FOLLOW US: facebook twitter

Τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Καπετάν Ζαχαριά

Ημερομηνία: 04-10-2022 | Συντάκτης:

Απέδωσαν την οφειλόμενη τιμή στον Αγωνιστή της Αντίστασης το πρωί της Κυριακής στο Χελιδόνι

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου

Στο Κάστρο του Χελιδονίου στο Δήμο της Αρχ. Ολυμπίας, στο Κοιμητήριο, σε μια λιτή τελετή ιστορικής μνήμης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Καπετάν Ζαχαριά, κατά κόσμον Κώστα Γεωργιάδη, αρχηγό του ΕΛΑΝ, Αντιστασιακού Αγωνιστή ενάντια στο ναζισμό και στο φασισμό…

Ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα, στεφάνια από δάφνη και η επιλογή της ιστορικής μνήμης, είναι εκεί, στον απέριττο τάφο του και… η ελληνική σημαία που κυματίζει στο λεύτερο τόπο…

Η σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε παρουσία πλήθους κόσμου το πρωί της Κυριακής στο Χελδόνι και αμέσως μετά ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο.

Για τον Καπετάν Ζαχαριά, που γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το 2000, συμπολεμιστή του Άρη Βελουχιώτη που συνεργάστηκε με τον Ναπολέοντα Ζέρβα, τον αρχηγό του ΕΔΕΣ- Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου και το Δημήτρη Ψαρρό, αρχηγό του ΕΚΑ μίλησε ο εκπαιδευτικός Γιώργος Ευθυμίου.

Την προτομή δημιούργησε στο εργαστήρι του στην Ολυμπία, ο γλύπτης Αλέξανδρος Παπαλάμπρου ενώ τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας Σωτήρη Παπαηλιού, την Βουλευτή Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, τον εκπρόσωπο των Αυστραλών δωρητών Γιώργο Αθανασόπουλο και τον εκπαιδευτικό Γιώργο Ευθυμίου.

Στην τελετή, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην Βουλευτές Εφη Σαλτάρη και Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ο πρώην Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Νίκος Μαρούντας, ο συντονιστής της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Φλεβοτόμος, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Διονύση Καλαματιανού, Θεόδωρος Ντοάς κ.α.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος