FOLLOW US: facebook twitter

Τα είπαν έξω από τα δόντια…

Ημερομηνία: 16-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

kekykamea-node

Τα άτομα με αναπηρία στη συνάντηση με στελέχη της ΝΟΔΕ Ηλείας στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Τα «άκουσαν» για τα καλά τα μέλη της ΝΟΔΕ Ηλείας από τα άτομα με αναπηρία, στη σύσκεψη που έγινε στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πύργου, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρήστος Γαβράς αναφέρθηκε στην δράση της Γραμματείας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος της ΝΔ με τίτλο «κανένας στο περιθώριο», κάτι που τα άτομα με αναπηρία που παραβρέθηκαν αντιμετώπισαν με επιφυλακτικότητα και προβληματισμό. Είπαν ευθέως πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη με την πολιτική, καθώς νοιώθουν πως τόσα χρόνια που λένε τα προβλήματα τους, αντί να βρεθούν λύσεις, βρέθηκαν τα άτομα με αναπηρία πιο βαθιά στο περιθώριο.

kekykamea-node3

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας, Παντελής Παπαναγιώτου ανοίγοντας της τοποθετήσεις των ατόμων με αναπηρία, είπε πως τα προβλήματα των ΑΜΕΑ είναι γνωστά και πρέπει να ακουστούν οι θέσεις της ΝΟΔΕ Ηλείας. «Η αγανάκτηση και η λύπη για κάποια πράγματα που έχουν γίνει μας κυριεύει. Πράγματα που δεν ήθελαν κόπο αλλά τρόπο. Για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη μας πρέπει να ακούσουμε τι προτίθεστε να κάνετε για τα προβλήματα μας και ειδικά στο ότι είμαστε «αόρατοι άνθρωποι». Βρισκόμαστε σε έναν χώρο που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην κοινωνική πρόνοια με 30 εργαζόμενους και δεν κατορθώσαμε στα 16 χρόνια λειτουργίας του, ούτε τον κανονισμό να αλλάξουμε. Για αυτό ευθύνονται και οι κυβερνήσεις και εμείς» σχολίασε μεταξύ άλλων.

kekykamea-node4

«Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ κατάντησε να είναι κλειστό»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και ΑΜΕΑ «Ήλις» Γιάννης Παπαδάτος, μίλησε και αυτός έξω από τα δόντια. «Εάν ήρθατε εδώ για να ασκήσετε μια πολιτική εις βάρος του οποιουδήποτε κυβερνώντος κόμματος, κακώς ήρθατε. Αν ήρθατε για να μας βοηθήσετε να λύσουμε τα προβλήματα καλώς ορίσατε. Έχουμε πάψει πλέον να πιστεύουμε ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική, μας βοηθάνε. Είναι μόνο για να βγαίνουν σε φωτογραφίες και να παίρνουν τα εύσημα από τους υπόλοιπους και τους ψήφους για να εκλέγονται βουλευτές. Και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το κτίριο που ήταν το όνειρο κάθε ατόμου με αναπηρία κατάντησε να είναι κλειστό. Έχουν γίνει επανειλημμένως συσκέψεις και έχουμε στείλει έγγραφα και κανένας μα κανένας δεν έχει ενεργήσει. Το 2004 είχαμε 30 άτομα προσωπικό και ήταν το μοναδικό ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που λειτουργούσε στην Ελλάδα και σήμερα είναι το μοναδικό που δεν λειτουργεί. Το μοναδικό που το λεηλατούν καθημερινά, που τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν φυσιοθεραπείες. Το αποκορύφωμα είναι οι μετακινήσεις του προσωπικού, πέραν των κανονισμών, αντί για τρεις μήνες, ετήσιες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδάτος.

kekykamea-tzavaras

Ο οργανωτικός γραμματέας του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας, Γιώργος Παπανικολόπουλος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της πρόσβασης σε δημόσια κτίρια, με ακατάλληλες ράμπες όπου υπάρχουν, αλλά επίσης για τα πεζοδρόμια και τις θέσεις πάρκινγκ. Ακόμα για βασικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία όπως τα ΚΕΠ και η Πρόνοια. Στάθηκε στο θέμα του Sea Track το οποίο ναι μεν τοποθετήθηκε φέτος με προσφορά της κατασκευάστριας εταιρίας, όμως αν δεν αγοραστεί από τους αρμόδιους φορείς του χρόνου, δεν θα υπάρχει. «Δεν μας βοήθησε κανένας, παρά μόνο η εταιρία ΤΟΒΕΑ. Πρέπει να πληρωθεί για να το έχουμε και του χρόνου» είπε. «Δεν θέλω λόγια, θέλω έργα, αν μπορούν να μας βοηθήσουν οι φορείς. Όχι να καμαρώνουμε και να βγάζουμε φωτογραφίες στα καροτσάκια για ευαισθητοποίηση και μόνο» δήλωσε καυστικά.

Ο ταμίας του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Γιάννης Πετρόπουλος, ανέφερε πως μπορεί το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας να λέει «κανείς στο περιθώριο» όμως κάθε κυβέρνηση βάζει τα άτομα με αναπηρία στο περιθώριο. «Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι το σπίτι μας που σήμερα έχει καταντήσει ένα κτίριο – φάντασμα. Στο παρελθόν κάναμε πολλά προγράμματα με το προσωπικό που μας αγκάλιασε πραγματικά. Έπρεπε οι βουλευτές να το έχουν στολίδι εδώ» είπε και σχολίασε ακόμα την απόφαση της Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που για μια ημέρα νοσηλείας σε νοσοκομείο, «έκοβε» το παραπληγικό επίδομα. «Χρειάστηκε να νοσηλευτώ και μου έκοψαν το επίδομα. Γιατί; Εγώ πως θα ζήσω; Από τους βουλευτές και τους υπουργούς σε τέτοια περίπτωση τους κόβουν επιδόματα; Με χρέωσε το ΙΚΑ 4500 ευρώ και μου τα κρατάνε από τη σύνταξη. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις μας βάζουν στο περιθώριο χωρίς αξιοπρέπεια» σχολίασε και ζήτησε να επαναλειτουργήσει σε σωστή βάση το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.

kekykamea-node2

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας, Τάκης Ευθυμίου, τόνισε ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια ζήσαμε μέσα από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και στις δράσεις του. Το μεγαλύτερο λάθος της κάθε κυβέρνησης ήταν πως ενσωμάτωσαν τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στα νοσοκομεία. Δύο φορές στο παρελθόν δεν μας επέτρεψαν πρώην δήμαρχοι να διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί. Πρέπει να επιστρέψει στην μορφή που είχε το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ γιατί τα άτομα με αναπηρία είναι δύσκολο να έχουν τις υπηρεσίες που παρείχε, όπως φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες, ή όσοι χρειάζονται και ψυχοθεραπεία, ότι άλλο χρειάζονται για την κατάστασή τους. Εύχομαι τα λόγια να μην μείνουν στις κάμερες και τις φωτογραφίες, αλλά να γίνουν πράξη. Είμαστε Έλληνες πολίτες, φορολογούμαστε και απαιτούμε τα δικαιώματά μας, όπως όλοι. Δεν είμαστε αόρατοι… υπάρχουμε».

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρώην βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και της ΝΟΔΕ Ηλείας Μενέλαος Παπασωτηρίου, η υπεύθυνη σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος της ΝΟΔΕ Ηλείας, Αριστέα Παπαδοπούλου και η προϊσταμένη του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ζωή Χατζή. Τα στελέχη της ΝΟΔΕ κατέγραψαν τα παράπονα και τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και θα τα μεταφέρουν στην ηγεσία προκειμένου να εξεταστούν και να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και ανάδειξής τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος