FOLLOW US: facebook twitter

Τα Λεχαινά Πανελλήνιο Κέντρο μελέτης του έργου του Α. Καρκαβίτσα

Ημερομηνία: 04-11-2022 | Συντάκτης:

Η εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Συνεδρίου στα Λεχαινά για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Ηλείου λογοτέχνη

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Με μεγάλο ενδιαφέρον και με σημαντικές εισηγήσεις 53 εκλεκτών ομιλητών, συνεχίζονται οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου αφιερωμένο στον μεγάλο Λεχαινίτη λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα,«Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και η εποχή του. Λογοτεχνία, Γλώσσα, Πολιτική» που  διεξάγεται στη γενέτειρα του τα Λεχαινά μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το θάνατό του. Το συνέδριο που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οργανώνεται από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Μαργαρίτα Αργυράκη

Την έναρξη  του Συνεδρίου κήρυξε το απόγευμα της Τετάρτης,  η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών  κ. Μαργαρίτα Αργυράκη που τόνισε ότι ο Ανδρέας Καρκαβίτσας   με το έργο του σημάδεψε το τέλος του 19ου αιώνα και την έναρξη του 20ου  και έχει καταξιωθεί από την φιλολογική κριτική ως ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 1880 μαζί με τον Βιζυηνό και τον Παπαδιαμάντη την τριανδρία της χρυσής εποχής του διηγήματος. « Ο Όμιλος Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών έχει σαν στόχο την μελέτη, προβολή και την ανάδειξη της  πλούσιας  πολιτιστικής παράδοσης των Λεχαινών όπου κορυφαίος εκπρόσωπός της υπήρξε το Ανδρέας Καρκαβίτσας  στο έργο του οποίου είναι αφιερωμένο το συνέδριό μας που είναι αποτέλεσμα μια επίμονης και επίπονης προσπάθειας τριών χρόνων και φιλοδοξεί με την συμβολή των εκλεκτών επιστημόνων που συμμετέχουν όχι μόνο να επανεκτιμήσει το πολυσχιδές έργο του Καρκαβίτσα υπο το φως των νέων επιστημονικών προσεγγίσεων, αλλά να βάλει τα θεμέλια ώστε τα Λεχαινά και η Δημοτική τους Βιβλιοθήκη να αναδειχθούν σε Πανελλήνιο Κέντρο μελέτης του έργου του.»

Ν. Κοροβέσης και Γ. Λέντζας

Στην συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε  ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι « Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας υπήρξε ένας ανατόμος της ελληνικής ψυχής.  Ο άνθρωπος που με την πένα του,  την χυμώδη γλώσσα αλλά και τα βιώματά του ως στρατιωτικός γιατρός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην επαρχία, κατέγραψε με παραστατική ενάργεια τις αγωνίες του καιρού του. Μέσα από τις αφηγήσεις του έδωσε ηθικά πολυδύναμες εικόνες που εναλλάσσονται με περισσή δεξιοτεχνία, τόσο της ελληνικής υπαίθρου, όσο και του αιγαίου πελάγους. 

Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας είναι ένα πνευματικό κεφάλαιο που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε όχι μόνο για την συγγραφική του αξία, αλλά κυρίως γιατί το έργο του είναι ζωντανό, καθώς περικλείει κομμάτια της ελληνικής πραγματικότητας. Για το λόγο αυτό η ΠΔΕ δεν θα μπορούσε να μην στηρίξει έμπρακτα την δράση αυτή που δίνει την ευκαιρία στο ηλειακό κοινό και όχι μόνο, να γνωρίσει σε βάθος, αλλά και να κατανοήσει την αξία του συγγραφικού έργου του μεγάλου Ηλείου λογοτέχνη.»

Την σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος Λεχαινών κ. Γιάννης Λέντζας  που συνεχάρη αρχικά την Βιβλιοθήκη Λεχαινών για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του Συνεδρίου και τις άοκνες προσπάθειες τους και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και ειδικά  τον  Ν. Φαρμάκη και  Ν Κοροβέση για την στήριξη το συνεδρίου. Τόνισε ακόμα ότι το Συνέδριο αυτό είναι αφιερωμένο σε έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της Ελλάδας  και τους τιμούν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. η πλούσια παράδοση των Λεχαινών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κληρονομιά του Ανδρέα Καρκαβίτσα. «Το κορυφαίο αυτό  συνέδριο θα είναι φάρος για την πολιτιστική κληρονομιά του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης.»

Χαιρετισμός Α. Νικολακόπουλου

Στην συνέχεια αναγνώστηκε χαιρετισμός του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ κ. Ανδρέα Νικολακόπουλου που δεν μπόρεσε να παραστεί όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε έναν από τους κύριους πεζογράφους της Ελληνικής λογοτεχνίας, έναν από τους κύριους εκπροσώπους του ηθογραφικού διηγήματος και τον κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία, τον Ανδρέα Καρκαβίτσα. Τιμούμε έναν άνθρωπο των Λεχαινών, έναν άνθρωπο της Ηλείας και της Ελλάδας, έναν άνθρωπο των γραμμάτων που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του και κατάφερε να κατακτήσει μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους της νεοελληνικής πεζογραφίας.  Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας διακρίθηκε για τον λαμπρό χειρισμό της γλώσσας στο συγγραφικό του έργο, ενώ η κοινωνική κριτική που ασκεί στα κείμενά του και η αρθρογραφία του καθιστούν το έργο του διαχρονικό και επίκαιρο.

Η διοργάνωση του συνεδρίου- αφιέρωμα στον Ανδρέα Καρκαβίτσα, είναι μία σπουδαία πρωτοβουλία, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να επανεκτιμηθεί το έργο του συγγραφέα υπό το φως των νέων επιστημονικών προσεγγίσεων και ταυτόχρονα να τιμηθεί ο άνθρωπος που άφησε το αποτύπωμά του και αποτελεί μεγάλη κληρονομιά για την πόλη των Λεχαινών και τον νομό μας.»

Την εκδήλωση τίμησε ακόμα με την παρουσία του ο πρ. βουλευτής Μάκης Μπαλούρας ενώ παρευρέθηκαν και εκπρόσωπο των βουλευτών Δ. Αυγερινοπούλου και Δ. Καλαματιανού.

Μετά τους χαιρετισμούς  ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Χρήστου Χατζηιωσήφ, ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης  που εξέτασε το ιστορικό και πολιτισμικό περίγραμμα της εποχής του Ανδρέα Καρκαβίτσα.

Κατά τη διάρκεια της ενερκτήριας τελετής, προβολήθηκε και η ταινία Μικρού Μήκους «Κρυφός καημός», που βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα,  που γύρισε το Λύκειο Λεχαινών με  σκηνοθέτη τον Ν. Σταμπουλόπουλο  στο πλαίσιο των εργαστηρίων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

 Η εναρκτήρια εκδήλωση έκλεισε  μουσικά με την Χορωδία Μυρτουντίων υπό την διεύθυνση της μαέστρου Λένας Σουρμελή με μελοποιημένη ποίηση του Ανδρέα Καρκαβίτσα από τον συνθέτη Γιάννη Δροσίνη, ο οποίος κατόπιν ανάθεσης, έχει μελοποιήσει τα ποιήματα του Ανδρέα Καρκαβίτσα : « Η Μελαγχολία», « Η τυφλή» και « Το αηδόνι».

Φωτογραφίες Πουλχερία Γεωργιοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος