FOLLOW US: facebook twitter

Tα εκλογομαγειρέματα της Ηλείας

Ημερομηνία: 09-05-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Η Πρωινή παρουσιάζει τα σχέδια των κομματικών επιτελείων για τις επόμενες εκλογές

-Πώς επηρεάζει τη ΝΔ η αποχώρηση Τζαβάρα,η επικείμενη μάχη Καλαματιανού-Κατρίνη, ο ρόλος του Καλάκου και τα κριτήρια συγκρότησης των ψηφοδελτίων

Του Παναγιώτη ΦωτεινόπουλουΚυκλωμένη εδώ και καιρό είναι στα κομματικά επιτελεία η Ηλεία, καθώς θεωρείται νομός στον οποίο η μάχη είναι ανοιχτή και το αποτέλεσμα ρευστό, με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης του 2019 αλλά και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται από τα δεδομένα που έχουν προκύψει στην τριετία που ακολούθησε. Υπενθυμίζεται πως το 2019 η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκεοριακά πρώτη με 36% στην Ηλεία, κάτι που έχει πετύχει μόνο άλλη μια φορά τα τελευταία 25 χρόνια, στις διπλές εκλογές του 2012, έναντι 34,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ σχεδόν διπλασίασε το πανελλαδικό του ποσοστό, φτάνοντας στο 14,79%.

Πλέον, και τα τρία κόμματα καταστρώνουν τα εκλογικά τους σχέδια για την Ηλεία, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και βάζοντας ψηλά τον πήχη για την επόμενη κάλπη.

Η «Πρωινή» επιχειρεί να καταγράψει τον σχεδιασμό των κομματικών επιτελείων, τα κριτήρια με τα οποία συγκροτούν τα ψηφοδέλτιά τους και τις «δεξαμενές» ψήφου στις οποίες στοχεύουν.


Νέα Δημοκρατία: Στόχος το repeat

Η Ηλεία έχει παραδοσιακά κεντροαριστερό κοινό, για αυτό και η πρωτιά της ΝΔ το 2019 θεωρήθηκε εξαιρετικό αποτέλεσμα. Όμως, από τότε μέχρι σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Το πιο σημαντικό είναι η αποχώρηση του επί 15 χρόνια βουλευτή και πρώην υπουργού Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου έδρα στην Ηλεία.

Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι έγιναν αρκετές προσπάθειες από κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη για να μεταπειστεί, καθώς η αποχώρησή του συνιστά πλήγμα για τη ΝΔ στην Ηλεία. Όπως μας είπε έμπειρο κομματικό στέλεχος, ο Κώστας Τζαβάρας αφενός έχει πολύ υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και αφετέρου διεύρυνε την εκλογική του επιρροή καθώς είχε και ψηφοφόρους που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως νεοδημοκράτες.

«Η πρωτιά το 2019 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τον Κώστα Τζαβάρα ψήφισε κοινό που μπορεί και να μην είχε ξαναψηφίσει ΝΔ, πασοκογενές κατά βάση. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να παραμείνουν αυτοί», τόνισε στην Πρωινή «γαλάζιο» κομματικό στέλεχος.

Στη λογική αυτή κινείται η υποψηφιότητα του οικονομολόγου Νίκου Καλάκου, ο οποίος συγκεντρώνει υψηλή αποδοχή στο κοινό της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα διεισδύει ικανοποιητικά στο κεντρώο κοινό, το οποίο κρίνει και την πρωτιά όχι μόνο στην Ηλεία αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.
Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί φημολογία περί υποψηφιότητας Σκυλακάκη στην Ηλεία,η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά προς ώρας δεν είναι πρώτη επιλογή για τον αναπλ. ΥΠΟΙΚ.

Ως μειονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία θεωρείται η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική σε αρκετά θέματα, με σημαντικότερο το λουκέτο στις πανεπιστημιακές σχολές, αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης λύσης με τη σταφίδα και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πυροπλήκτων. Ωστόσο, τοπικά στελέχη εκτιμούν πως η έναρξη των εργασιών στην Πατρών-Πύργου, έστω και με καθυστέρηση, θα αντιστρέψει το κλίμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και θα τους ξαναδώσει την πρώτη θέση στον νομό.


ΣΥΡΙΖΑ: Όλα για την πρωτιά

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής και ξεκάθαρος για την κάλπη της Ηλείας: Πρώτη θέση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά, για να είναι «καθαρό» το αποτέλεσμα. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια έχει ο βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος –με βάση τους σταυρούς του 2019- καταγράφει πολύ υψηλή διείσδυση σε κοινό εκτός ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στον πασοκογενή χώρο όσο και στους κόλπους της Δεξιάς, κυρίως εντός Πύργου. Στελέχη του κόμματος, μάλιστα, εκτιμούν πως ίσως να είναι αυτός που θα ευνοηθεί περισσότερο από την αποχώρηση Τζαβάρα, διεκδικώντας με αξιώσεις την κεντρώα ψήφο. Η διαφαινόμενη προσθήκη του Σωτήρη Παπαηλιού στο ηλειακό ψηφοδέλτιο δείχνει πως στόχος παραμένει η διείσδυση σε ευρύτερο κοινό, που δεν έχει ισχυρή ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Μάκης Μπαλαούρας αξιολογείται ως η αιχμή του δόρατος για το λαϊκό κοινό του Κάμπου. Μοναδικός αστερίσκος οι γυναικείες υποψηφιότητες, για αυτό και θα ενταθεί η καμπάνια «50-50».


ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Θέλει να σπάσει το δίπολο

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η Ηλεία θα είναι βαρόμετρο για την πανελλαδική εκλογική του επίδοση. Η περιοχή θεωρείται προνομιακή λόγω του ένδοξου παρελθόντος, αλλά και λόγω της ισχυρής επιρροής στην αυτοδιοίκηση. Επιδίωξη του κόμματος είναι η διεκδίκηση της δεύτερης θέσης ή έστω να φτάσει σε ποσοστά κοντά στο 20-25%, για αυτό και οι κινήσεις για το ψηφοδέλτιο γίνονται με αυτό το σκεπτικό.

Είναι προφανές ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο των ποσοστών και στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων, τόσο από ΝΔ όσο και από ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει ο νυν επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μιχάλης Κατρίνης, καθότι καταγράφει δεισδυτικότητα σε ευρύ κοινό εκτός της εκλογικής δεξαμενής του ΠΑΣΟΚ. Η αποχώρηση του Γιάννη Κουτσούκου αναμφίβολα προβληματίζει, καθώς ο επί 17 χρόνια βουλευτής είχε ισχυρό πυρήνα ψηφοφόρων, για αυτό και το κόμμα προσανατολίζεται στην εξεύρεση υποψηφίων από την περιοχή της Αμαλιάδας και του Κάμπου. Η υποψηφιότητα του δικηγόρου και δημοτικού συμβούλου Μισέλ Αμπου-Χάντμπα εκτιμάται ότι συμβάλλει στην αποτελεσματική διεκδίκηση ψηφοφόρων που κινούνται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτή της Εύης Βεργοπούλου καταγράφει ερείσματα στον επιστημονικό κλάδο (λογιστές, οικονομολόγοι, κλπ) όπου η ΝΔ παραδοσιακά κυριαρχεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, η μάχη του κέντρου και ειδικά στον Πύργο θεωρείται κομβική για την εκλογική επίδοση, για αυτό και ο δικηγόρος και περ/κός σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος θεωρείται ιδανική υποψηφιότητα, αλλά οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση της πολυετούς επιρροής του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση με υποψηφιότητα αυτών των χαρακτηριστικών, με επικρατέστερη τη γγ του δήμου Ήλιδας, Νίκη Κοκκαλιάρη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος