FOLLOW US: facebook twitter

Τελευταίες πινελιές στις ρυθμίσεις Βρούτση για τις συντάξεις

Ημερομηνία: 13-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Ο μήνας του νέου νόμου για τις αλλαγές σε συντάξεις με τον οποίο επιχειρείται να «θεραπευτούν» αδικίες και ανισορροπίες της μνημονιακής ασφαλιστικής νομοθεσίας, κυρίως αυτής των τελευταίων δύο χρόνων, είναι ο Ιανουάριος.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να δοθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου σε διαβούλευση και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα είναι έτοιμο.

Οι τελευταίες διορθώσεις θα γίνουν μετά και την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης θα κριθεί εάν η αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης που αφορά το τμήμα της ανταποδοτικής σύνταξης θα ισχύσει για όλους όσοι έχουν 30 έτη ή μόνο για εκείνους που έχουν συντάξιμη προϋπηρεσία 33 ή 35 και άνω χρόνια.

Ωστόσο, εν αναμονή του πορίσματος από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή,  που θα κρίνει τις χαμηλότερες της 40ετίας θεωρείται βέβαιο ότι όσοι έχουν 40 έτη ασφάλισης θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου, αφού ο συντελεστής αναπλήρωσης αυξάνεται. Από το 42,80% που είναι σήμερα θα ανέλθει στο 50% έως 50,5%.

Ως αποτέλεσμα αυτής της βελτίωσης στο ποσοστό ανταποδοτικότητας οι συντάξιμες αποδοχές έως το ποσό των 1.500 ευρώ θα έχουν αύξηση 10%, ενώ για τις άνω των 1.500 ευρώ η αύξηση θα είναι 15%. Επίσης, βεβαία θεωρείται και μια μικρή αύξηση για όλους όσοι έχουν 35 έτη ασφάλισης.

Γι’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων το ποσοστό αναπλήρωσης για τον υπολογισμό του τμήματος που αντιστοιχεί στην ανταποδοτική σύνταξη από 33,81% που είναι σήμερα θα αυξηθεί στο 40-40,5%.

Περισσότερο αισθητές και σε περισσότερους (περίπου 320.000 συνταξιούχους) θα είναι οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις για όλους όσοι υπέστησαν μείωση το καλοκαίρι του 2016 επειδή το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής ήταν άνω των 1.300 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, η αύξηση που θα δοθεί, ενδεχομένως με την καταβολή των συντάξεων του Μαρτίου, με αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου 2019, οποτεδήποτε κι αν δημοσιευτεί ο νέος νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα κυμαίνεται από 5 έως 196 ευρώ και μεσοσταθμικά μέχρι 99,57 ευρώ.

Στους ωφελημένους των αυξήσεων στις επικουρικές περιλαμβάνονται οι εξής:

140.000 συνταξιούχοι πρώην ΙΚΑ, 1.000 τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως, 8.858 εμποροϋπάλληλοι, 7.341 νομικοί, 2.820 συνταξιούχοι του Ταμείου Γεωργικών και Συνεταιριστικών Οργανώσεων, 538 βενζινοπώλες, 21.618 συνταξιούχοι του πρώην ΝΑΤ, 16.265 δημοτικοί υπάλληλοι, 3.900 πρώην υπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας, 3.215 πρώην υπάλληλοι ναυτικών πρακτορείων και 1.800 εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοποιίας.

Ωστόσο, δίπλα στις κατηγορίες που αναμένουν μια σχετική βελτίωση στις συντάξεις τους υπάρχουν κι άλλοι που αγωνιούν για την άρση των αδικιών και την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων.

Μια μεγάλη κατηγορία είναι αυτή των δεκάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που, ενώ κατέβαλλαν επί χρόνια παράλληλα ασφάλιστρα για παράλληλη σύνταξη, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να απολέσουν το ασφαλιστικό τους κεφάλαιο.

Βεβαίως, μια ακόμη μεγαλύτερη, που αγγίζει την πλειονότητα των συνταξιούχων, είναι αυτή που υπέστη διαδοχικές περικοπές στην κύρια σύνταξη. Γι’ αυτή την κατηγορία, η όποια νομοθέτηση, αν και όποτε κριθεί ότι θα επέλθει έστω και ψήγμα αντισταθμίσματος, θα εξαρτηθεί από την αποκαλούμενη πιλοτική δίκη του Συμβουλίου της Επικρατείας αν και για τις αποφάσεις της θα απαιτηθούν μήνες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος