά προετοιμασμένη επαναδιεκδίκησή του.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Πύργου προετοιμάζουν τον φάκελο διεκδίκησης του τμήματος ώστε να πληροί όλα τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές και να ληφθεί νέα επικαιροποιημένη απόφαση αποδοχής λειτουργίας της Σχολής από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, το προσεχές χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί την πόλη η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, για να τεθούν επί τάπητος όλες οι παράμετροι και να επιτευχθεί συμφωνία για τα επόμενα βήματα.

«Συνεχίζουμε με αμείωτο ενδιαφέρον και με προγραμματισμένες κινήσεις την προσπάθειά μας για τη λειτουργία της Σχολής Επιστημών & Φυσικής Αγωγής στον Πύργο. Θεωρώ ότι η χθεσινή απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα, διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι η πολιτεία θα διαγράψει αυτήν την προοπτική από την πόλη. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα συναντηθώ με όλους τους βουλευτές της Ηλείας και με τους θεσμικούς φορείς για να συζητήσουμε αναλυτικά το θέμα και προγραμματίζουμε σύντομα την κάθοδο της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, κας Κυριαζοπούλου, στον Πύργο», τόνισε στην «Πρωινή» ο κ. Αντωνακόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η δημοτική αρχή έχει ως προτεραιότητα τη δραστική αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, για να γεμίσει το «οπλοστάσιο» διεκδίκησης αλλά και για να βελτιώσει την καθημερινότητα των δημοτών.

«Ήδη κατασκευάζουμε το κολυμβητήριο και έχουμε εξασφαλίσει 600.000 ευρώ μέσω Φιλόδημου για την αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου. Στον φετινό προϋπολογισμό έχουμε προβλέψει σημαντικές δαπάνες για τον αθλητισμό και δρομολογούμε τις απαραίτητες ενέργειες στο Κούβελο και στο κλειστό του Καράτουλα αφενός για να παραδώσουμε στους δημότες μας υποδομές ακέραιες και λειτουργικές και αφετέρου για να υποστηρίξουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τη βιώσιμη λειτουργία της Σχολής ΤΕΦΑΑ στον Πύργο», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η Σχολή ΤΕΦΑΑ ιδρύθηκε πέρυσι με έδρα τον Πύργο και με προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-21, σύμφωνα με τον νόμο Γαβρόγλου. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2019 να «παγώσει» τη λειτουργία του, χωρίς να προηγηθεί κάποιου είδους διαβούλευση με το Πανεπιστήμιο ή με τους φορείς της Ηλείας.

«Πυρά» στη Βουλή από Καλαματιανό και Κατρίνη

Την αναστολή λειτουργίας της στηλίτευσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, χαρακτηρίζοντάς την αδικαιολόγητη και επισημαίνοντας ότι μια τέτοια σχολή θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για τον Πύργο και ολόκληρη την Ηλεία, αφού και λόγω της  σύνδεσης με την Αρχαία Ολυμπία, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε φάρο παγκόσμιας προβολής και ανάδειξης του Ολυμπισμού.

«Σε ποιο σημείο σε όλο τον κόσμο είναι  καταλληλότερος τόπος για ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού από τον γενέθλιο τόπο των Ολυμπιακών Αγώνων;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Δριμεία κριτική άσκησε και ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ, Μιχ. Κατρίνης, στην υπουργό Παιδείας, ζητώντας της να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη λειτουργία του τμήματος και διευκρινίσει τον λόγο που επέλεξε «αναστολή» και όχι «ακύρωση».

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να συνδεθούν με τις αναπτυξιακές προκλήσεις της κάθε περιφέρειας, ιδιαίτερα όταν μπορεί να αξιοποιηθεί το παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστικό κεφάλαιο και brand name μιας περιοχής, σημειώνοντας ότι αποτελεί ιδανική επιλογή η ίδρυση ενός τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το πιο αναγνωρίσιμο γεγονός στον πλανήτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος