Έκτη στην ΕΕ σε αριθμό δισεκατομμυριούχων

Μια εικόνα έντονων αντιθέσεων για την Ευρώπη – και ειδικά για την Ελλάδα – αποτυπώνει η λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2025.

Η χώρα μας εμφανίζεται στην 6η θέση μεταξύ των κρατών-μελών, με 16 δισεκατομμυριούχους, μια κατάταξη που ξεχωρίζει, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά χαμηλά σε δείκτες ευημερίας, όπως το κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών σε βάθος 20ετίας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η ευρωπαϊκή λίστα του Forbes, με την Ελλάδα τόσο ψηλά στον αριθμό δισεκατομμυριούχων, αναδεικνύει ένα παράδοξο: Μια χώρα που σε πολλούς δείκτες εισοδήματος και αγοραστικής δύναμης εμφανίζεται να δυσκολεύεται, ταυτόχρονα φιλοξενεί έναν αξιοσημείωτο αριθμό υπερπλούσιων.

Και κάπως έτσι, το θέμα επιστρέφει στο βασικό ερώτημα που δεν είναι ποιοι βρίσκονται στην κορυφή, αλλά πόσο «μεγάλη» είναι η απόσταση από τους υπόλοιπους.


Πυριτιδαποθήκη

Οι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν στα μπλόκα. Όσο και αν η κυβέρνηση ελπίζει πως εν όψει των Χριστουγέννων θα αποσυρθούν. Η «πυριτιδαποθήκη» είναι γεμάτη, πλέον, με κοινωνικά εύφλεκτο υλικό.

Η κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της είναι θυμωμένη, βλέποντας τη διαφθορά να αποτελεί συστημικό στοιχείο στην άσκηση της εξουσίας. Η «βουτιά στο μέλι» των παράνομων επιδοτήσεων ήρθε να προστεθεί στην προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στην ακρίβεια, στην αβεβαιότητα πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το αύριο.

Έχει διαρραγεί το κοινωνικό συμβόλαιο και εκλείπει η ελάχιστη κοινωνική συναίνεση που νομιμοποιεί το πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Και αυτό δεν αντιμετωπίζεται με μερεμέτια. Το αίσθημα του θυμού διατρέχει, άλλωστε, την κοινωνία.
Ένας θυμός άλλοτε εκπεφρασμένος σε οργή, όπως των αγροτών, άλλοτε συγκρατημένος, όταν ο μισθός ή η σύνταξη δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας. Ένας θυμός καταπιεσμένος από τον φόβο και μεταμφιεσμένος σε αδιαφορία για τα κοινά.


Καθοριστική παρέμβαση

Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Διονυσίας Αυγερινοπούλου, η οποία από νωρίς ανέδειξε το πρόβλημα που είχε προκύψει με τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων και προχώρησε σε θεσμικές παρεμβάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο. Με τεκμηριωμένη προσέγγιση και συνεχή παρακολούθηση του θέματος, η Βουλευτής συνέβαλε στην αναζήτηση μιας ρεαλιστικής λύσης, που διασφαλίζει τη συνέχιση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και προστατεύει τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς από αδικαιολόγητες απώλειες πόρων. Πλέον, με την υπογραφή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ξεμπλοκάρει το ζήτημα των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων για τη συνέχιση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για το ελαιόλαδο και την ελιά.


Δωρεάν διέλευση

Δωρεάν διέλευση όλων όσων χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου για την καθημερινή μετακίνησή τους, ζητά με ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος

Ένα έργο, την κατασκευή του οποίου χρυσοπλήρωσε ο λαός όλα αυτά τα χρόνια (μόλις πριν λίγους μήνες, με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, δόθηκαν άλλα 115 εκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα -επιπλέον της αρχικής σύμβασης- στους κατασκευαστικούς ομίλους, καθώς και 27 εκατομμύρια ευρώ μπόνους για να τελειώσει το έργο τρεις μήνες νωρίτερα!), ενώ θα συνεχίσει να χρυσοπληρώνει και τη λειτουργία του μέσω των υπέρογκων διοδίων. Ενώ ο λαός χρηματοδοτεί τα έργα από την άγρια φορολογία που υφίσταται και τα κατασκευάζει με το δικό του ιδρώτα, αναγκάζεται να τα χρυσοπληρώνει ξανά και ξανά και για τη χρήση τους.

Δεδομένου ότι υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που κάνουν αυτές τις διαδρομές σε καθημερινή βάση, τα – έτσι κι αλλιώς – πανάκριβα διόδια των αυτοκινητόδρομων, που πληρώνουν όλοι οι διερχόμενοι από αυτά, έχουν καταστήσει τη μετακίνηση των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, είδος πολυτελείας.


Μαρκ Ρούτε

Τον ξέρετε. Κάποιοι θα τον θυμάστε από την περίοδο που η Ελλάδα πιεζόταν από τον Σόιμπλε να βγει προσωρινά από το ευρώ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ήταν στους πρόθυμους συμμάχους του. Σε κάποιες φάσεις πλειοδοτούσε στον πλειστηριασμό για το πιο ανθελληνικό έπαθλο. Οι περισσότεροι βεβαίως τον έμαθαν όταν διορίστηκε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και μερικοί έσκασαν στα γέλια ακούγοντάς τον να εκθειάζει τον Τραμπ και βλέποντάς τον να τον γλείφει δημοσίως, όπως στο μακρινό παρελθόν έκαναν οι αυλικοί στους βασιλιάδες. Αυτός ο τύπος, λοιπόν, προειδοποιεί τις κυβερνήσεις και τους λαούς της Ευρώπης για τον πόλεμο που έρχεται.

Προσπαθεί, λοιπόν, να μας βγάλει από τον λήθαργο, να μας ξυπνήσει και να κάνουμε αυτό που πρέπει. Κάλεσε τους συμμάχους να εντείνουν τις άμυνές τους ώστε να αποτρέψουν έναν πόλεμο. Είμαστε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας, φωνάζει, φοβάται ότι πολλοί είναι αδιάφοροι, δεν αντιλαμβάνονται την επείγουσα ανάγκη. Σας έπιασε ανατριχίλα με τα λόγια του προστάτη της ειρήνης και της δημοκρατίας;