FOLLOW US: facebook twitter

Ταξίδι στη Σμύρνη από την Παναγία Καθολική

Ημερομηνία: 20-09-2022 | Συντάκτης:

Δήμος Πηνειού: Εκδηλώσεις μνήμης σε Γαστούνη- Γλύφα

-Ανδρέας Μαρίνος: «Οι πρόσφυγες ριζώθηκαν στις καρδιές μας!»

Ένα επετειακό ταξίδι τιμής και μνήμης στο λίκνο του ελληνικού πολιτισμού την Σμύρνη,  πραγματοποιήθηκε  από την Παναγία Καθολική της Γαστούνης  στα πλαίσια της εκδήλωσης «Σμύρνη: Μια πόλη ευλογημένη και από τη λογοτεχνία παινεμένη».

Ένα εκπληκτικό αφιέρωμα με αφηγήσεις, προβολές,απαγγελίες και τραγούδια για τη Σμύρνη, ένα συγκινητικό δρώμενο, που διοργάνωσε το απόβραδο της Κυριακής το ΝΠ Πολιτισμού του Δήμου Πηνειού στον  προαύλειοχώροτης Παναγίας Καθολικής. Το κοινό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου και του προέδρου του ΝΠ Πολιτισμού κ. Δημ. Βασιλόπουλου και καθηλωμένο παρακολούθησε  αυτό το υπέροχο ταξίδι.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι πρόσφυγες ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και ριζώθηκαν στις καρδιές μας! Οι τραγικές στιγμές της καταστροφής της Σμύρνης θα μείνουν πάντα οι πιο τρανές αποδείξεις ότι η θηριωδία των Τούρκων δεν έχει όρια, αλλά είναι και ενδεικτικές της  αδιαφορίας των Συμμάχων, οι οποίοι τότε έμειναν άβουλοι και απλοί θεατές της πυρπόλησης!»

Ο Δήμαρχος συνεχάρη τόσο τον πρόεδρο του ΝΠ όσο και τους συντελεστές της εκδήλωσης. Την επιμέλεια της επιτυχημένης εκδήλωσης και των  κειμένων είχε η κ. Μαρία Παρίση. Αφηγήσεις- απαγγελίες έγιναν από τους: Μαρία Παρίση, Καίτη Γιατρά, Διονυσία Βαρβαρίγου, Δημήτρη Βασιλόπουλο, Σάκη  Βούρτση, Ανδρέα Λευθεριώτη.Υπεύθυνος για την προβολή διαφανειών ήταν ο Χρήστος Σχοινάς.Στην εκδήλωση ζωντανή ορχήστρα ερμήνευσε  παραδοσιακά, Σμυρναίικα και Μικρασιάτικα τραγούδια.

Την εκπληκτική ορχήστρα που μάγεψε το κοινό ,στελέχωναν οι : Δήμητρα Τσατσού, Ανδρέας Λευθεριώτης Σάκης Βούρτσης , τραγούδι . Οι Γιώργος Μάλλιαρης κιθάρα , ο 14χρονος  Δημήτρης Μπουκουβάλας πιάνο και Αλέξανδρος Παρίσης ούτι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  Φιλάρετος Σπανόπουλος ως εκπρόσωπος της Ι.Μ.Ηλείας, ο βουλευτής (ΝΔ) κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο εκπρόσωπος του βουλευτή (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Διον. Καλαματιανού κ. Β. Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Σπύρος Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Αθ. Θεοδόσης, πρώην δήμαρχοι Πηνειού και Γαστούνης,  αξιωματικός εκπρόσωπος του ΚΕΑΤ, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι ΤΚ, εκπαιδευτικοί κ.α.

Επίσης το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Πηνειού, το ΝΠ Πολιτισμού και ο Μορφωτικός Σύλλογος  Γλύφας «Αγία Μαρίνα» πραγματοποίησαν  εκδήλωση με θέμα «Από τη Μικρά Ασία στη Γλύφα», με κύριο ομιλητή τον κ. Νίκο Αντ. Δεμερτζή Δ/ντή Γυμνασίου και συγγραφέα βιβλίου που διατίθεται δωρεάν από τον Δήμο Πηνειού –Ν.Π. Πολιτισμού. Ακολούθησαν  Μικρασιάτικα τραγούδια και χοροί.

Το πρωί της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνας Γλύφας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη πρώην Ηλείας κ. κ. Γερμανού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος