FOLLOW US: facebook twitter

Τα ευτράπελα του ΟΑΕΕ: Ασφαλίζει πρώην ασφαλισμένους χωρίς να το ξέρουν

Ημερομηνία: 10-06-2020 | Συντάκτης:

Ο ιδιωτικός τομέας σε τροχιά επανεκκίνησης σε αντίθεση με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που  κρατά ακόμα κλειστές τις πόρτες για την εξυπηρέτηση του κοινού!

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΟΑΕΕ σε πρώην ασφαλισμένους που όμως δεν το… γνωρίζουν!

Μπορεί η σταδιακή άρση των μέτρων στους περισσότερους τομείς της Οικονομίας να έχει οδηγήσει στην επαναδραστηριοποίηση των περισσότερων κλάδων στον ιδιωτικό κυρίως τομέα σε μια προσπάθεια να “θεραπεύσει” τις συνέπειες του lock down, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα έχει πιο αργούς ρυθμούς σε ότι αφορά το δημόσιο και την εξυπηρέτηση των πολιτών δια ζώσης.

Ένας απο τους τομείς αυτούς που ακόμα “υποφέρει” και μαζί του υποφέρουν και ταλαιπωρούνται αι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι  είναι και ο ΕΦΚΑ, όπου η πανδημία λειτούργησε σαν μεγεθυντικός φακός για τα τεράστια προβλήματα που έχει σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και αυτό της επικοινωνίας ηλεκτρονικά η τηλεφωνικά, αφού ελάχιστα είναι τα τμήματα που έχουν αρμόδιο υπάλληλο να απαντά τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά για προγραμματισμένα ραντεβού. Μάλιστα, κανείς δεν γνωρίζουν πότε θα ανοίξουν κανονικά οι πόρτες στο κοινό για να πάψει αυτή η ταλαιπωρία και γιατί ακόμα σε πολλούς τομείς του δημοσίου λειτουργούν με τόσο αυστηρά μέτρα, τη στιγμή που ο κόσμος συνωστίζεται καθημερινά σε τράπεζες, ΔΕΗ – ακόμα και την εποχή της πανδημίας- αλλά και στην διασκέδασή του.

Στην Ηλεία, ένα ανάλογο πρόβλημα, αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι, του πρώην ΟΑΕΕ, όπου τα γραφεία του Πύργου παραμένουν κλειστά για το κοινό και στην είσοδο φιγουράρει η απόφαση του Μαρτίου για το κλείσιμο του Οργανισμού με τρία τηλέφωνα εξυπηρέτησης του κοινού. Αν ο υπάλληλος που θα απαντήσει στην κλήση σου, κρίνει ότι μπορεί να σε εξυπηρετήσει αν περιμένεις έξω από την κλειστή πόρτα, ανοίγει λίγο το παράθυρο και γίνεται από εκεί η συνομιλία. Αφήστε δε ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι ο ΟΑΕΕ είναι ακόμα κλειστός για το κοινό και πηγαίνουν επί τόπου για να διεκπεραιώσουν κάποια υπόθεσή τους και μπορεί να φύγουν άπραγοι.

Τα ευτράπελα του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Ωστόσο εκτός από το θέμα της μη ελεύθερης πρόσβασης στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, τον τελευταίο καιρό προέκυψε ένα ακόμα θέμα, για το οποίο δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση. Όπως ανέφερε στην Πρωινή πολίτης  πρώην ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που έχει προχωρήσει σε ρύθμιση παλαιών οφειλών του προς τον Οργανισμό και έχει  εδώ και χρόνια διαγραφεί με αίτησή του από τα μητρώα αφού κατά διαστήματα ήταν ιδιωτικός υπάλληλος ασφαλισμένος στο ΙΚΑ., εντελώς τυχαία, ανακάλυψε έκπληκτος ότι τώρα εμφανίζεται ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ και όχι στο ΙΚΑ ! Όπως μας είπε απευθύνθηκε στο τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΕ για να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει και η απάντηση που έλαβε είναι ότι όντως δεν έχει γίνει λάθος και όντως εμφανίζεται να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΟΑΕΕ!  Ο υπάλληλος του τοπικού καταστήματος ανέφερε ότι εμφανίστηκαν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν γνωρίζει – που θα έπρεπε να γνωρίζει- για ποιο λόγο αυτό συμβαίνει. Στην συνέχεια ο ασφαλισμένος προσπάθησε να βρει την απάντηση από τα κεντρικά του ΟΑΕΕ, δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τις τηλεφωνικές αναμονές και αναζήτησε απαντήσεις στο… διαδίκτυο, γκουγκλάροντας την ερώτηση! Την απάντηση την έδωσε τελικά το σύστημα ΑΤΛΑΣ όπου αναφέρεται ότι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, εάν την δεδομένη στιγμή δεν έχουν ασφάλιση, ασφαλίζονται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΟΑΕΕ μονομερώς, χωρίς να ερωτηθούν για ένα χρόνο! Και βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό μπορεί να έγινε για καλό, για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ωστόσο δεν θα έπρεπε να ενημερωθούν για να το γνωρίζουν αφενός και να μην θεωρούν τους εαυτούς τους ανασφάλιστους και αφετέρου να είναι ενήμεροι για πώς θα πάρουν διαγραφή από τον ΟΑΕΕ αν το επόμενο διάστημα εργαστούν και χρειαστεί να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ; Αυτά είναι όπως φαίνεται μερικά από τα ευτράπελα του δημοσίου  συστήματος Υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μια επιστολή ή ένα email στον ασφαλισμένο, που ακόμα εξακολουθεί να έχει κάποια ερωτήματα επί της διαδικασίας!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος