FOLLOW US: facebook twitter

Tα πρόσωπα μιας πολύχρονης αδικίας

Ημερομηνία: 09-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Οι 145 καθαρίστριες και καθαριστές του υπουργείου Οικονομικών ακόμη παλεύουν για το αυτονόητο ● Με προϋπηρεσία ακόμη και 17 ετών, στα πρόθυρα της σύνταξης πολλοί από αυτούς, αγωνιούν για τις δικαστικές αποφάσεις που αναμένονται σήμερα και τον επόμενο μήνα και αφηγούνται την πολύχρονη εργασιακή τους ταλαιπωρία σε εφορίες, τελωνεία και το υπουργείο.

Είναι τα πρόσωπα μιας πολύχρονης αδικίας. Οι καθαριστές και οι καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών, που ύστερα από 20 ή 15 χρόνια προϋπηρεσία, οι περισσότεροι σε προχωρημένη ηλικία, βρίσκονται ξανά στον δρόμο διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα να συνεχίσουν την εργασία τους. Μια εργασία χαμηλόμισθη αλλά έντιμη, κάτι περισσότερο από κοινωνικά και υγειονομικά αναγκαία, αφού σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, κατατάσσεται στην πρώτη γραμμή της προστασίας από τη μετάδοση του Covid-19.

Οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων,  είναι το μέσο συντήρησης για τους εργαζομένους στον τομέα καθαρισμού του υπ. Οικονομικών.  Κουρασμένοι από λόγια κι από μια δημοσιότητα που δεν τους έχει πλέον στις προτεραιότητές της. Μεσήλικες, στο παρά 5’ της σύνταξης, διεκδικούν μια ειδική διάταξη ώστε να κατορθώσουν για λίγα χρόνια, μέχρι τη σύνταξη, να ζήσουν και να εργαστούν αξιοπρεπώς. Μεταξύ αυτών και οι πιο άτυχοι, που αποκλείστηκαν από τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ γιατί ενώ είχαν την προϋπηρεσία δεν πληρούσαν τα κοινωνικά κριτήρια. Λες και το δικαίωμα στην εργασία είναι πρόνοια και φιλανθρωπία κι αυτή μόνο για τους πολύ πιο αδύναμους!

Κι όμως δεν υπάρχει υπουργός που να μη γνωρίζει το πρόβλημα. Από τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών επί Σαμαρά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τότε Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρι τον Τσακαλώτο, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Βερναρδάκη, τον Βορίδη και τον Σταϊκούρα.

Πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει διακομματική συνεννόηση για τη σύνταξη μιας ειδικής διάταξης που θα βασίζεται και στην πρόσφατη απόφαση CC-77/20 του Eυρωδικαστηρίου, το οποίο δικαίωσε ουσιαστικά συμβασιούχους στην καθαριότητα του Δήμου Λασιθίου; Μια απόφαση που βοηθά και τον εθνικό δικαστή να συνδράμει και να θεραπεύσει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, χωρίς όμως να τιμωρήσει τα θύματα που και σε αυτή την περίπτωση είναι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι καθαριστές και καθαρίστριες.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος