Αποζημιώσεις χωρίς καθυστέρηση για τις τελευταίες ζημιές από το χαλάζι

Σημαντικά θέματα που αφορούν την αγροτική μας παραγωγή την συγκεκριμένη περίοδο είχε την ευκαιρία να θέσει σε μια ακόμη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα ο τ. Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Αρχικώς και μετά το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν οι αγροτικές καλλιέργειες σε πολλά σημεία του Νομού από τις τελευταίες σφοδρές χαλαζοπτώσεις ο κ. Νικολακόπουλος ενημέρωσε αναλυτικά για τις ζημιές τον κ. Τσιάρα και ζήτησε να δρομολογηθεί χωρίς καθυστέρηση η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών μας. Ανέφερε δε το ισχυρό «χτύπημα» για τα κηπευτικά τα αμπέλια και την σταφίδα καθώς και για τις επιπτώσεις στην ελαιοπαραγωγή αφού το χαλάζι «τρύπησε» και  έριξε ακόμη και στον απόλυτο βαθμό τα καλλιεργούμενα είδη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον και διαβεβαίωσε τον Ηλείο βουλευτή ότι θα αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για να υπάρξουν αποζημιώσεις  που θα στηρίξουν τους Ηλείους αγρότες σε αυτή την δύσκολη φάση που αντιμετωπίζουν.

Συζητήθηκε παράλληλα το γνωστό πρόβλημα των αναγκαίων τροποποιήσεων του ΕΛΓΑ παράλληλα με την πορεία του εκσυγχρονισμού του, έτσι ώστε να δύναται  η ένταξη σε καθεστώς αποζημιώσεων και άλλων κατηγοριών που σήμερα μένουν εκτός  όπως είναι η ζημιά που μπορεί να σημειωθεί κατά την ανθοφορία σε δενδρώδεις καλλιέργειες, οι χρονικοί περιορισμοί  ανά είδος προϊόντος κλπ

Στην συνέχεια ετέθη από τον κ. Νικολακόπουλο και το ζήτημα  της υλοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αφού υπάρχει ήδη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δικαιούχων αγροτών από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως τονίσθηκε αν και τα προγράμματα αυτά κατά την προηγούμενη χρονιά εκτελέσθηκαν και έγιναν βάση της ακολουθούμενης πρακτικής μερικές πληρωμές στην συνέχεια δεν κατεβλήθη από τον Οργανισμό το υπόλοιπο ποσό  για το οποίο οι παραγωγοί μας βρίσκονται σε αναμονή έχοντας ωστόσο οι ίδιοι δαπανήσει αρκετά χρήματα ιδίων εσόδων.

Ο τέως Υφυπουργός έβαλε για μια ακόμη φορά στην «αντζέντα» της συνάντησης με τον κ. Τσιάρα και το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης ζητώντας την απεμπλοκή διαδικασιών που προκαλούν καθυστερήσεις στην απασχόληση αυτών των ανθρώπων στις αγροτικές  μας εκτάσεις. Το πρόβλημα έχει τεθεί δικαιολογημένα  από τους παραγωγούς – επιχειρηματίες της Ηλείας που αγωνιούν κάθε φορά για το αποτέλεσμα της παραγωγής τους. Ζήτησε έτσι την εξεύρεση λύσης μέσω των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που χειρίζονται το συγκεκριμένο θέμα