FOLLOW US: facebook twitter

“Τα έργα δοκιμάστηκαν από τις κακοκαιρίες και λειτούργησαν πολύ καλά!”

Ημερομηνία: 07-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

Απολογισμός από τον Δασάρχη Πύργου Π. Λάττα για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα ευθύνης του Δασαρχείου Πύργου στα πυρόπληκτα


– Ήδη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση 101.333 μέτρων κορμοδεμάτων & κορμοπλεγμάτων και 1482 τ.μ κορμοφραγμάτων
– Συνεχίζουν από Δευτέρα τα έργα δύο ακόμα Δασικοί Συνεταιρισμοί
– Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός β έπιπέδου και τι παρεμβάσεις θα γίνουν στους καταρράκτες της Νεμούτας


Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Τον Αύγουστο του 2021 η Ηλεία βίωσε για μια ακόμα φορά τον εφιάλτη της φωτιάς όπου πέρα από τις τεράστιες απώλειες στο γεωργικό και δασικό κομμάτι της περιοχής μας – κάηκαν συνολικά 127.000 στρέμματα γης- και την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων νοικοκυριών με τις γνωστές συνέπειες, υπήρξε και μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών. Έτσι, οι δασικές υπηρεσίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια μεγάλη πρόκληση, αυτή της ταχείας προστασίας και αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στη ζώνη Κολίρι- Λαμπέτι- Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου και μάλιστα σε εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο αφού ο χειμώνας ήταν προ των πυλών, όπως και η απειλή μεγάλων πλημμυρών στα καμένα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων. Στόχος ήταν να προληφθούν οι συνέπειες της διάβρωσης των εδαφών εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και να προλάβουν μια νέα καταστροφή στην πυρόπληκτη ζώνη.

Το Δασαρχείο Πύργου έδρασε έγκαιρα, έγιναν σε χρόνο ρεκόρ οι απαραίτητες μελέτες σε συνεργασία με τις κεντρικές δασικές υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία, εξασφαλίστηκαν και εκταμιεύτηκαν τα πρώτα κονδύλια και ήδη έχει γίνει ένα σοβαρό έργο που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη με τις εργασίες κατασκευής κορμοδεμάτων και ξυλοφραγμάτων. Το θετικό είναι ότι ολα τα αντιδιαβρωτικά έργα που μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί στην πυρόπληκτη περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας λειτούργησαν κανονικά και ήδη εμφανίστηκαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αποτροπής της επιφανειακής διάβρωσης μετά τις έντονες βροχοπτώσεις. των δύο περασμένων μηνών.

Αυτό επισημαίνει ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας μιλώντας χθες στην Πρωινή για την επόμενη μέρα των δασικών πυρκαγιών και για τα σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης των πυρόπληκτων περιοχών ευθύνης του Δασαρχείου Πύργου, που είτε ολοκλήρωσε η υπηρεσία του είτε βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και για εκείνα που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Τόνισε δε, ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από την πορεία των παρεμβάσεων , γιατί δεν έχουν παρεκκλίνει του προγραμματισμού τους αλλά και γιατί οι ίδιοι οι κάτοικοι των καμένων περιοχών είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, καθώς λειτούργησαν εξαιρετικά καλά στις μεγάλες κακοκαιρίες που έπληξαν το νομό το προηγούμενο διάστημα. Κάνοντας λοιπόν έναν πρώτο απολογισμό ο κ. Λάττας αναφέρει:

«Από το φθινόπωρο ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής θωράκισης των καμένων περιοχών από το Δασαρχείο Πύργου, από πέντε συνολικά συνεταιρισμούς με ένα απόλυτα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό 150 ατόμων, πάνω στην τοποθέτηση κορμοδεμάτων και κορμοπλεγμάτων με στόχο να συγκρατήσουμε την διάβρωση των εδαφών και τα φερτά υλικά στην πυρόπληκτη ζώνη, όπως στην Νεμούτα, στο Λάλα- Λάσδικα, Πόθος κλπ. Μέχρι στιγμή οι τρεις από τους πέντε συνεταιρισμούς, ολοκλήρωσαν την εργασία τους με την τοποθέτηση 101.333 μέτρων κορμοδεμάτων και κορμοπλεγμάτων και την τοποθέτηση 1482 τ.μ κορμοφραγμάτων και εξοφλήθηκαν για τις παραπάνω εργασίες έως τις 31 Δεκέμβρη. Έτσι απορροφήσαμε ήδη το ποσόν των 510.000 ευρώ. Οι άλλοι δυο συνεταιρισμοί έχουν ολοκληρώσει ένα μέρος των εργασιών που έχουν αναλάβει και από την Δευτέρα πιάνουν ξανά δουλειά για να ολοκληρωθεί το πρώτο αρχικό πλάνο που είχαμε σχεδιάσει. Τα έργα δοκιμάστηκαν από τις πρόσφατες κακοκαιρίες και λειτούργησαν πολύ καλά, αυτό το διαπιστώσαμε όχι μόνο εμείς αλλά και οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, ενώ είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η έχει προχωρήσει και η φυσική αναγέννηση στο καμένο τοπίο.»

Ο προγραμματισμός έργων β΄ επιπέδου

Ωστόσο ο δασάρχης Πύργου, επισημαίνει ότι υπάρχει και συνέχεια, με πρόσθετα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 2 εκ. ευρώ βάσει τη μελέτης που εκπόνησε το Δασαρχείο Πύργου. Παράλληλα περιμένουν να υλοποιηθεί η προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ύψους 1,2 εκ, ευρώ για μεγαλύτερα και πρόσθετα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα με στόχο την μέγιστη συγκράτηση των φερτών υλικών με μεγάλα φράγματα στα καμένα κυρίως σε ρέματα εγκάρσια της κοιτης και κατά μήκος των ρεμάτων, όπως στην Ολυμπία, την Νεμούτα, τον Πλάτανο αλλά και στο δημο Πύργου σε Λαμπέτι και Κολίρι. «Τα κορμοφράγματα έχουν μια ζωή περίπου 5 χρόνων κι εμείς θέλουμε οι παρεμβάσεις μας να έχουν μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, γι αυτό και απαιτούνται πιο εξειδικευμένα έργα».

Ο κ Λάττας συμπλήρωσε ωστόσο, ότι όσα έργα και να γίνουν, πάντα θα υπάρχουν κι άλλα για την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική θωράκιση των καμένων περιοχών γιατί η καταστροφή είναι τεράστια σε εύρος, σε μια επίσης τεράστια ακτίνα και μόνο με τον σχεδιασμό και την οργάνωση όλων των διαθέσιμων πόρων ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη αξιοποίησή τους, μπορεί να δημιουργηθεί μια όσο γίνεται πιο ασφαλής θωράκιση τους. « Προσωπικά δηλώνω ότι είμαι ικανοποιημένος και από την ως τώρα πορεία των έργων και κυρίως από την αποτελεσματικότητάς τους, γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο, να λειτουργούν και αυτό φάνηκε στην πράξη με τις μεγάλες καταιγίδες».

Οι παρεμβάσεις στους καταρράκτες της Νεμούτας

Ένα σημαντικό ωστόσο κομμάτι των παραπάνω έργων της επόμενης φάσης είναι οι επιπλέον παρεμβάσεις στην περιοχή της Νεμούτας και στους καταρράκτες που είχαν υποστεί μια σοβαρή καταστροφή από τις μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου. Να θυμίσουμε ότι ο Δασάρχης είχε επισημάνει από την αρχή, την ανάγκη εκπόνησης ειδικής μελέτης για τον βράχο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πλαϊανά σημεία και δημιουργεί μία φυσική αψίδα στους καταρράκτες της Νεμούτας, στον κεντρικό καταρράκτη Χαρατσαρίου κατά τη διάρκεια αυτοψίας που είχε κάνει μετά τις πυρκαγιές στην περιοχή μαζί με εκπροσώπους του Humanity Greece και της Unesco.

«Επειδή εκτός από την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στους καταρράκτες της Νεμούτας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με την διάβρωση του εδάφους και φόβος ότι μπορεί να υποχωρήσουν και τμήματα των βράχων μαζί με τα χώματα, οι καταρράκτες παραμένουν ακόμα κλειστοί και μη επισκέψιμοι για το κοινό. Είναι ορατός ο κίνδυνος να προκληθεί κάποιο ατύχημα γι αυτό μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που έχουμε δρομολογήσει δεν θα ανοίξουν. Οι καταρράκτες της Νεμούτας προσελκύουν πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του ορειβατικού και περιηγητικού τουρισμού και έχουν βοηθήσει στην ανάδειξη της περιοχής.» Πάντως, το θετικό είναι ότι εκτός από την ανθρώπινη παρέμβαση, η φύση κάνει τη δική της δουλειά και η φυσική αναγέννηση σε πολλά σημεία έχει προχωρήσει, κυρίως των αειφύλλων και πλατυφύλλων, παρότι μιλάμε για περιοχή που έχει καεί τρεις φορές συνολικά τα τελευταία χρόνια, δεν προλαβαίνει να αποκατασταθεί το τοπίο και ξανακαίγεται!. Και στους καταρράκτες της Νεμούτας, το τοπίο έχει αρχίσει δειλά- δειλά να πρασινίζει.

Το δίκτυο των Μονοπατιών

Τέλος, ο Δασάρχης Πύργου, επισήμανε ότι εκτός από τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που κάνουν πλέον πιο ασφαλή τα εδάφη, προχωρά και η υλοποίηση βάσει της μελέτης του Δασαρχείου Πύργου, του έργου για την κατασκευή, βελτίωση και ανάδειξη των μονοπατιών του ορεινού όγκου της Αρχαίας Ολυμπίας, που θα συμβάλει στην συνολική ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού σε μια περιοχή στην οποία υπάρχουν οι καταρράκτες της Νεμούτας αλλά και το δάσος της Φολόης και άλλα φυσικά αξιοθέατα. Γιατί εκτός από την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία της πυρόπληκτης ζώνης που αποτελεί βασική ανάγκη, το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο και στην επόμενη μέρα, ενός ευρύτερου σχεδιασμού ανάπτυξης της περιοχής. Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει ήδη υπογράψει από τον Μάιο του 2021 προγραμματική σύμβαση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έργο που .χρηματοδοτείται από πρόγραμμα της ΟΧΕ «Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία»

Το έργο μέσα από αυτή τη δράση θα αποτελέσει εφαλτήριο για την προσέγγιση θέσεων φυσικού κάλλους με παράλληλη ανάδειξη μνημείων και αξιοθέατων σε διαδρομές συνολικού μήκους περίπου 116 χιλιομέτρων, το οποίο εκτείνεται εντός του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και συγκροτεί ενιαία διαδρομή που καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή. Ενδεικτικά, προβλέπει τη διαμόρφωση μονοπατιών κοντά στους ποταμούς Κλαδέο, Αλφειό, Λευκυανία, Ερύμανθο κλπ καθώς και σε φαράγγια. Εκεί που στα περισσότερα σημεία έχουν ήδη προηγηθεί τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος