FOLLOW US: facebook twitter

Τα τρόφιμα δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό λέει η EFSA

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση όσον αφορά την εμφάνιση της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19) που πλήττει μεγάλο αριθμό χωρών στην ΕΕ και στον υπόλοπο κόσμο.

Όπως επισημαίνει, επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το φαγητό είναι πιθανή πηγή μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Marta Hugas, επικεφαλής επιστήμονας της EFSA, δήλωσε τα εξής: «Οι εμπειρίες από προηγούμενες εστίες σχετικών κορωνοϊών, όπως SARS-CoV και MERS-CoV, δείχνουν ότι μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κοροναϊός είναι διαφορετικός».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ενώ τα ζώα στην Κίνα ήταν η πιθανή πηγή της αρχικής μόλυνσης, ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άνθρωπο – κυρίως με τα αναπνευστικά σταγονίδια από ανθρώπους που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν.

Επιστήμονες και αρχές σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούν την εξάπλωση του ιού αναφέρουν ότι δεν έχουν υπάρξει αναφορές μετάδοσής του μέσω των τροφίμων.

Όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει προειδοποιητικές συστάσεις που περιλαμβάνουν συμβουλές σχετικά με τις καλές πρακτικές υγιεινής κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τροφίμων.

Πηγή: Agrotypos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος