FOLLOW US: facebook twitter

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016

Ημερομηνία: 02-07-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

panellinies-vaseis-ptwsiΠτώση σε Παιδαγωγικές και Πολυτεχνικές – Υψηλή «πτήση» για τις Ιατρικές

Το νέο σύστημα με το οποίο διενεργήθηκαν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις φαίνεται πως θα φέρει μια πτώση στις βάσεις εισαγωγής. Εξαίρεση φαίνεται πως θα αποτελέσουν οι Ιατρικές Σχολές, οι βάσεις εισαγωγής των οποίων αναμένεται να καταγράψουν άνοδο, σε μια χρονιά κατά την οποία ως γενική τάση κυριαρχεί η πτώση. Οι βάσεις αναμένεται, να κινηθούν με διαφορετικές ταχύτητες και προσανατολισμό ανά βαθμολογική κλίμακα και επιστημονικό πεδίο, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Έτσι, οι Ιατρικές Σχολές επανέρχονται πάνω από τα 19.000 μόρια, οι Νομικές μένουν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με πιθανή μικρή πτώση, οι Παιδαγωγικές, τα Πολυτεχνικά και τα Οικονομικά Τμήματα επίσης πέφτουν– με τις πρώτες κάθετα. Σύμφωνα με το «Βήμα» το παιδαγωγικό της Αθήνας θα έχει ως (πιθανή πάντα) βάση τα 14.000 μόρια, της Θεσσαλονίκης τα 13.600 μόρια και της Ρόδου τα 9.500 μόρια. Την ίδια ώρα η Νομική της Αθήνας θα έχει ως βάση τα 18.100 μόρια, ενώ η Ιατρική Αθηνών τα 19.120 μόρια!

Σε κάθε περίπτωση, η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την κίνηση των βάσεων είναι εφέτος παρακινδυνευμένη, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή διαδικασία λόγω του διαφορετικού εξεταστικού συστήματος.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν μικρή αλλά σαφή πτώση, παρά το γεγονός ότι απουσιάζουν οι 3.750 θέσεις των Παιδαγωγικών Σχολών. Οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα στα Αρχαία και χειρότερα στην Ιστορία, ο συμψηφισμός όμως με τη μη προσμέτρηση της προφορικής βαθμολογίας και τη μείωση των υποψηφίων για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο κατά 5.000 διαγωνιζομένους οδηγεί στο παραπάνω συμπέρασμα. Υπάρχει ωστόσο για πρώτη φορά ένα «σκληρό» δεδομένο: η αντιστοιχία 13.000 θέσεων και 28.000 υποψηφίων… Άρα η βαθμολογική βάση εισαγωγής στο πεδίο θα είναι κοντά στα 12.000 μόρια.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με τις βάσεις των προηγούμενων ετών. Θυμίζει ωστόσο στο πεδίο αυτό την εξαγγελία περί ελεύθερης πρόσβασης η αντιστοιχία των 19.300 υποψήφιων για 23.000 θέσεις. Εντυπωσιακό εδώ είναι ότι είναι το γεγονός ότι στο μάθημα της Φυσικής πάνω από 5.000 υποψήφιοι έδωσαν γραπτά με βαθμούς από 19 ως 20. Υψηλές επιδόσεις κατέγραψαν οι υποψήφιοι και στο μάθημα της Χημείας.

Το μεγάλο πλήθος ωστόσο των σχολών και των τμημάτων του 2ου επιστημονικού πεδίου σε συνδυασμό με την απουσία του βαθμολογικού πριμ της προφορικής βαθμολογίας θα οδηγήσουν σε σημαντική πτώση. Κατά συνέπεια, οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία κατά φθίνουσα σειρά επιθυμίας, χωρίς να επηρεαστούν από τις άλλοτε κραταιές βάσεις των Πολυτεχνείων, ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο δοκιμάζεται το νέο σύστημα καθώς η σχετικά εύκολη θεματολογία της Φυσικής και της Χημείας και η απουσία των Μαθηματικών οδηγεί τις βάσεις στα ύψη. Οι Ιατρικές Σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα θα κινηθούν πάνω από τα 19.000 μόρια ενώ οι περιφερειακές Ιατρικές του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων και της Αλεξανδρούπολης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κινηθούν πάνω από τα 18.700 μόρια. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα είναι ορατή σε όλη την κλίμακα των σχολών του πεδίου και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Γεωπονικές Σχολές και τα Τμήματα Νοσηλευτικής των ΤΕΙ, τα οποία δεν θα είναι έκπληξη αν κινηθούν ακόμη και στο Διδυμότειχο πάνω από τα 13.000 μόρια.

Δυστυχώς πολλοί υποψήφιοι που δεν επέλεξαν 5ο μάθημα θα παγιδευτούν από την έλλειψη ενημέρωσης. Η έλλειψη σωστής διαβάθμισης στα διαγωνίσματα της Φυσικής και της Χημείας αναδεικνύει σε καθοριστικό παράγοντα της εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές του 3ου πεδίου την επίδοση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Έτσι εφέτος θα έχουν στα πανεπιστήμια «γιατρούς λογοτέχνες»!

Προσοχή στα μηχανογραφικά

Τα Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις σε 4ο και 5ο πεδίο

Η προχειρότητα του νέου εξεταστικού συστήματος μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι καταγράφεται σε όλο της το μεγαλείο στο 4ο επιστημονικό πεδίο, στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών Σπουδών (66,19%) έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας «κάτω από τη βάση». Πολλοί εξ αυτών ωστόσο θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών θα παρουσιάσουν μεγάλη πτώση χιλιάδων μορίων και τα τμήματα στην περιφέρεια θα έχουν βάση εισαγωγής πέριξ των 10.000 μορίων.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των Σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής η σημαντική πτώση των βάσεων έχει ως αιτία τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, στα οποία το 77,89% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Το μάθημα των Μαθηματικών έχει εδώ αυξημένη βαρύτητα και σε συνδυασμό με την απουσία της προφορικής βαθμολογίας δημιουργεί πτωτικές τάσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα υπερβαίνουν τα 1.500 μόρια.

Δεδομένα και τάσεις
28.000 υποψήφιοι για 13.000 θέσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο, άρα βάση εισαγωγής κοντά στα 12.000 μόρια.

19.300 υποψήφιοι για 23.000 θέσεις στο 2ο επιστημονικό πεδίο, με πιθανή σημαντική πτώση.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η σχετικά εύκολη θεματολογία της Φυσικής και της Χημείας και η απουσία των Μαθηματικών οδηγούν τις βάσεις στα ύψη.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο οι βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών θα παρουσιάσουν μεγάλη πτώση χιλιάδων μορίων και τα τμήματα στην περιφέρεια θα έχουν βάση εισαγωγής πέριξ των 10.000 μορίων.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα υπερβεί τα 1.500 μόρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων