FOLLOW US: facebook twitter

Τα έργα της Περιφέρειας στον δήμο Ήλιδας: Από ουραγοί, πρωταγωνιστές!

Ημερομηνία: 27-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αυτοδιοίκηση, Νέα

Τα έργα της Περιφέρειας στον δήμο Ήλιδας, ύψους 21 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν χθες Λυμπέρης και Φαρμάκης, κάνοντας λόγο για σχέδια δεκαετιών που υλοποιούνται

-Δεν είναι λόγια του αέρα αλλά έργα που ήδη γίνονται, δήλωσε ο δήμαρχος Ήλιδας

-Τα έργα ανήκουν στην κοινωνία και στους πολίτες, τόνισε ο περ/ρχης Δυτικής Ελλάδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

«Φορέσαμε το νυφικό στη νύφη». Με αυτή τη φράση παρομοίασε τα έργα που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί στον δήμο Ήλιδας την τελευταία τριετία ο δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Σοχιάς στην Αμαλιάδα, παρόντος του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων τοπικών κοινοτήτων και εκπροσώπων φορέων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα έργα που εκτελούνται στα διοικητικά όρια του δήμου Ήλιδας, καθώς και έργα ή δράσεις που έχουν δρομολογηθεί, τα οποία υπερβαίνουν σε συνολικό προϋπολογισμό τα 21 εκατ. ευρώ επί συνόλου 271 εκατ. ευρώ όλου του προγράμματος της Δυτικής Ελλάδας.

Αρχικά τοποθετήθηκε ο κ. Λυμπέρης, ο οποίος έκανε λόγο για έργο πρωτόγνωρο για τον τόπο, σημειώνοντας ότι υλοποιούνται παρεμβάσεις που σχεδιάζονταν επί δύο δεκαετίες αλλά ως τώρα δεν είχαν δρομολογηθεί.

«Δεν είναι υποσχέσεις και χαρτιά ή απλές εντάξεις σε προγράμματα, αλλά έργα τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ συγχρόνως δρομολογούνται και άλλα, εξίσου σημαντικά. Πρόκειται για ένα σύνολο έργων, επιστέγασμα  μεγάλων προσπαθειών και  διεκδικήσεων που εκτελούνται στον Δήμο Ήλιδας. Είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της δημοτικής αρχής που τα δρομολόγησε, εκπόνησε τις μελέτες και τα προώθησε, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που τα ενέταξε σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Πρόκειται για έργα υποδομής με αναπτυξιακό χαρακτήρα και καθαρή αναφορά στην τοπική κοινωνία και ωφέλεια για τους πολίτες, με προϋπολογισμόπου ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο κ. Λυμπέρης.

Κουρούτα, περιφερειακός και ύδρευση

Ο δήμαρχος Ήλιδας υπογράμμισε την αναπτυξιακή διάσταση των έργων, κάνοντας ξεχωριστή μνεία στο οικονομικό αποτύπωμα των έργων στην Κουρούτα.«Με τον κ. Φαρμάκη κάνουμε έργα που είχαμε σχεδιάσει από το 1999 για τον οικισμό της Κουρούτας. Στόχος μας είναι ένας οικισμός σύγχρονος και αντάξιος του ρόλου που προορίζεται να παίξει η Κουρούτα στην τοπική οικονομία, στις επιχειρηματικές επενδύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εκεί που είχαμε χόρτα και λασπόνερα, τώρα θα έχουμε σύγχρονες υποδομές», σχολίασε.

Ακολούθως αναφέρθηκε στον περιφερειακό δρόμο, επισημαίνοντας ότι είχε σχεδιαστεί από το 2000 για να αποτραπεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση της Αμαλιάδας, προσθέτοντας ότι η πόλη πρέπει να αναμορφωθεί.

«Είναι ένα έργο από το μέλλον, έρχεται από το “βαθύ” παρελθόν που θα αποσυμφορήσει το κέντρο. Η Αμαλιάδα πρέπει να γίνει πόλη προς ανάπτυξη κι όχι προς οπισθοδρόμηση», είπε σχετικά.

Για τον αγωγό ύδρευσης Χάβαρι-Γεράκι σχολίασε πως θα αντικαταστήσει τον αγωγό του Κακοταρίου και θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης, δικαιολογώντας την αγανάκτηση των πολιτών για τη διακοπή των Θεοφανείων, και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσε το έργο Γεράκι-Υδατόπυργος, με το οποίο θα πάρουν νερό από το διυλιστήριο και τα τοπικά διαμερίσματα.

Η έγνοια για σεισμό και το παράδειγμα του Λατσείου

Ο κ. Λυμπέρης αφιέρωσε μέρος της τοποθέτησής του στα έργα που αλλάζουν την όψη στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο και στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη,  αναλύοντας τη σημασία τους.

«Πρόκειται για εμβληματικά κτίρια που είναι από δωρεές του 1975 και του 1985. Το Λαζαράκειο έχει στατική ελαττωματικότητα και έκανα τον σταυρό μου μην κάνει σεισμό. Είχα ως παράδειγμα το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο και τώρα η πόλη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και όμορφο κτίριο με ενεργειακή αυτονομία, όπως και βιβλιοθήκη», τόνισε και είπε χαρακτηριστικά στον Περιφερειάρχη ότι έβαλε πλάτη και ανταποκρίθηκε, υπενθυμίζοντας και την καθοριστική παρέμβαση της Περιφέρειας με την χρηματοδότηση των 200.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι «οι διεκδικήσεις δεν σταματούν ποτέ» είπε ο κ. Λυμπέρης και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την ανταπόκρισή του στα αιτήματα ένταξής των έργων στα χρηματοδοτικά πακέτα και τη δουλειά που έχει γίνει γι’ αυτό.

Ν. Φαρμάκης: «Φέρνουμε την Ηλεία εκεί που της αξίζει»

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στάθηκε στην άψογη συνεργασία με τη  δημοτική αρχή, υπενθυμίζοντας ότι από τον πρώτο μήνα της θητείας του οργάνωσε συναντήσεις με τους δημάρχους της Ηλείας για να διασαφηνίζει το πλαίσιο και το πνεύμα της συνεργασίας που επιθυμεί.

«Για να γίνει μια ιδέα πράξη, θέλει συνεργασία. Εξαρχής κάναμε ένα ξεκαθάρισμα, μια συμφωνία κυρίων, ότι δεν κάνουμε χάρες και ρουσφέτια, αλλά δουλειά με κανόνες για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών. Δεν τάζουμε θαύματα, διότι η δημόσια διοίκηση είναι καράβι δύσκολο και τα χρονικά περιθώρια δεν ικανοποιούν τον πολίτη», δήλωσε ο κ. Φαρμάκης και πρόσθεσε πως το 40% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αφορά έργα των δήμων, αναφέροντας ότι στον δήμο Ήλιδας αντιστοιχoύν 21 εκατ. ευρώ από τα 271 συνολικά σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Παραθέτοντας επιγραμματικά τα έργα που εκτελούνται, αποκάλυψε ότι για το έργο της τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης Πηνειού, του οποίου η σύμβαση έχει διαλυθεί, θα κληθεί προσεχώς ο επόμενος μειοδότης για να υπογραφεί νέα σύμβαση.

Ο κ. Φαρμάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην δύσκολη τελευταία διετία καθώς και στο γεγονός ότι το 2020-2021 ήταν η περίοδος ένταξης των διεκδικούμενων έργων, υπογραμμίζοντας ότι τα έργα έχουν αποδέκτη την τοπική κοινωνία και ότι ο στόχος είναι η αναπτυξιακή τροχιά του δήμου, με τις διεκδικήσεις να συνεχίζονται για την εξασφάλιση περισσότερων πόρων. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών- Πύργου, σημειώνοντας ότι η ολοκλήρωση του έργου θα αλλάξει θεαματικά την οικονομία της Ηλείας. «Κερδίσαμε χαμένα χρόνια και θέλουμε την Ηλεία εκεί που της αξίζει. Από μεγάλος ασθενής να γίνει πρωταγωνιστής στη σύγκλιση», υπογράμμισε.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μικελόπουλος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Σε ό,τι αφορά τα έργα που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εντάξει για τον Δήμο Ήλιδας στο Εθνικό Σκέλος για τα έτη 2020-2021, με φορέα υλοποίησης τον ίδιο τον δήμο, είναι τα εξής:

  • «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΕΩΣ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΠΡΟΣ ΚΑΡΔΑΜΑ» με προϋπολογισμό 2.380.000,00€.  Το έργο  αφορά εργασίες σε οδό μήκους 2.100 χλμ.
  • Έργα στον οικισμό της Κουρούτας «ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΦΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥTΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙ ΟΔΩΝ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ» με προϋπολογισμό 5.200.000,00€. Το έργο αφορά τον σχεδιασμό των απαραίτητων έργων συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των αποβλήτων των αποστραγγιστικών τάφρων και των χειμάρρων που διατρέχουν τον Οικισμό της Κουρούτας του Δήμου Ήλιδας και περιλαμβάνει την ανακατασκευή οδών και τη δημιουργία πεζοδρομίων.
  • ●       «ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΑΚΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ», με προϋπολογισμό 3.300.000,00€
  • «ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ», με προϋπολογισμό 1.970.000,00€.

Με Φορέα Υλοποίησης τον δήμο Ήλιδας επίσης, το έτος 2022 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ενέταξε στη ΣΑΕΠ801 (Έργα Φυσικών Καταστροφών) του Εθνικού Σκέλους τα έργα:

  • «Αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο Δήμου Ήλιδας» προϋπολογισμού 1.800.000,00
  •  «Αποκατάσταση αλιευτικού  καταφυγίου  Παλουκίου Αμαλιάδας», προϋπολογισμού 33.000,00

Έργα με χρηματοδότηση από το  ΕΣΠΑ, που έχουν ενταχθεί για το Δήμο Ήλιδας είναι:

  • ✔     «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΧΑΒΑΡΟΒΡΥΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΓΕΡΑΚΙΟΥ» με προϋπολογισμό 4.310.484,00€.

Το έργο αφορά την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και την κατασκευή έργων μεταφοράς του νερού (Υδραγωγείου) από τη δεξαμενή στην Δάφνη, πλησίον της Χαβαρόβρυσης, στη νέα δεξαμενή του δήμου Ήλιδας στο Γεράκι, συνολικού μήκους δικτύου 10.979 μ

  •  «Δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης, εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης ΑΠΕ του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας – Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας» με προϋπολογισμό 1.205.924,85€.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα INTERREG V A GREECE-ITALY PROGRAMME 2014– 2020 εντάχθηκε το έργο «Συμπλήρωση τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας» με προϋπολογισμό 661.900,00€. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εντάξει και υλοποιεί έργα που μέρος τους αφορούν και τα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας: 

  1. «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ: ΠΥΡΓΟΥ –ΟΙΝΟΗΣ (1000Μ. ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣ/ΣΗ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑΣ), ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ –ΑΝΘΩΝΑ (ΠΡΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ») ΚΑΙ ΧΕΛΙΔΟΝΙΟΥ –ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ (2000Μ. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ)», κωδικός 2022ΝΠ40100045 (πρώην 2021ΕΠ00100007), προϋπολογισμός 4.000.000,00€.
  • «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022», Υποέργο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022»,  κωδικός 2022ΝΠ40100039 (πρώην 2020ΕΠ50100005), προϋπολογισμός 9.300.000,00€.
  • «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022», Υποέργο: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΘΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΟΛΕΣ ,Ή ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ,Ή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΟΔΩΝ  ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022»,  κωδικός 2022ΝΠ40100039 (πρώην 2020ΕΠ50100005), προϋπολογισμός 2.800.000,00€.
  • «ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΑΦΡΩΝ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΕΡΕΙΣΜΑΤΩΝ, ΠΡΑΝΩΝ, ΤΑΦΡΩΝ, ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΜΗΣ, ΚΟΠΗ/ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΟΒΛΑΒΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ  ΕΤΩΝ 2021-2023», κωδικός 2022ΝΠ40100054 (πρώην 2021ΕΠ50100001), προϋπολογισμός 4.300.000,00€.
  • «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ  ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΙΑ 2019-2021», κωδικός 2022ΝΠ40100017 (πρώην 2018ΕΠ50100002), προϋπολογισμός 2.000.000,00€.
  • «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΥ ΔΑΦΝΗ-Ε.Ο.111 ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΈΞΟΔΟ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑΣ ΕΩΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΕΦΥΡΑΣ Ν. ΗΛΕΙΑΣ», κωδικός 2020ΕΠ00110009, προϋπολογισμός 6.280.000,00€.

7)«ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ -ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΕ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΤΩΝ 2020-2022», κωδικός 2022NΠ20100023 (πρώην 2020ΕΠ50100000), προϋπολογισμός 9.300.000,00€.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος