FOLLOW US: facebook twitter

Τα νοσοκομεία στο κόκκινο – Στα όρια του το ΕΣΥ

Ημερομηνία: 05-11-2020 | Συντάκτης:

Η δύσκολη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, τόσο όσον αφορά τις διαθέσιμες ΜΕΘ όσο και τον αποδεκατισμό-εξάντληση του προσωπικού, δεν αποτελεί μόνο την οδυνηρή πραγματικότητα, αλλά και τεκμήριο της πολιτικής ευθύνης της σημερινής κυβέρνησης για την αποτυχία της (όποιας) «ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Μάλιστα, το αποκαλυπτικό έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Τα Νέα», όχι μόνο αναδεικνύει τη συγκεκριμένη πραγματικότητα, αλλά αποδεικνύει πως η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς και βγαίνει εκτός ελέγχου, με τους μισούς θανάτους ασθενών από COVID-19, να πραγματοποιούνται εκτός ΜΕΘ , λόγω των ελλείψεων σε κλίνες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, οι δηλώσεις σωματείων και ενώσεων ιατρών, σε συνδυασμό με την εντολή για το «κόψιμο» του 80 % των χειρουργείων σε περιοχές «υψηλού κινδύνου» εγείρουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με την «εργαλειοποίηση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της Υγείας.

Τα νοσοκομεία στα όρια τους

«Ασθενείς με κορονοϊό δεν βρίσκουν άδειες ΜΕΘ» καταγγέλλει με τη σειρά του , ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Επίσης, υποστηρίζει πως οι ΜΕΘ της χώρας μετατρέπονται σε ΜΕΘ-COVID19.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, πως,  «το μεγάλο πρόβλημα πέραν των ίδιων των κλινών ΜΕΘ είναι ότι δεν υπάρχουν οι εξειδικευμένοι και έμπειροι γιατροί για να τις λειτουργήσουν».

Πέρα όμως από το σημαντικότατο θέμα των ΜΕΘ, για το οποίο μάλιστα έχουν τοποθετηθεί και αρκετοί ,  ζωτικής σημασίας είναι και ο αποδεκατισμός του προσωπικού του συστήματος Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ, «εκτιμάται ότι συνολικά στην Ελλάδα πάνω από 350 συνάδελφοι νοσούν αυτή τη στιγμή από κορονοϊό», για να συνεχίσει, αναφέροντας πως επρόκειτο για «το μεγαλύτερο νούμερο από ποτέ. Και όμως προληπτικά τεστ στο προσωπικό δεν γίνονται, τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο, και η καραντίνα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ισχύει λόγω έλλειψης προσωπικού».

Και… τα χειρουργεία;

Σε όσα προαναφέρθηκαν, έρχεται να προστεθεί και η είδηση πως, μετά από εντολή της κυβέρνησης η οποία ανακοινώθηκε δια στόματος Χαρδαλιά (και όχι κάποιου ειδικού), το 80 % των προγραμματισμένων χειρουργείων αναστέλλεται στις περιοχές «υψηλού κινδύνου».

Πέρα όμως από την εξαιρετική της σημασία για τις ζωές των ανθρώπων που έμελλαν να εισαχθούν σε κάποιο χειρουργείο, η απόφαση χαρακτηρίζεται και από έντονη πολιτική χροιά, για δύο λόγους.

Αρχικά, «αποτελεί ανοιχτή ομολογία από την κυβέρνηση πως όλους τους προηγούμενους μήνες ούτε «θωράκισε το ΕΣΥ», ούτε προσλήψεις έκανε και γι’ αυτό πάλι όπως την άνοιξη θέλει να μετακινήσει προσωπικό από τα χειρουργεία προς τα ΤΕΠ, τις πτέρυγες COVID και τις ΜΕΘ COVID» , όπως δηλώνουν σε ανακοίνωση τους η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος με αποτέλεσμα «να ξεμένουμε από στρατό, πριν καλά – καλά ξεκινήσει ο πόλεμος», όπως αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η συνολική κατάσταση που γίνεται ορατή επομένως, φαίνεται να επαληθεύει στο έπακρο τα όσα δηλώνει η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ: «Το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. Για να δημιουργηθούν οι επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, κλείνουν κλινικές των νοσοκομείων και το προσωπικό μετακινείται στα τμήματα COVID-19. Για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός, οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».

Το ζήτημα είναι πως δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε ο χώρος για να αφήσουμε το ρητό «το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού» να επαληθευτεί στο έπακρον, για τους κύριους ιθύνοντες της σημερινής κατάστασης του ΕΣΥ.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος