FOLLOW US: facebook twitter

Τελικά υπήρχε «τρίτος δρόμος»

Ημερομηνία: 11-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Οι καταστροφικές πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στην κατάρρευση και η εφαρμογή της ακραίας λιτότητας των μνημονίων ήταν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που χρειαζόταν η οικονομία και η κοινωνία. Μάλιστα στα χρόνια της κρίσης, ορισμένοι οικειοποιήθηκαν το μνημονιακό πλαίσιο, παρουσιάζοντάς το ακόμη και ως «successstory», και αμφισβήτησαν όσους υποστήριζαν τη δυνατότητα αλλαγής του μείγματος και την αντιμετώπιση του τεράστιου κοινωνικού κόστους και της απώλειας πλούτου.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, την υπέρβαση των στόχων και την επιστροφή στις αγορές, εννέα χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης, δίνονται σταδιακά απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που απασχολούσαν εξαρχής τη χώρα. Το πακέτο μόνιμων μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο κινούνται στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, με ελάφρυνση φορολογικών βαρών και ενίσχυση της κατανάλωσης.

Και δεν μπορεί εύκολα να σταθεί κριτική περί «παροχολογίας». Όσα εξαγγέλθηκαν συνιστούν επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί. Κάποια μέτρα αποτελούν προσαρμογή σε νέα δεδομένα και κάποια άλλα έχουν το χαρακτήρα τόνωσης της ανάπτυξης, καθώς η δημοσιονομική πολιτική, μετά από χρόνια κακοδιοίκησης, ρεμούλας και ελλειμάτων, γίνεται πλέον σύμμαχος και ανακτήθηκε η αξιοπιστία της χώρας.

Στο πακέτο των μόνιμων θετικών μέτρων υπάρχει και κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Με πολιτικούς όρους με τις εξαγγελίες του, ο Αλέξης Τσίπρας ανατρέπει κάθε αντίθετο προγραμματικό αφήγημα που θα μπορούσε να έχει η αντιπολίτευση. Την ξεπερνά γιατί για πρώτη φορά ο συνολικός συνδυασμός των πολιτικών συνιστά ένα αναπτυξιακό μοντέλο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί ένα συμπαγές κοινωνικό κράτος.

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε όσα δεν έκαναν τόσα χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ούτε στα χρόνια των παχέων αγελάδων, ούτε φυσικά στα χρόνια των μνημονίων όταν η διαχείρισή τους ήταν καταστροφική για την οικονομία και την κοινωνία. Είναι μάλλον ο «τρίτος δρόμος» που έλεγαν πως δεν υπάρχει…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος