FOLLOW US: facebook twitter

Ταξίδι μαγικό με οδηγό τις λύρες στεριάς και θάλασσας!: Υπερθέαμα για μια ακόμα χρονιά η ετήσια παράσταση “Χαραλάμπεια” από το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου

Ημερομηνία: 04-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

«Λύρες στεριάς και θάλασσας τον άνθρωπο μαγεύουν και τσι νεράιδες στο χορό βγαίνουνε και χορεύουν…» ήταν πολύ εύστοχα ο τίτλος της κορυφαίας εξαιρετικής όπως πάντα ετήσιας θεσμικής εκδήλωσης του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου «Χαραλάμπεια» αφιερωμένα στον Πολιούχο του Πύργου, αφού τα χορευτικά τους βήματα φέτος τα οδήγησαν οι λύρες! Τα  «Χαραλάμπεια 2019» που διοργανώνει για  22 συνεχή χρονιά το ΛΕΠ και πραγματοποιήθηκαν στο κατάμεστο από κόσμο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, χαρίζοντας στους εκατοντάδες θεατές σπάνιες  μουσικές και χορευτικές στιγμές και ξεχωριστούς ήχους έντονα ακουστικούς με την κρητική και ποντιακή λύρα, την θρακιώτικη και τη  νησιώτικη. Ένα μεγάλο ταξίδι στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, από το βορρά ως το νότο. Προσκεκλημένοι στα φετινά Χαραλάμπεια ήταν τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου με ένα αντιπροσωπευτικό χορευτικό τους που έδωσε μια εξαίσια χορευτική παράσταση με αντιπροσωπευτικούς χορούς της Κρήτης, Ρεθυμνιώτικη σούστα, Σιγανός, Πεντοζάλη κλπ με υπέροχες κρητικές στολές Ανωγειανές και Σφακιανές, που μας ταξίδεψαν στην Μεγαλόνησο. Το χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου, συνόδευε η πρόεδρός του κ. Φερενίκη Βαλαρή που αντάλλαξαν στην αρχή της εκδήλωσης αναμνηστικά δώρα με την πρόεδρο του ΛΕΠ Τούλα Καλαμπόκα και ευχαριστίες για την υπέροχη αυτή συνεργασία και την σύσφιξη των σχέσεων των δύο Λυκείων Ελληνίδων.

Οι χορευτικές ομάδες του Πύργου μαζί με την Μικτή χορωδία  του που τραγούδησε πολλά παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα υπό την διεύθυνση και διδασκαλία της Κωστούλας Σακκά – Κυρίτση, με την συνοδεία ζωντανής ορχήστρας μουσικών  με λύρες,  λαούτα και εκπληκτικές παραδοσιακές φωνές από τους τραγουδιστές,  μας ταξιδέψουν στα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού με σκοπό να αναδείξου τις υψηλές αξίες της φυλής μας και της ιστορίας μας. Το ΛΕΠ Πύργου με αυτήν την μοναδική του εκδήλωση, απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια και η διατήρηση της παράδοσης είναι υποχρέωσή μας..

Την βραδιά άνοιξε η Μικτή χορωδία του ΛΕΠ και ακολούθησαν η χορευτική ομαδα ΛΕΠ, οι ομάδες ενηλίκων με χορούς από την Δράμα και την Ικαρία, η ομάδα Εφήβων με τραγούδια από την Λήμνο, η Ομάδα ενηλίκων που μας ταξίδεψε στη Λέρο, η χορευτική ομάδα του Λ.Ε Ρεθύμνου που απέδειξε περίτρανα τι είναι η Κρητική ψυχή

και τέλος η χορευτική ομαδα του ΛΕΠ με ποντιακά τραγούδια υπό τους ήχους ποντιακής λύρας. Η όμορφη αυτή βραδιά έκλεισε με όλες τις ομάδες επί σκηνής Κρήτη και Πόντος σμίξανε που χόρεψαν Πεντοζάλι και Κότσαρι

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ Τούλα Καλαμπόκα έκανε μια μικρή ιστορική διαδρομή στην ιστορία του ΛΕΠ, στα Χαραλάμπεια και επίσης έδωσε στο κοινό το στίγμα της παράστασης και τόνισε ότι το Λύκειο Ελληνίδων είναι περήφανο που κρατά και υπηρετεί την παράδοση και μπορεί και χαρίζει στην πόλη του Πύργου σπάνιες στιγμές όπως αυτή του Σαββάτου.

Το πρόγραμμα είχε επιμεληθεί ο  χοροδιδάσκαλος του Λυκείου ο Κώστας Τζανέτος όπως και την επιμέλεια των χορών και τη διδασκαλία για το Λύκειο του Πύργου. Μαζί του ο Νίκος Χρυσανθόπουλος, η Γεωργία Μουρούτη και ο Ανδρέας Μικελόπουλος ενώ για το Λύκειο Ρεθύμνου ο δάσκαλος Λάμπης Νικολουδάκης. Η ορχήστρα αποτελούνται από  τον Διομήδη Ζαχαριουδάκη στην κρητική λύρα, το Τάσο Κλάδο και Λύσανδρο Παναγόπουλος στο λαούτο, το Γιώργος Τζανέτος στα κρουστά, το Μανώλη Γιαννουλάκη και τη Φαίη Κωνσταντοπούλου στη νησιώτικη και πολιτική λύρα, τη Στεφανία Παπαγεωργίου στη πολιτική λύρα, τον Ανέστης Ιωακειμίδη στη λύρα του πόντου, το Γιώργο Μαυρίδη στη λύρα της Δράμας και το Στρατή Κουρκέα στο νταχαρέ»

Η παράσταση συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια και την ευγενική υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος