FOLLOW US: facebook twitter

Τάσος Αλτάνης: «Να αναδείξουμε τα προβλήματα του εγγειοβελτιωτικού έργου»

Ημερομηνία: 19-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Αγροτικά, Νέα

Σε απολογισμό του έργου της διοίκησης του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου θητείας της νέας διοίκησης, προχώρησε χθες ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Τάσος Αλτάνης. Ο κ. Αλτάνης αναφέρθηκε στα προβλήματα του ΓΟΕΒ με βασικότερο βεβαίως τις οφειλές του Οργανισμού, στην προετοιμασία και τον απολογισμό της αρδευτικής περιόδου 2020 που ολοκληρώθηκε, στα έργα καθαρισμού σε κανάλια και διώρυγες και φυσικά στην ανάγκη κατάθεσης μιας ολοκληρωμένης μελέτης για την επισκευή – των κτιριακών εγκαταστάσεων – τον μηχανολογικό  και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό και έκανε έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του νομού να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εγγειοβελτιωτικό  έργο για να κρατηθεί ζωντανή η αγροτική οικονομία της Ηλείας.

Ειδικότερα ο κ. Αλτάνης ανέφερε τα εξής:

“Αναλάβαμε την διοίκηση του οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού- Αλφειού πριν από ένα περίπου χρόνο γνωρίζοντας τι είχαμε να αντιμετωπίσαμε από την εμπειρία στο τιμόνι του οργανισμού σε παλιότερες περιόδους.  Μεγάλο αγκάθι για να λειτουργήσει ο ΓΟΕΒ  ήταν οι οφειλές  προς το  ΙΚΑ, τη ΔΕΗ,  τους προμηθευτές και τα συνεργεία, οι  αποζημιώσεις από ζημιές που προκλήθηκαν  από εγγειοβελτιωτικά έργα σε ιδιοκτησίες  όπου  υπήρξαν καταδικαστικές αποφάσεις με αποζημιώσεις σε ιδιώτες καθώς και αποζημιώσεις συνταξιοδοτηθέντων υπαλλήλων με αποτέλεσμα ο οργανισμός  να διώκεται δικαστικά λόγω των αγωγών των διαφόρων πιστωτών.  Παράλληλα παραλάβαμε έναν ασυντήρητο μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (μοτέρ και αντλίες να παραμένουν σε διάφορα  συνεργεία ανά τη Ελλάδα για επισκευή , και ένα αρδευτικό και αποστραγγιστικό δίκτυο εγκαταλελειμμένο.

Δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε τις αδικαιολόγητες ενέργειες προκλητικού χαρακτήρα της προηγούμενης  διοίκησης,  με  αναθέσεις σε εργολάβους  όπου δεν  εφαρμόζονταν  τα  πρωτόκολλα παραλαβής εργασιών, να εμφανίζονται  αγωγές   να μην εκπροσωπείται νομικά  ο οργανισμός  όπως  όφειλαν  με αποτέλεσμα να  γινόμαστε εκ των υστέρων γνώστες  καταδικαστικών  αποφάσεων με  αποζημιώσεις  χιλιάδων ευρώ  σε  βάρος της ομαλής  λειτουργίας της διοίκησης.

Είναι γεγονός ότι την αρδευτική  περίοδο  2020 με την συμπαράσταση και την βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας  Ηλείας ο οργανισμός ξεπέρασε ένα  μέρος των οικονομικών προβλημάτων ωστόσο αυτό δεν αρκούσε για να καταστεί βιώσιμος ο ΓΟΕΒ.

Οι ενέργειες πριν και μετά την έναρξη της αρδευτικής περιόδου …

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε όπου αυτό ήταν εφικτό ένα πλάνο προετοιμασίας για την αρδευτική περίοδο που ολοκληρώθηκε. Συγκεκριμένα:

*Προχωρήσαμε στον καθαρισμό των διωρύγων  με έξοδα των ΤΟΕΒ που θα συμψηφιστούν, για να λειτουργήσει ομαλά η αρδευτική περίοδος.

* Επισκευάσαμε στο σύνολό τους  όλα τα αρδευτικά αντλιοστάσια.

*  Ήδη αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε και επισκευάζουμε τα αποστραγγιστικά αντλιοστάσια Ε2 Επιταλίου-  Β1 Λεχαινών και Καβουρίου.

* Αντιμετωπίσαμε πλημμύρες, που εδώ η παρέμβαση της περιφέρειας  ήταν σημαντική και πρωτόγνωρη για την στήριξη του εγγειοβελτιωτικού  έργου αφού  προχώρησε στον καθαρισμό πολλών κεντρικών αποστραγγιστικών τάφρων .

* Επισκευάσαμε την εγκαταλειμμένη  επί τρία χρόνια τσάπα του οργανισμού.

*Καθαρίζουμε με το μηχάνημα του οργανισμού αποστραγγιστικούς τάφρους   και στα δύο δίκτυα Αλφειού και Πηνειού.

* Αποκαταστήσαμε τις σχέσεις συνεργασίας προς όφελος πάντα των αγροτών- αρδευτών μας.

*Η συνεργασία με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου , τους εργαζόμενους, τα συμβούλια των κατά τόπους ΤΟΕΒ  και τους αρδευτές ήταν άριστη και γι αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω.

Το εγγειοβελτιωτικό έργο και οι προτάσεις μας…    

Είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή – των κτιριακών εγκαταστάσεων – τον μηχανολογικό  και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό. Επίσης αναγκαία είναι  η προμήθεια των απαραίτητων μηχανημάτων-τσάπας, μικρού φορτωτή, φορτηγού και φορτηγού γερανού όπου ήδη έχουμε δεσμεύσει οχήματα από ΟΔΔΥ. Η αποκατάσταση των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων ενόψει του ερχόμενου χειμώνα είναι επιβεβλημένη για την αποφυγή πλημμυρών.

Απαιτείται  η συνέχεια  του καθαρισμού  των κεντρικών αποστραγγιστικών τάφρων και χρειάζονται οι απαραίτητες πιστώσεις . Οι τάφροι δεν αποστραγγίζουν μόνο τα αγροτεμάχια αλλά και τις αστικές περιοχές πράγμα που μας υποχρεώνει να ζητάμε και από τους δήμους ως ωφελούμενοι από τα έργα πιστώσεις. Οι  πιστώσεις για να λειτουργήσει ο οργανισμός είτε με την σημερινή του μορφή είτε με τυχόν αλλαγές που θα υπάρξουν είναι  απαραίτητες.

Δείξτε ενδιαφέρον για να μείνει ζωντανός ο οργανισμός 

Κάνουμε έκκληση στον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη  και το περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και στους βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας  να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εγγειοβελτιωτικό  έργο και κατά συνέπεια η αγροτική οικονομία . Για να ορθοποδήσουμε πρέπει να ξεχρεώσουμε το ΙΚΑ, την ΔΕΗ, τους προμηθευτές και να υπάρξουν οι παρεμβάσεις συντήρησης αποκλειστικά από την πολιτεία. Εμείς ήδη καταγράφουμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο μηχανολογικό ,ηλεκτρολογικό, ηλεκτρονικό εξοπλισμό.  Καλούμε   τους αρδευτές να πληρώσουν από το υστέρημα τους ,τους ΤΟΕΒ για να συνεχίσει να λειτουργεί ο οργανισμός.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος