FOLLOW US: facebook twitter

Τα “παιχνίδια” του καιρού επηρεάζουν την βιομηχανική τομάτα και στην Ηλεία

Ημερομηνία: 16-06-2020 | Συντάκτης:

Με μικροπροβλήματα που περιορίζονται σε κάποιες πρώιμες ποικιλίες, οι οποίες θα έχουν ελαφρώς μειωμένη παραγωγή, οι καλλιεργητές βιομηχανικής ντομάτας είναι αισιόδοξοι ότι, καιρού επιτρέποντος, και εφαρμόζοντας την απαραίτητη καλλιεργητική φροντίδα, θα έχουν μια ποιοτική παραγωγή και καλά τονάζ. Ωστόσο τα περίεργα “παιχνίδια” του καιρού έχουν επηρεάσει τις πρώιμες καλλιέργειες του προϊόντος και στην Ηλεία, καθώς   επιφέρουν ένα μεταφυτευτικό σοκ, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν φέτος στην Ηλεία ήταν περισσότερα και αν οι φυτεύσεις δεν είχαν γίνει εν μέσω κορονοϊού, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, γιατί υπερίσχυσε ο φόβος των παραγωγών για την διάθεση της βιομηχανικής τομάτας.

Στην Ηλεία λοιπόν, το κύριο χαρακτηριστικό που επηρέασε ως ένα βαθμό την καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας κυρίως τις πρώιμες φυτεύσεις, ήταν τα “σκαμπανεβάσματα” του καιρού και των θερμοκρασιών από τον καύσωνα στην απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Αυτό επισημαίνει και ο  πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηλείας ΚΗΠΟΣ Βασίλης Γκούνταβος μιλώντας στο ypiathros.gr τονίζοντας ότι “ιδίως οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών αλλά και συνολικά οι αλλαγές στις θερμοκρασίας καθ’ όλη της διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μέχρι τώρα, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τις πρώιμες φυτεύσεις στις οποίες περιμένουμε κάποια μειωμένη παραγωγή ”.  Τα στρέμματα στον συνεταιρισμό για την φετινή σεζόν είναι αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με τα περσινά 2.500. “ Το γεγονός ότι οι φυτεύσεις έγιναν την περίοδο του κορονοϊού , επηρέασε ως ένα βαθμό την απόφαση των παραγωγών να βάλουν κάποια στρέμματα παραπάνω, δεδομένου ότι θεωρείται ασφαλέστερη επιλογή λόγω της συμβολαιακής τιμής και της εξασφαλισμένης απορρόφησης , ενώ οι βιομηχανίες ξεπούλησαν κατά την περίοδο του κορονοϊού” υπογράμμισε ο κ. Γκούνταβος.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Σωτήρης Κακαλέτρης ανάφερε μιλώντας στην Υ.Χ ότι “η ανάπτυξη των φυτών κυρίως της πρώιμης καλλιέργειας, δεν ήταν η αναμενόμενη.” Εκτιμά δε,  ότι οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στις 20 Ιουλίου προς τα εργοστάσια με μια μικρή καθυστέρηση ολίγων ημερών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος