FOLLOW US: facebook twitter

Τα ρεκόρ του Μιχάλη Κατρίνη

Ημερομηνία: 25-05-2023 | Συντάκτης:

-Η «Πρωινή» καταγράφει τις εκλογικές επιδόσεις του  από το 2007 ως σήμερα

-Οι τρεις πρωτιές και το 4-2
-Πήρε το 70% των ψήφων του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία και αναδείχθηκε 1ος σε σταυρούς πανελλαδικά

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Η συνήθης πορεία των βουλευτών της Ηλείας είναι γραμμική. Ξεκινούν από χαμηλά, φτάνουν στην εκλογική τους ακμή και στη συνέχεια περνούν στην παρακμή ανεπιστρεπτί.

Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι ίσως μια ξεχωριστή περίπτωση πολιτικού, που αποδείχθηκε ικανός και ανθεκτικός εκλογικός «παίκτης», καθώς είναι από τους ελάχιστους –αν όχι ο μοναδικός- που επέστρεψαν δυνατότεροι μετά τη μη εκλογή τους.

Πλέον μετράει τρεις πρωτιές στο ΠΑΣΟΚ και ένα συνολικό σκορ 4-2 στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν διεξαχθεί με σταυρό προτίμησης τα τελευταία 16 χρόνια. Η πρώτη του απόπειρα εκλογής τον Σεπτέμβριο του 2007, σε ηλικία μόλις 32 ετών, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς κατάφερε να αναδειχθεί δεύτερος σε ψήφους, έπειτα από μια καταμέτρηση θρίλερ, με 16.262 ψήφους έναντι 16.242 του Τάκη Αντωνακόπουλου.

Στις εκλογές του 2009 ο Μιχάλης Κατρίνης βιώνει την απόλυτη επιτυχία, καθώς αναδεικνύεται για πρώτη φορά πρώτος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ φτάνοντας τους 22.565 έναντι 22.513 του Γιάννη Κουτσούκου.

Η διετία που ακολουθεί όμως, είναι εφιαλτική για το ΠΑΣΟΚ, αφού η οικονομική κρίση και το μνημόνιο οδηγούν στην εκλογική κατάρρευση του 2012. Ο Μιχάλης Κατρίνης αναδεικνύεται δεύτερος, πίσω από τον Γιάννη Κουτσούκο, με (7.287 έναντι 7.968)  όμως το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει πια τη δύναμή του και μένει με μόλις μία έδρα στην Ηλεία.

Στις εκλογές του 2015 είναι ξανά υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, όμως ο Κουτσούκος αντέχει και κρατά τη μοναδική έδρα του κόμματος στον νομό με 4.451 ψήφους έναντι 3.693.

Έπειτα από επτά χρόνια, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ο Μιχάλης Κατρίνης πετυχαίνει την ολική επαναφορά κερδίζοντας την πρώτη θέση με 6.738 ψήφους έναντι 6.162 του Γ. Κουτσούκου.

Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής καταγράφει την τρίτη του πρωτιά σε ψηφοδέλτιο, φτάνοντας στους 12.417 σταυρούς, και συνολικό σκορ 4-2 σε έξι εκλογικές αναμετρήσεις.

Διπλή πρωτιά σε σταυρούς και ποσοστό επί των ψηφοδελτίων

Αξιοσημείωτο είναι πως oMιχάληςΚατρίνηςέλαβε τους περισσότερους σταυρούς από οποιονδήποτε άλλο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, αφού δεύτερη αναδείχθηκε η Μιλένα Αποστολάκη με 10.668 σταυρούς στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Η επιτυχία του όμως έγκειται στο ότι έλαβε το υψηλότερο ποσοστό επί των συνολικών ψήφων του κόμματος στην εκλογική του περιφέρεια, με 12.417 από τις 17.676 του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, φτάνοντας το 70%, με δεύτερο τον βουλευτή Καρδίτσας Σωτήρη Παπαγεωργίου, ο οποίος έφτασε το 67%.

Πλέον, ο στόχος που έχει θέσει ο ίδιος, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ και τους συνυποψηφίους του, είναι το προσπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη θέση στην Ηλεία, δεδομένου ότι η διαφορά μειώθηκε σε κάτω από πέντε μονάδες (23,91%  ο ΣΥΡΙΖΑ και 19,3 το ΠΑΣΟΚ) και το κλίμα είναι σαφώς πολύ καλύτερο στο ΠΑΣΟΚ από ό,τι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιχάλης Κατρίνης: Στις 25 Ιουνίου υπάρχει μία μόνο επιλογή – Ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση

«Το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών, δημιουργεί συνθήκες παντοδυναμίας για τον κ.Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Απέναντι τους πρέπει επιτέλους να βρουν μια σοβαρή, μια συγκροτημένη αντιπολίτευση. Με θέσεις και προτάσεις που δίνουν λύσεις στα καθημερινά ζητήματα.

Και αυτό το ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δοκιμάστηκε, απέτυχε και αποτελεί τον εύκολο αντίπαλο του κ.Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να γίνει η προγραμματική αντιπολίτευση που δεν είχε το προηγούμενο διάστημα ο κ.Μητσοτάκης.

Και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε η ουσιαστική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα.Αντιπολίτευση δεν σημαίνει να επιδεικνύεις το θυμό σου, αλλά να δίνεις ελπίδα στους πολίτες.Αντιπολίτευση δεν σημαίνει κραυγές, καταγγελίες και τοξικότητα αλλά επιχειρήματα και προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και να δώσουν λύσεις.Στις 25 Ιουνίου, στις νέες εκλογές, η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια νέα αντιπολίτευση που θα σταθεί απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές του κ.Μητσοτάκη.

Με την εικόνα ενός πολιτικού χάρτη που βάφτηκε συνολικά μπλε, εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν συμβιβαζόμαστε.

Για αυτό, στις εκλογές της 25ης Ιουνίου πρέπει να αναδειχθεί από τις κάλπες ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, καταφύγιο και ελπίδα για τους πολίτες που ζητούν διαφάνεια, αξιοκρατία, κράτος δικαίου, κοινωνική προστασία, δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, ευκαιρίες για όλους.

Η δημοκρατική Ηλεία στις 21 Μαΐου έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα, δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε όλη την Ελλάδα. Στις 25 Ιουνίου, η δημοκρατική Ηλεία θα κάνει άλλη μια μεγάλη ανατροπή, θα επισφραγίσει την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ.’’


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος