FOLLOW US: facebook twitter

Το χρονογράφημα: Τα υπαρξιακά διλήμματα του ΚΙΝΑΛ

Ημερομηνία: 15-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ο Γιώργος Καμίνης λέει ότι «στα θετικά της κυβέρνησης ΝΔ είναι πως μετέχουν σ’ αυτήν ορισμένα στελέχη, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης». Η Φώφη Γενηματά διαγράφει τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη και τον φωτογραφίζει καταγγέλλοντας στελέχη που «δεν είχαν τα κότσια να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο, τις υπόγειες συναλλαγές τους, αλλά έμειναν μέσα, ως Δούρειοι Ίπποι για να υπονομεύσουν».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στέλνει αρχηγικά μηνύματα δηλώνοντας πως «το αποτέλεσμα δε συμβαδίζει με τις προσδοκίες  μας», ο Δημήτρης Κρεμαστινός λέει πως «εάν συνομιλούσαν Γεννηματά και Τσίπρας μπορεί να ήταν ήδη κυβέρνηση» και ο Σταμάτης Μαλέλης αποχωρεί υποστηρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να κάνει «αριστερή στροφή» και αναγνωρίζοντας την «ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική παράταξη».

Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για την πιστοποίηση του, στρατηγικού και ιδεολογικού αδιεξόδου του Κινήματος Αλλαγής μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Το 8,1% που έγραψε το κοντέρ την περασμένη Κυριακή μπορεί να έδωσε προσωρινή διέξοδο στα διλήμματα και να απέτρεψε την άμεση αμφισβήτηση της ηγεσίας, όμως το… πεπρωμένο φυγήν αδύνατο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,5% και με τον Αλέξη Τσίπρα αδιαμφισβήτητο ηγέτη του προοδευτικού χώρου, το Κίνημα Αλλαγής κινδυνεύει να αγγίξει τα όρια της γραφικότητας εάν επιμείνει να προστρέχει στα… εικονίσματα του Ανδρέα και να φωνάζει στα τηλεπαράθυρα ότι είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος και κληρονόμος της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης».

Τα διλήμματα θα είναι άμεσα, σκληρά, έως και υπαρξιακά. Και  μπορεί να τέθηκαν ακροθιγώς στην Πολιτική Γραμματεία, με την Φώφη Γεννηματά να προκαλεί «όσους ακόμη στον πολιτικό μας φορέα αισθάνονται ευάλωτοι και επιρρεπείς στον πειρασμό της καρέκλας να φύγουν τώρα», όμως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα κληθεί σύντομα να δώσει απαντήσεις:

Τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει, ή για την ακρίβεια, ποιον θα αντιπολιτεύεται το Κίνημα Αλλαγής στην νέα Βουλή – την κυβέρνηση της ΝΔ ή την αξιωματική αντιπολιτευση του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιον χώρο, έστω και ως δεύτερος πολιτικός πόλος, θα διεκδικήσει – τον χώρο του κέντρου και της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς; Και, κυρίως, θα αποδεχθεί , έστω και με «εκπτώσεις» στο ένδοξο» παρελθόν, ότι η ίδια η πολιτική του επιβίωση είναι καταδικασμένη να περάσει μέσα από στρατηγικές συμμαχίες – είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την ΝΔ;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση επ’ αυτών των διλημμάτων μπορεί να ανοίξει  στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, όπου δρομολογείται πρωτοβουλία στελεχών που θα κατεβάσουν πρόταση για την έναρξη διαλόγου με το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια πρόταση απολύτως μη αποδεκτή αυτήν την στιγμή από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ενδεικτική όμως για το πού θα εστιάσει ο διάλογος για το μέλλον του κόμματος μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι υπέρμαχοι της «αριστερής στροφής» και των ανοιχτών διαύλων με τον ΣΥΡΙΖΑ προβάλουν τρία επιχειρήματα: Το πρώτο είναι πως η μετωπική, έως και προσωπική, σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά δεν απέφερε κέρδη στην κάλπη. Το δεύτερο, ότι η σύγκρουση με τον Βενιζέλο έμεινε μισή από την στιγμή που εκείνος έφυγε αλλά έμεινε η πολιτική του ατζέντα. Και το τρίτο, πως το ΚΙΝΑΛ έχει χάσει τις αναφορές και τις συμμαχίες στην πραγματική κοινωνία και οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του, στην πλειοψηφία τους, προέρχονται πλέον μόνον από τους κομματικούς μηχανισμούς – συνδικαλιστικούς, αυτοδιοικητικούς κλπ. – του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Οι θιασώτες του «μετώπου της λογικής» αντιτείνουν πως το 8,1% των εθνικών εκλογών είναι ποσοστό αντοχής μέσα σε συντριπτική πόλωση και ικανή αφετηρία επανεκκίνησης. Και, κυρίως, εμφανίζονται πεπεισμένοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία πρόθεση ειλικρινούς διαλόγου παρά μόνον λεηλασίας, απορρόφησης και, εν τέλει, διάλυσης του ΚΙΝΑΛ.

Μεταξύ των δύο, οι πλέον προβληματισμένοι στην Χαριλάου Τρικούπη προειδοποιούν πως όσο το κόμμα δεν δίνει καθαρό ιδεολογικό και προγραμματικό στίγμα «παίζει τα ρέστα της πολιτικής του εξαϋλωσης». Και δείχνουν ως άμεσα πεδία σκληρής δοκιμασίας τρία καυτά κεφάλαια που θα ανοίξουν στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα: Την πρόταση της ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, την αντίστοιχη πρόταση για την κατάργηση της απλής αναλογικής και τη συνταγματική αναθεώρηση…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος