FOLLOW US: facebook twitter

Ταμεία: Μειωμένες οφειλές για 900.000 μισθωτούς

Ημερομηνία: 15-04-2019 | Συντάκτης:

Στα 158 ευρώ ανά οφειλόμενο µήνα διαμορφώνεται το νέο χρέος για τους προερχόμενους από τον ΟΑΕΕ, µετά τον επανυπολογισμο που προβλέπει η επικείμενη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται διπλή αύξηση για τις 45.000 συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί µε τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ δίνεται έξτρα περιθώριο τεσσάρων ετών στους ασφαλισμένους µε βαρέακαι ανθυγιεινά επαγγέλματα που έμειναν άνεργοι τα τελευταία χρόνια να συμπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν.

Σταθερό ποσό

Όσον αφορά στη ρύθμιση, διαμορφώνεται νέα µηνιαία οφειλή σταθερού ποσού για τους µη µισθωτούςπου θα ενταχθούν στον επανυπολογισμο. Ως βάση υπολογισμού των ποσοστιαίων ασφαλίστρων του ΕΦΚΑ υιοθετείται ο κατώτατος µισθός των 586,08 ευρώ.

Συνεπώς, όλοι οι οφειλέτες «πέφτουν» στην ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζεται πως ο επανυπολογισµός εφαρμόζεται σε χρέη της περιόδου 2002-2016, ενώ οι παλαιότερες (έως και το 2001) και οι µεταγενέστερες οφειλές (των ετών 2017 και 2018) παραμένουν ως έχουν, χωρίς επανυπολογισµό, αλλά µε κούρεμα προσαυξήσεων 85%.

Συνεπώς, οι νέες µηνιαίες οφειλές για όλους διαμορφώνονται ως εξής:

117,21 ευρώ ανά οφειλόμενο µήνα για οφειλές κλάδων κύριας σύνταξης(20% Χ 586,08).

40,73 ευρώ ανά οφειλόμενο µήνα για οφειλές κλάδων υγείας (6,95% Χ 586,08).

41 ευρώ ανά οφειλόμενο µήνα για οφειλές κλάδων επικουρικής σύνταξης (7% Χ 586,08).

23,44 ευρώ ανά οφειλόμενο µήνα για οφειλές κλάδων πρόνοιας (4% Χ 586,08).

Συνεπώς, τα χρέη διαμορφώνονται ανάλογα µε τον εργασιακό βίο του οφειλέτη ως εξής:

158 ευρώ ανά οφειλόμενο µήνα για τους προερχόμενους από τον πρώην ΟΑΕΕ (ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη και υγεία).

222 ευρώ ανά οφειλόμενο µήνα για δικηγόρους, μηχανικούς των πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, εφόσον έχουν συσσωρεύσει χρέη από το σύνολο των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (ασφαλίζονται υποχρεωτικά για κύρια σύνταξη, υγεία, επικουρική και πρόνοια).

181 ευρώ ανά οφειλόμενο µήνα για γιατρούς του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, εφόσον έχουν συσσωρεύσει χρέη από το σύνολο των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (ασφαλίζονται υποχρεωτικά για κύρια σύνταξη, υγεία και πρόνοια).

Με τον µηχανισµό αυτό, περίπου 600.000 οφειλέτες σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που χρωστούν συνολικά 14,5 δισ. ευρώ, θα µπορέσουν να καρπωθούν πολύ σημαντικό κούρεμα βασικής οφειλής.

Για παράδειγμα, έμπορος του πρώην ΟΑΕΕ που οφείλει 72 µήνες, δηλαδή 6 χρόνια, θα έχει νέα βασική οφειλή 11.376 ευρώ. Επί των νέων αυτών οφειλών υπολογίζονται νέες προσαυξήσεις και κουρεύονται κατά 85%. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επανυπολογισμο, καθώς ο επανυπολογισµός κουρεύει όχι µόνο το χρέος αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.

Οι οφειλές των 300.000 αγροτών, που φτάνουν στο 1,5 δισ., δεν εντάσσονται στον επανυπολογισµό, αλλά το κούρεμα των προσαυξήσεων για τους αγρότες φτάνει στο 100%. Επιπλέον, οι αγρότες έχουν µικρότερο ποσό ελάχιστης δόσης (30 ευρώ), κάτι που σημαίνει πως για οφειλές άνω των 3.600 ευρώ θα λάβουν το πλήρες πακέτο των 120 δόσεων. Στη νέα, ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση απορροφώνται όλοι οι οφειλέτες που υπάγονται σήμερά σε ρυθμίσεις, πλην όσων έχουν οριστικά ενταχθεί στον εξωδικαστικό και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο έρχεται διπλή αύξηση για τις 45.000 ήδη εκδοθείσες συντάξεις χηρείας που έχουν υπολογιστεί µε τον νόμο Κατρούγκαλου. Η αύξηση ισχύει από την ψήφιση του επερχόμενου νόμου και µετά. Εκτός από την «καθαρή» κατάργηση του ορίου ηλικίας των 55 ετών, η νέα διάταξη οδηγεί στον επανυπολογισμο των συντάξεων χηρείας, καθώς προβλέπει πως: Η χήρα/ο χήρος δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντος, αντί για το 50%. Αυτό οδηγεί σε αύξηση 40% του δικαιούμενου ποσού.

Καταργείται

Την ίδια στιγμή καταργείται και το «ψαλίδι» που επιβαλλόταν στις συντάξεις χηρείας µε τον επανυπολογισµό της σύνταξης του θανόντος. Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου µετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξή του επανυπολογιζόταν και αποδιδόταν στη χήρα ποσοστιαία, χωρίς προσωπική διαφορά. Με τη διάταξη που προωθείται, το δικαιούμενο ποσοστό θα υπολογίζεται στην επανυπολογισµένη σύνταξη, εφόσον αυτή προκύπτει µεγαλύτερη από την παλιά, αλλά αν προκύπτει µικρότερη το ποσοστό θα υπολογίζεται στην παλιά σύνταξη του θανόντος. Αυτό σηµαίνει πως αρκετές χήρες που συνταξιοδοτήθηκαν µετά τον νόµοΚατρούγκαλου θα διατηρήσουν πλέον προσωπική διαφορά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος