FOLLOW US: facebook twitter

Τάσεις-κόμματα & δήμοι

Ημερομηνία: 18-01-2021 | Συγγραφέας:
Του Θεόδωρου Κόλλια, διαχειριστή του yannitsochori.blogspot.com

Κάθε ζωντανός οργανισμός αποτελείται από διάφορα συστήματα, όπως ο άνθρωπος από το Αναπνευστικό. Μυϊκό, Πεπτικό σύστημα κτλ. Όλα αυτά   συνεργάζονται αρμονικά, εύρυθμα για την εκτέλεση των λειτουργειών για την επίτευξη του απώτερου σκοπού, τη ζωή.

Καθ΄ όμοιο τρόπο και όλοι οι θεσμικοί οργανισμοί του δημοκρατικού κράτους [Κόμματα, περιφέρειες, δήμοι, συνδικαλιστικά όργανα  κτλ.] και σε τελευταία ανάλυση τα νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως των καταστατικών και των  αντίστοιχων εκλογικών νόμων, διέπονται από τούς ίδιους μηχανισμούς λειτουργείας.

Τα συνιστώσα στοιχεία τους και συγκεκριμένα στις παρατάξεις, πολικές, δημοτικές ή συνδικαλιστικές είναι οι τάσεις.

Τι είναι οι τάσεις;

Είναι ομάδες, ρεύματα προσώπων-μελών με τις ίδιες κατεξοχήν ιδέες και απόψεις. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, που είναι η πρωταρχική αξία της ελευθερίας και της δημοκρατίας κατοχυρώνονται μόνο με την συγκρότηση των τάσεων. Βεβαίως δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι φράξιες που αναιρούν πρωταρχικές αξίες και θέσεις του αρχηγού του κόμματος ή τους επικεφαλής της παράταξης και παρακωλύουν την όλη λειτουργία.

Τα κόμματα χωρίς τάσεις, σεβαστές και κατοχυρωμένες καταστατικά, είναι κόμματα προσωποπαγή ή δογματικά με αυταρχικό, άκαμπτο και μονολιθικό τρόπο λειτουργείας. Και ενώ οραματίζονται και αγωνίζονται για την δημοκρατία, στα εν οίκω λειτουργεί δικτατορία και τα μέλη το μόνο που κάνουν είναι να ορθώνουν και να κατεβάζουν το χέρι με κίνδυνο αγκύλωσης.

Ακριβώς το ίδια ισχύουν και στην Τ/Α α΄και β΄ βαθμού, και μάλιστα περισσότερο καθότι οι δημοτικές παρατάξεις είναι πολυσυλλεκτικοί οργανισμοί, ως επί το πλείστο  για ψηφοθηρικούς λόγους κι ας λένε ότι είναι    ανεξάρτητοι και άλλα τέτοια μυθεύματα, οπότε εκ φύσεως πρέπει να υπάρχουν οι τάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει ο επικεφαλής της παράταξης και ο δήμαρχος να προτρέπει τα μέλη του και να καλλιεργεί ώστε η οργάνωση της παράταξης να στηρίζεται στις τάσεις.

Καθότι οι τάσεις, ως ομάδες ιδεών, θέσεων και απόψεων,  στην προκειμένη περίπτωση των δήμων, εκφράζουν:

  • την στρατηγική,
  • τον προγραμματισμό,
  • την σχέση με τους δημότες και τους κοινοτάρχες.

Οπωσδήποτε πειθαρχούν στις αποφάσεις του δήμαρχου και σε εκείνες της δημοτικής αρχής και είναι αλληλέγγυες με όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης και σε καμία περίπτωση  δεν παρακωλύουν το έργο του δημάρχου, αλλά ούτε τον επιβουλεύονται ή καταφέρονται εναντίον του. Απεναντίας με προωθητικές συνθέσεις συμβάλουν στην πιο αποτελεσματική λειτουργία. Σε αυτά τα πλαίσια προσπαθούν με τις ιδέες τους να επηρεάσουν τις απόψεις του δήμαρχου αλλά και των υπολοίπων δημοτικών συμβούλων με τους οποίους αποσκοπούν στον ίδιο στόχο, που είναι η:

– προάσπιση των κοινών αγαθών [περιβάλλον, αρχαιολογικών μνημείων] και συμφερόντων του δήμου.                      ,

– καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών [ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία κτ.λ.

– στήριξη της κοινωνικής πολιτικής [άποροι και ασθενέστεροι δημότες].

Και όταν τα μέλη μιας τέτοιας τάσης πρόσκεινται ή υποστηρίζουν ή είναι κοντά με  τις απόψεις της Αριστεράς τότε πρέπει να αφήσουν το στίγμα τους και είναι υποχρεωμένοι να γίνουν παράδειγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ