FOLLOW US: facebook twitter

Τα φάλτσα κάλαντα των Χριστούγεννων…

Ημερομηνία: 28-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Όλα μπορούν να αντικατασταθούν. Όλα μπορούν να υποκατασταθούν. Όλα μπορούν να διαδραματίσουν έναν άλλο ρόλο. Όλα… Το θέμα βέβαια δεν είναι το αν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, να φέρουμε τα πάνω κάτω ή να βαφτίσουμε το κρέας ψάρι, έστω κι αν πρόκειται για ψαρονέφρι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδιότητα της προσαρμογής στις νέες συνθήκες, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο και διαδικασία της ζωής. Η ίδια η ύπαρξη του ανθρώπινου είδους και η επιβίωσή του, οφείλεται σε μία μακρά αλυσίδα εξελικτικής προσαρμογής, που πηγαίνει εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Αυτό κάνουμε όλοι, ως άτομα και ως κοινωνίες. Προσαρμοζόμαστε. Θέλοντας και μη. Για καλό και για κακό, που λένε, γιατί τελευταία το τι είναι καλό και τι κακό ή το τι γίνεται για καλό και τι για κακό, σηκώνει πολύ κουβέντα. Όπως και να έχει, προσαρμοστήκαμε ξανά και ξανά, σε σημείο που δεν θα το χωρούσε ανθρώπου νους. Κάναμε Πάσχα μέσα, κάναμε και Χριστούγεννα στο σπίτι, μόνοι οι περισσότεροι, και τώρα, προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για μία εξίσου μοναδική όνομα και πράγμα πρωτοχρονιά.

Και γενικώς, κάναμε ό,τι μπορούσαμε, κυρίως για τα παιδιά δηλαδή, που δεν φταίνε σε τίποτα και δεν έχουμε δικαίωμα να τους μαυρίζουμε την ψυχούλα. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την μαγεία, κι ας έχουμε από καιρό πάψει να πιστεύουμε σε Άγιους Βασίληδες που τρυπώνουν στα σαλόνια μας και σε ξωτικά που εργάζονται νυχθημερόν για να σώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Δυστυχώς όμως κάποια πράγματα δεν γίνονται. Απλά δεν γίνονται, όσο κι αν τα παλεύεις. Τα κάλαντα, για παράδειγμα, που είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο ουσιαστικά έθιμα, δεν υπήρχε τρόπος να τραγουδηθούν από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά, αλλά ούτε καν στον παππού και στη γιαγιά. Έτσι αποφάσισαν οι άρχοντες, για το καλό μας πάντοτε. «Γιατί να μην τους καλέσουμε στο skype ή στο viber να τους τα πείτε βρε παιδιά, να χαρούνε;». Μάταιος κόπος. Τα παιδιά ήταν ανένδοτα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι το ίδιο και έχουν δίκιο. Το ξέρουν καλά το κόλπο κι από την τηλεκπαίδευση. Δεν τα ξεγελάς με κάτι τέτοια.

Τα κάλαντα έλειψαν πολύ φέτος. Καλήν εσπέραν άρχοντες, κι ας μην  ήταν  ο ορισμός σας…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος