FOLLOW US: facebook twitter

Τα ξενοδοχεία άνοιξαν, οι επισκέπτες αγνοούνται – Μόλις προχθές εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ημερομηνία: 02-06-2020 | Συντάκτης:

Στην κανονικότητα προσπαθούν να επανέλθουν σταδιακά οι ξενοδόχοι της Ηλείας, καθώς από χθες είναι ανοιχτά τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Ωστόσο, η προσαρμογή στα νέα υγειονομικά δεδομένα είναι ακόμα σε εξέλιξη, καθώς μόλις την Κυριακή το μεσημέρι, λίγες ώρες δηλαδή πριν από το άνοιγμα των ξενοδοχείων, εκδόθηκε η ΚΥΑ για τα ειδικά πρωτόκολλα -οι απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές- βάσει των οποίων θα λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, με οδηγίες π.χ. για τον τρόπο που θα διαχειρίζονται ένα ύποπτο κρούσμα, πώς θα γίνεται η καθαριότητα, πώς θα λειτουργούν εστιατόρια με μπουφέ/αίθουσες πρωινού, πισίνες εντός τουριστικών καταλυμάτων κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι έχουν ήδη γίνει αρκετές ενέργειες για να τηρηθεί η νομοθεσία, ωστόσο εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη φετινή τουριστική σεζόν.

«Και χθες τηλέφωνα για ακυρώσεις είχαμε. Ενδιαφέρον για κρατήσεις από γκρουπ δεν έχουμε. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος μάλλον θα πάνε χαμένοι. Αν γίνει κάτι, από Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα γίνει. Για νωρίτερα είναι πολύ δύσκολο. Δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο εσωτερικός τουρισμός, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειές μας. Θα παλέψουμε και ό,τι καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Τυλιγάδας, προσθέτοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών του κλάδου είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

«Εδώ και μήνες έχουμε μηδενικά έσοδα, ούτε ένα ευρώ, και τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν. Επιστρεπτέα προκαταβολή δεν πήραν όλοι, διότι δεν είχαμε ξεκινήσει προσλήψεις προσωπικού. Η ρευστότητα είναι ανύπαρκτη, διότι στο πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ δεν μπορούσαμε να ενταχθούμε. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο οι τράπεζες μας ζητούσαν ενημερότητα. Αυτό είναι δουλειά του κράτους, όχι των τραπεζών. Στην περιοχή μας και στον κλάδο μας, δύσκολα θα βρείτε κάποιον να είναι ενήμερος», σχολίασε με νόημα ο κ. Τυλιγάδας.

Ο πρόεδρος  του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, ανέφερε στην «Πρωινή» ότι προχωρά η προσαρμογή στα υγειονομικά πρωτόκολλα, και πρόσθεσε ότι οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

«Μόλις χθες δημοσιεύτηκε η απόφαση και κοιτάμε κάποιες λεπτομέρειες. Είναι μεν αρκετά πολύπλοκο, αλλά ρεαλιστικό. Με λίγη υπομονή θα τα κάνουμε υπομονή προκειμένου να είμαστε έτοιμοι ως τις 20 Ιουνίου και να πάρουμε ειδικό σήμα υγειονομικής πιστοποίησης για να λειτουργούμε νομίμως», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν έχει εκδηλωθεί τουριστικό ενδιαφέρον.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις. Είναι παγωμένες για Ιούλιο και Αύγουστο. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον ελληνικό τουρισμό και ιδιαίτερα τους εμπορικούς αντιπροσώπους. Από εκεί και πέρα, με υπομονή να δούμε τις διεθνείς αφίξεις και με οδηγό τις παραλίες μας και την Αρχαία Ολυμπία να προσκελκύσουμεεπισκέπτε», είπε.

«Φάλτσα» από τον γγ Τουρισμού

Με κοινή τους δήλωση την  περασμένη Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας επιχείρησαν να στείλουν μήνυμα αγαστής συνεργασίας ώστε να υλοποιηθεί το συνεκτικό σχέδιο για τον τουρισμό. «Ο ελληνικός τουρισμός, με ενότητα, σχέδιο και πολλή δουλειά από όλους μας, θα ξεπεράσει και αυτή την πρωτόγνωρη, εξωγενή περιπέτεια», υπογράμμιζαν στη δήλωσή τους υπουργός και υφυπουργός Τουρισμού τονίζοντας ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ και κάθε συναρμόδια υπηρεσία θα ενισχυθεί κάθε προορισμός σε ό,τι αφορά την υγειονομική ασφάλεια, ώστε να μην εκτεθούν σε κίνδυνο ούτε οι μόνιμοι κάτοικοι ούτε οι επισκέπτες.

Ωστόσο, υπουργός και υφυπουργός λογάριαζαν χωρίς τον… γενικό γραμματέα Κώστα Λούλη. Την ώρα που ο Χάρης Θεοχάρης παρουσίαζε στη Βουλή την τροπολογία για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με τη διάθεση τουλάχιστον 70 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω προγραμμάτων, ο γγ Τουρισμού ενημέρωνε τους τηλεθεατές του ΤRT ότι όπως πάντα θα κάνει διακοπές στα ερημόνησα και «όχι σε ξενοδοχεία, να περιμένουμε ουρά στον μπουφέ και να κινδυνεύουμε».Η άποψη του Κώστα Λούλη, ο οποίος έχει θεσμικό ρόλο και άρα δεν μιλάει με την ιδιότητα του απλού τουρίστα, εξόργισε τους ξενοδόχους.

Την κατάσταση περιέγραψε το Σάββατο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και επικεφαλής του θεματικού τομέα τουρισμού της Ν.Δ. Γρηγόρης Τάσσιος: «Οι ξενοδόχοι είμαστε χαμένοι στη μετάφραση και ως προς το σοβαρό ζήτημα της ρευστότητας τα μέλη μας ψάχνουν ακόμα να βρουν τα εκατομμύρια που δανείζουν οι τράπεζες.Όπως φαίνεται, την 1η Ιουνίου μόνο τα παράνομα καταλύματα και τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια θα είναι σε θέση να υποδεχθούν πελάτες. Άλλωστε αυτά, όπως φαίνεται, μάλλον θεωρούνται περισσότερο ασφαλή ακόμα και μέσα στην πανδημία, για αυτό και αφήνονται να λειτουργούν χωρίς υγειονομικούς όρους και το κυριότερο: δεν έχουν μπουφέ…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος