FOLLOW US: facebook twitter

«Τα μυστικά των Κόσμων» σαν παραμύθι…: Κατάμεστη η Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας στην ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Αλεξανδρόπουλου

Ημερομηνία: 15-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Γράφει η Ελένη Σκάβδη

Το Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας γέμισε το Σάββατο το βράδυ, στην παρουσίαση του πρώτου μυθιστορήματος του Βασίλη Αλεξανδρόπουλου, “Τα μυστικά των Κόσμων”, μια έκδοση ιδιαίτερα ελκυστική και προσεγμένη, ένα “φανταστικό” τρυφερό παραμύθι. Ο συγγραφέας με “πρώτη ύλη” τη φαντασία κατάφερε να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο παραμύθι, που χωρίς να στερείται τη γοητεία του κλασσικού παραμυθιού, που ο μύθος του ισορροπεί ανάμεσα σε πολλαπλά δίπολα. Το γνωστό και το άγνωστο, το παλιό και το νέο, το παρελθόν και το μέλλον… Έστησε λοιπόν με αυτό τον τρόπο ένα μύθο, που διαρκώς τροφοδοτείται με φως και χαρά, αγάπη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, μέσα στο σκότος, ένα παραμύθι με κεντρικό ήρωα τον Σιγκν, ένα παιδί που γεννιέται μέσα στη…διακινδύνευση, ισορροπεί ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον, ανάμεσα στη λογική και το παράλογο..

Στην πρωτοτυπία της έκδοσης αλλά και της παρουσίασης, ότι όσος κόπος και σπουδή χρειάστηκε το μυθιστόρημα, άλλη τόση ήταν και η εικονογράφησή του… Το εξώφυλλο, οι καρτούλες, τα σκίτσα των ηρώων και των “φυλών” της δράσης, και οι εικόνες των τόπων μέσα στους οποίους μπαινοβγαίνουν οι ήρωες, που παρουσιάστηκαν παράλληλα, από τον ζωγράφο Γιάννη Σταυριανίδη. Μια εντυπωσιακή σύνθεση που πλαισιώθηκε και από τις παρεμβάσεις του φιλόλογου Γιώργου Κουρκούτα, και της επίσης φιλόλογου, Φανής Θλιβερού, που επιμελήθηκε το βιβλίο.

Το βιβλίο αποτελεί τον πρώτο τόμο μιας τριλογίας. Υπότιτλος του 1ου τόμου «Στο μονοπάτι του πεπρωμένου» και σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε, ο δεύτερος τόμος είναι έτοιμος για το τυπογραφείο.

Το έργο είναι εξαιρετικά φιλόδοξο! 350 σελίδες, ο πρώτος τόμος, με μια ποικιλία αφηγηματικών τρόπων, πραγματικά-βιωμένα γεγονότα πλάι σε φανταστικά, πυκνοί διάλογοι που δένουν την ιστορία, την εικονογραφούν άρτια και της προσδίδουν μιαν ατμόσφαιρα προφορικότητας, αξιοσημείωτη για το ύφος και την ταυτότητα του Βασίλη ως συγγραφέα.

Μια από τις αρετές του βιβλίου, και μεγάλη πρωτοτυπία, η επινόηση λέξεων. Έφτιαξε δικές του λέξεις ο Βασίλης με τις οποίες ταυτοποιεί τους ήρωες αλλά και «τους κόσμους» του, συγκεκριμένα «δύο κόσμους», μέσα στους οποίους ως συγκοινωνούντα δοχεία μετακινούνται οι ήρωες και εξελίσσεται η δράση.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και γλωσσάρι από τις λέξεις του.

Επιγραμματικά:

Κάτι εντελώς νέο αναδύθηκε ξαφνικά χάρη στο Βασίλη, που με το πρώτο του βιβλίο μπαίνει με αξιώσεις στο χώρο της Λογοτεχνίας. Από πού προέκυψε; Πόσο ρόλο έπαιξαν τα βιωμένα και η σπουδή του στη ζωή και στα γράμματα στο να γεννηθεί αυτό το βιβλίο;

Πότε και πώς φούντωσε η επιθυμία του να πει και να γράψει ιστορίες με το δικό του τρόπο. Φταίει «ο Άρχων των Δακτυλιδιών και τα παραμύθια που ίσως άκουγε από κάποια γιαγιά μικρούλης; Ρητορικά τα ερωτήματα. Σημασία έχει το έργο… Σημασία έχει και ο εξαιρετικός τρόπος που διάβασε τον Βασίλη ο Γιάννης Σταυριανίδης και μετέφρασε σε εικόνες την ιστορία, τις φυλές, τους τόπους, τη δράση. Ένα ενδιαφέρον αφήγημα, μια ωραία καλογραμμένη ιστορία, υπέροχα μεταφερμένη σε εικόνες. Να ελπίσουμε σύντομα να δούμε τη συνέχεια και κάποια στιγμή να μπορέσουμε να κρατήσουμε στα χέρια μας αυτό το συνδυασμό εικόνας και λόγου… Συγγραφέας και ζωγράφος άλλωστε δυο πολύ νέα ταλαντούχα παιδιά, μεγάλωσαν μπροστά σε οθόνες… Και ευτυχώς έμαθαν και σωστά γράμματα!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος