FOLLOW US: facebook twitter

Τα σενάρια επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών 

Ημερομηνία: 30-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Νέα σενάρια επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών βρίσκονται στο τραπέζι  καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση, το δημόσιο σύστημα υγείας αρχίζει να πιέζεται και ο πήχης δημιουργίας του απαιτούμενου τείχους ανοσίας ανέβηκε με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στο δημόσιο, ένστολοι, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην εστίαση. Επίσης, εξετάζεται η υποχρεωτικότητα εμβολιασμών και με ηλικιακά κριτήρια καθώς άτομα άνω των 50- 55 ετών, που είναι επαγγελματικά ενεργά, είναι πιθανότερο να νοσηλευτούν αν νοσήσουν με κορονοϊό.

Τι αλλάζει στο σύστημα Υγείας ενόψει της μάχης του φθινοπώρου

Συγχωνεύσεις τμημάτων ή κλινικών και προσλήψεις – μετακινήσεις προσωπικού φέρεται να βρίσκονται μεταξύ των προτάσεων που εξετάζει το υπ. Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημιολογική έξαρση σε συνδυασμό με τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές συμβάσεων ανεμβολίαστων εργαζομένων σε υγειονομικές δομές.

Η επιδημιολογική έξαρση σε συνδυασμό με το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στις υγειονομικές δομές δημιουργεί μια εύθραυστη ισορροπία για το σύστημα Υγείας. Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να σαρώνει, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο, ενώ με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έως τις 19 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί έφταναν τους 19.416, ενώ 2.248 ήταν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το υπουργείο Υγείας εξετάζει μέτρα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα ξεκινήσουν οι αναστολές συμβάσεων εργαζομένων σε νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στόχος να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενες δυσλειτουργίες σε κρίσιμους τομείς όπως το ΕΚΑΒ, τα νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Παράλληλα, έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο ώστε το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τα κενά όσων αρνούνται να εμβολιαστούν και τεθούν σε αναστολή. Αφορά κυρίως νοσηλευτές, καθώς με τους γιατρούς δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νοσηλευτές που αρνούνται να εμβολιαστούν θα αντικατασταθούν με διαδικασίες fast track μέσω προσλήψεων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας.

Προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερόμενους το υπουργείο Υγείας προσφέρει μπόνους μοριοδότησης ενόψει μελλοντικών διαγωνισμών. Επιπλέον,  θα υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία. Για την αντικατάσταση διοικητικών υπαλλήλων θα κληθούν στελέχη από την αγορά και για την κάλυψη σε τομείς όπως καθαριότητα και σίτιση θα γίνει στροφή σε ιδιωτικές εταιρείες.

Πηγή: sofokleousin.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος