FOLLOW US: facebook twitter

“Τελειωμένη υπόθεση” για την κυβέρνηση η σταφίδα

Ημερομηνία: 18-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Πολιτική

Ανακοίνωση της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της συνάντησης Σταφιδοπαραγωγών με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Από την ευφορία των προηγούμενων εβδομάδων για ικανοποίηση των σταφιδοπαραγωγών, που καλλιεργούσαν οι βουλευτές της ΝΔ (νυν και «υποψήφιοι αυριανοί») μαζί με τα ντόπια στελέχη τους στην περιφέρεια, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού της, Γ. Γεωργαντά όχι μόνο δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, αλλά επί της ουσίας θεωρεί «τελειωμένη» την παραγωγή σταφίδας, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της μη «απόδοσής» της στο εξωτερικό εμπόριο. Ο υπουργός μάλιστα έφτασε στο σημείο να ζητά από τους αγρότες να κατατεθούν προτάσεις για εναλλακτικές καλλιέργειες! Την ίδια ώρα όμως αυτές τις μέρες δίνει ζεστό χρήμα στους εμπόρους σταφίδας με τον κανονισμό de minimis, αποδεικνύοντας ότι μόνο για τους αγρότες δεν χωράει ο προϋπολογισμός ενισχύσεις, σε αντίθεση με μεγαλέμπορους και βιομήχανους.

Έχει πολύ θράσος η κυβέρνηση που από τη μια βάζει ταφόπλακα στο βιός χιλιάδων σταφιδοπαραγωγών και από την άλλη, βάζει λυτούς και δεμένους να πουλάνε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους αγρότες, για να αποπροσανατολίσουν, να εμποδίσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να αποκρύψουν τις ευθύνες τους. Πρώτο βιολί σε αυτήν την προσπάθεια είναι η βουλευτής της ΝΔ, κ.Αυγερινοπουλου που μόλις πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση, σαν άλλος πλασιέ των εμπόρων, προωθούσε σαν λύση την εξωστρέφεια και τις ομάδες παραγωγών.

Λες και δεν υπάρχουν μέχρι τώρα ομάδες παραγωγών, δεν έχουν οι αγρότες που ανήκουν σε αυτές, τεράστιο κόστος παραγωγής! Ή μήπως έχουν κατωτάτη εγγυημένη τιμή που να ανταποκρίνεται σε εισόδημα διαβίωσης? Προφανώς και όχι και το γνωρίζουν πολύ καλά, και η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες που το λάνσαραν σαν μόδα. Όπως γνωρίζουν καλά, όσοι πρόβαλλαν και συνεχίζουν να το κάνουν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ, την λογική της «εξωστρέφειας» σαν κριτήριο της παραγωγής που ουσιαστικά ενισχύει τους μονοπωλιακούς ομίλους σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών και οδηγεί χιλιάδες αγρότες σε όλη την χώρα να αλλάζουν ξανά και ξανά καλλιέργειες ανάλογα με τις «αγορές», αλλά να βγαίνουν όλο και πιο ζημιωμένοι.

Οι σταφιδοπαραγωγοί μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από την στάση της κυβέρνησης, να εντείνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Η μόνη λύση σήμερα είναι η αντίσταση μαζί με τους κομμουνιστές, μακριά από επίδοξους σωτήρες που τους χόρτασαν με λόγια και υποσχέσεις.

Μόνο η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να δώσει προοπτική σήμερα στον αγώνα των αγροτών, για αυτό χρειάζεται και ενίσχυσή του παντού, σε κάθε πόλη και χωριό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος