FOLLOW US: facebook twitter

Τα σχολιανά του Δικαιόπολι: Το αποτύπωμα

Ημερομηνία: 19-07-2021 | Συντάκτης:

Στις μέρες μας σπανίζουν οι καλές ειδήσεις. Κι όχι απλά σπανίζουν, αλλά γίνονται όλο και πιο δυσεύρετες. Εύλογα δυσκολεύεται κανείς σε αυτόν τον κυκεώνα αρνητικών δεδομένων να εντοπίσει κάτι το οποίο να αφήνει μία χαραμάδα αισιοδοξίας για το μέλλον. Ακόμα και για ένα έμπειρο δημοσιογραφικό επιτελείο το οποίο έχει αποκτήσει βαθιά γνώση του τοπικού και όχι μόνο γίγνεσθαι, η ανάδειξη των όποιων θετικών εκφάνσεων του δημόσιου βίου καθίσταται έργο εξαιρετικά κοπιώδες, με συχνά αποκαρδιωτικά ευρήματα. Το βεβαιώνουμε όλοι εμείς, οι άνθρωποι της Πρωινής, που έχουμε θέσει έναν σταθερό προσανατολισμό όλα αυτά τα χρόνια, τα δύσκολα χρόνια, κι ας γνωρίζουμε καλά ότι η κακή είδηση συνιστά σταθερή αξία, κατά τη συνήθη δημοσιογραφική πρακτική.

Βλέπετε, η μεγάλη πρόκληση δεν είναι να αναδείξεις απλώς τον αρνητικό παράγοντα, ούτε φυσικά να πιάσεις το «λιβανιστήρι», αλλά να θέσεις τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Είναι ακριβώς αυτές οι διαστάσεις οι οποίες συστηματικά διαστρεβλώνονται, παραποιούνται, μπαίνουν σε καλούπια για να ταιριάξουν σε συγκεκριμένες μορφές και σχήματα. Ακολούθως, είναι εξόχως αξιοσημείωτη αυτή η λανθάνουσα αντανάκλαση της πραγματικότητας και ειλικρινά μερικές φορές σε κάνει να αναρωτιέσαι για τα όρια της δεοντολογίας, της δημοσιογραφικής, της πολιτικής, της θεσμικής, της ηθικής κλπ.

Ωστόσο, σήμερα η δική μας η δουλειά είναι εύκολη, καθώς η είδηση ή τέλος πάντων μία πρώτη ανάγνωσή της, είναι γνωστή. Προέκυψε αβίαστα από την κάθοδο του κ. περιφερειάρχη στο νομό μας τις προηγούμενες μέρες και τις αναλυτικές τοποθετήσεις στις οποίες προέβη σε σχέση με μία σειρά από έργα, τα οποία έχουν δρομολογηθεί αλλά και κάποια τα οποία ήδη υλοποιούνται στον τόπο μας. Αυτό εξάλλου ήταν και το αντικείμενο της ομολογουμένως εκτενούς ενημέρωσης που έγινε από τον κ. Φαρμάκη και τον κ. Γιαννόπουλο, κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του περιφερειάρχη, στον Πύργο. Αρκεί να ρίξει κανείς μία σύντομη ματιά στα έργα τα οποία αφορούν τον εν λόγω δήμο, και θα αντιληφθεί εύκολα ότι πρόκειται για ένα πολυδάπανο όσο και ελπιδοφόρο πρόγραμμα.

Και εδώ εντοπίζεται η προέκταση αυτής της απροσδόκητα θετικής εξέλιξης για την Ηλεία. Είναι ίσως η πρώτη φορά που εκπονείται ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα υποδομών από την αρμόδια περιφερειακή αρχή στο νομό και μάλιστα στο μέσο της θητείας της. Με άλλα λόγια, όχι βεβιασμένα και όχι στο παρά πέντε, με σκοπό την δημιουργία προεκλογικών εντυπώσεων. Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη αυτή για τους Ηλείους και ενδεχομένως να σημαίνει και την αλλαγή στάσης στην από χρόνια παγιωμένη αντίληψη του ρόλου της περιφέρειας και ειδικότερα της αντιμετώπισης της Ηλείας. Πάρα πολλές φορές και η Πρωινή έχει καταγγείλει στο παρελθόν την κουλτούρα υποβάθμισης και εγκατάλειψης του νομού.

Σήμερα όμως είναι μία διαφορετική ημέρα. Σήμερα τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Έχουμε να κάνουμε με μία περιφερειακή αρχή η οποία, κατά την κοινή τοπική ομολογία και ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, υπολογίζει την Ηλεία και την μεταχειρίζεται ισότιμα και γιατί όχι δίκαια, αν και θα πρέπει να δούμε ακόμη πολλά δείγματα γραφής, προκειμένου η ένδειξη την οποία καταγράφουμε να χαρακτηριστεί τεκμήριο. Καλώς ή κακώς, ως άπιστοι Θωμάδες, έχουμε ανάγκη να θέσουμε το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων για να πειστούμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το πασιφανές. Το αποτύπωμα της περιφερειακής αρχής είναι έντονο και καθαρό. Μοναδική μας ευχή πλέον είναι να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια αποτυπώματα, με την ίδια ένταση και συνέπεια, για το κοινό καλό όλων των Ηλείων.

Ο Δικαιόπολις


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος