FOLLOW US: facebook twitter

Τελικά το λιμάνι δεν… ενώνει!: Κόντεψαν να’ ρθουν στα χέρια στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου

Ημερομηνία: 21-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Εκρηκτικές καταστάσεις και έλλειψη ψυχραιμίας

 

Εκρηκτική αποδείχθηκε όπως άλλωστε αναμενόταν η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου με αφορμή το λιμάνι Κατακόλου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Ταμείου, αν και ζητήθηκε από την αντιπολίτευση να μπει στα προ ημερήσιας διάταξης , ναι μεν δεν συζητήθηκε επι της ουσίας καθώς δεν το αποδέχθηκε ο δήμαρχος, ωστόσο συζητήθηκε… επί της πράγμασι! Μάλιστα λίγα λεπτά από τη στιγμή της έναρξής της συνεδρίασης και μετά την τοποθέτηση του κ. Λιατσή, λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια ο δήμαρχος με τον Θ. Παναγούλη, ενώ στην πορεία υπήρξε και δεύτερη «έκρηξη», όταν ο κ. Χ. Μιχαλακόπουλος ζήτησε μετά από μια ώρα συζήτησης  για το λιμάνι, να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα!  Ο κ. Λιατσής ανταπάντησε ότι έπρεπε να το βάλει θέμα στην αρχή της συνεδρίασης και να τεθεί σε ψηφοφορία και όχι μεσούσης της συζήτησης, ο κ. Μιχαλακόπουλος εξοργίστηκε, ακολούθησε μεγάλη ένταση και λογομαχία με τον δήμαρχο και ο τελευταίος αποχώρησε!

Το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του λιμένα Κατακόλου και το αν υπάρχει θέμα αναστολής της λειτουργίας του , έθεσε αρχικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τάκης Αντωνακόπουλος ζητώντας να συζητηθεί προ ημερησίας προκειμένου να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι επ’ αυτού. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι στα έδρανα των επικεφαλής των παρατάξεων ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ είχε αφήσει φακέλους με υπόμνημα και τεράστιο υλικό με απαντήσεις επί της αναφοράς που κατατέθηκε, το οποίο δεν είχαν προλάβει να επεξεργαστούν.

«Για μένα θα υπάρξει θέμα όταν υπάρξει θέμα»

«Για μένα θέμα θα υπάρξει όταν υπάρξει… θέμα», αυτό τόνισε με νόημα ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του απαντώντας στον κ. Αντωνακόπουλο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις κορώνες και να αναπαράγουμε αυτά που γράφει το κάθε σάιτ «και να αφήσουμε εκείνους που έχουν ελεγκτική και δικαστική αρμοδιότητα να ασχοληθούν και να αφοσιωθούμε στα δικά μας καθήκοντα ως δημοτικό συμβούλιο». Ο κ. Λιατσής ανέφερε ακόμα ότι τα ΝΠΔΔ δεν τα διοικεί ο δήμαρχος, το καθένα έχει τη δική του αυτοτέλεια και στο Δημοτικό Συμβούλιο υποχρεούνται να φέρνουν τον προϋπολογισμό και  τον απολογισμό τους και μόνο σε έκτακτες και σοβαρές περιπτώσεις, όταν υπάρχουν νομικοί λόγοι μπορεί να παρεμβαίνει. «Τώρα θέμα τέτοιο δεν έχουμε», υπογράμμισε και ζήτησε όποιος δεν έχει εμπιστοσύνη στη Διοίκηση του ΔΛΤΠ να το πει ευθέως, να το τεκμηριώσει και να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση. Μάλιστα κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, να συγκεντρώσουν τις 11 υπογραφές που απαιτούνται και το θέμα του Λιμενικού Ταμείου και του λιμανιού να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση, ενώ σε άλλο χρόνο  κατά την διάρκεια της συζήτησης, παρενέβη σε άλλη τοποθέτηση επικεφαλής και τόνισε ότι «κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να κηρυχθεί ένοχος».  Καταλήγοντας ο κ. Λιατσής ανέφερε ότι «αυτά είχα να πω και δεν θα επανέλθω» και σηκώθηκε να βγει από την αίθουσα. Τα λόγια αυτά του δημάρχου και η κίνησή του να βγει από την αιθουσα του Συμβουλίου, ήταν εκείνα που προκάλεσαν την μήνη του επικεφαλής της «Ανοιχτής Συμπολιτείας» κ. Θ. Παναγούλη  ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα λέγοντας ότι «δεν μπορείς δήμαρχε να φιμώνεις το δημοτικό συμβούλιο» προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Λιατσή και εκεί ήταν που έχασαν την ψυχραιμία τους και κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια! Βέβαια παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και τα χειρότερα απεφεύχθησαν, ωστόσο οι εικόνες και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις…  απείρου κάλλους, υποχρέωσαν τον κ. Γιώργο Ανδριόλα που εκτελούσε χρέη προέδρου Δ.Σ, να διακόψει για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Οι τοποθετήσεις

Στην συνέχεια ολιγόλεπτες τοποθετήσεις – αν και είχε ειπωθεί ότι το θέμα του λιμανιού δεν θα συζητηθεί- έκαναν οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ. Α. Καράμπελας, τόνισε ότι έχει ήδη ζητήσει ειδική συνεδρίαση για το λιμάνι με ανοιχτή επιστολή του στο δήμαρχο, εν τούτοις συγκεντρώθηκαν μόνο  υπογραφές από τις 11 που απαιτούνται και κάλεσε όσους ακόμα δημοτικούς συμβούλους θέλουν να υπογράψουν. Ανέφερε ακόμα ότι με σαφήνεια έχει δημοσιοποιήσει στον Τύπο τις θέσεις της παράταξής του καθώς το θέμα αυτό καίει την κοινωνία και ο δήμος Πύργου πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν για πιθανή αναστολή λειτουργίας του λιμανιού. Από την πλευρά του ο κ. Γ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι ο δήμαρχος έχει ορίσει τον Γ.Γ του δήμου που έκανε την αναφορά για το Λιμενικό Ταμείο και πρέπει να απαντήσει αν τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του ή όχι και ζητά σαφέστατη απάντηση  και αντιστοίχως ο κ. Λιατσής τον ρώτησε αν και εκείνος άρει την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση του ΔΛΤΠ να το συζητήσουν.  Ο κ. Αργυρόπουλος έκανε λόγο για μπάχαλο στο δήμο Πύργου αναφέροντας ότι τα σκάστρα δεν έγιναν στο λιμάνι γιατί η υπηρεσία προγραμματισμού του δήμου δεν ενέκρινε την μελέτη που έκανε η τεχνική υπηρεσία του δήμου!  Τέλος θεωρώντας ότι θίχτηκε από κάποια λεγόμενα του δημάρχου, τόνισε ότι στη ζωή του έχει μάθει να αυτοπροσδιορίζεται και όχι να ετεροπροσδιορίζεται και σύντομα θα το αποδείξει και ότι η σχέση του με τον κ. Βαρουξή είναι καθαρά επαγγελματική.

Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων απεφεύχθησαν τα χειρότερα

 

Στη συνέχεια ο κ. Παναγούλης πήρε το λόγο και ανέφερε ότι καταθέτει μια σειρά από έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η διοίκηση του ΔΛΤΠ έχει χάσει την πλειοψηφία αναφερόμενος σε συγκεκριμένα γεγονότα και τόνισε ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο Δ.Σ του ΔΛΤΠ κάνοντας λόγο για κατάθεση πρόταση μομφής, κάτι που ωστόσο δεν μπορεί να συμβεί θεσμικά στα δημοτικά συμβούλια όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόλας.

Η κ. Άβα Βαγγελάτου από την Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι αν το θέμα του λιμανιού ερχόταν προς συζήτηση στην παρούσα συνεδρίαση δεν θα ψήφιζε να συζητηθεί εφόσον αυτή δεν συνοδευόταν από εισήγηση της δημοτικής αρχής που οφείλει να πάρει θέση γιατί  «εμείς δεν εδώ δεν είμαστε δικαστές» . Τέλος τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά προκύπτουν γιατί τα λιμάνια δεν θα έπρεπε να διοικούνται από τους δήμους και το πρόβλημα είναι ευρύτερο.

Ο κ. Αθανάσουλας και ο κ. Παναγόπουλος τόνισαν ότι έχουν και οι δύο υπογράψει για να μπει το θέμα σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ, ενώ διαμαρτυρήθηκαν γιατί ο  πρόεδρος του ΔΛΤΠ είχε δώσει φάκελο με έγγραφα και υπόμνημα μόνο στους επικεφαλής και όχι και στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος