FOLLOW US: facebook twitter

Το κυνηγετικό όπλο: Τα είδη κυνηγετικής καραμπίνας που χρησιμοποιούνται στο κυνήγι

Ημερομηνία: 11-10-2020 | Συντάκτης:

Κυνηγετικά όπλα είναι τα επωμιζόμενα πυροβόλα τουφέκια, μονόκαννα ή δίκαννα καθώς και οι επαναληπτικές ή ημιαυτόματες καραμπίνες που έχουν το εσωτερικό της κάννης τους λείο και όχι ραβδωτό.

* Σύμφωνα με το νόμο στην χώρα μας το κυνήγι ασκείται με κυνηγετικό όπλα, επωμιζόμενα, μονόκαννα ή δίκαννα, επαναληπτικά και ημιαυτόματα (καραμπίνες) που λειτουργούν με τη δύναμη της καύσης της πυρίτιδας, έχουν μήκος κάννης τουλάχιστον πενήντα (50) εκατοστά και συνολικό μήκος τουλάχιστον ένα μέτρο, σταθερό, μη πτυσσόμενο κοντάκι, και το εσωτερικό της κάννης είναι λείο και όχι ραβδωτό. Οι καραμπίνες, επαναληπτικές ή ημιαυτόματες δεν επιτρέπεται να φέρουν περισσότερα από τρία φυσίγγια συνολικά, δηλαδή ένα στη θαλάμη και δύο στην αποθήκη.

Τύποι λειόκαννων κυνηγετικών όπλων

Τα λειόκαννα όπλα διακρίνονται, ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσης της κάννης με τη βάση τους, σε δύο κατηγορίες: Τα αρθρωτά και τις καραμπίνες. Στα κυνηγετικά όπλα περιλαμβάνονται και τα λειόκαννα όπλα μικρού διαμετρήματος τύπου “Flobert”.

  1. Αρθρωτά είναι τα όπλα που η κάννη (ή οι κάννες) συνδέεται με την βάση δια μέσου ενός πείρου (άρθρωση) που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να σπάζει το όπλο όπως φαίνεται στις παρακάτω εικόνες (Εικ.1.1, Εικ.1.2, Εικ.1.3) για να τοποθετήσει τα φυσίγγια «με το χέρι» απ’ ευθείας στη θαλάμη (Εικ. 1.2), ενώ με το κλείσιμο του όπλου αυτόματα οπλίζει ο μηχανισμός πυροδότησης. Τα αρθρωτά όπλα διακρίνονται σε Μονόκαννα και Δίκαννα.

Επιλογή Όπλου

α) Μονόκαννα: Είναι αυτά που φέρουν μία κάννη

β) Δίκαννα: Είναι αυτά που φέρουν δύο κάννες και διακρίνονται σε Πλαγιόκαννα και Αλληλεπίθετα.

Επιλογή Όπλου

– Πλαγιόκαννα: Κάννες τοποθετημένες η μια δίπλα στην άλλη (Εικ. 1.2).

Επιλογή Όπλου

-Αλληλεπίθετα: Κάννες τοποθετημένες η μια επάνω στην άλλη. Συνήθως τα αποκαλούμε με τον αντίστοιχο γαλλικό όρο, ως «Σουπερποζέ» (Εικ. 1.3).

  1. Καραμπίνες: είναι τα όπλα εκείνα που η κάννη τους είναι «φυτεμένη» στη βάση, ακλόνητη (σε αντίθεση με τα αρθρωτά), και τα φυσίγγια τοποθετούνται πρώτα στην αποθήκη και ακολούθως ένας ειδικός μηχανισμός τα προωθεί στη θαλάμη και οπλίζει τον πυροδοτικό μηχανισμό.

Επιλογή Όπλου

α) Επαναληπτικές: Είναι αυτές που μετά από κάθε βολή, ο μηχανισμός προώθησης του φυσιγγίου από την αποθήκη στη θαλάμη, καθώς και ο μηχανισμός εξαγωγής του κάλυκα και όπλισης του πυροδοτικού μηχανισμού λειτουργούν χειρωνακτικά από τον χειριστή. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν: α.1. Οι καραμπίνες με κινητό ουραίο ή bolt action. (Εικ. 2.1)

α.2. Οι καραμπίνες με μοχλό οπλίσεως τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης ή lever action (Εικ. 2.2)

α.3. Οι καραμπίνες με μοχλό οπλίσεως «τον ξυστό ή πάπια». Αποκαλούνται και «χράπα – χρούπα» ή pump action, (Εικ. 2.3).

Επιλογή Όπλου

β) Ημιαυτόματες ή αυτογεμείς: Είναι αυτές που μετά από κάθε βολή, ο μηχανισμός προώθησης του φυσιγγίου από την αποθήκη στη θαλάμη και ο μηχανισμός εξαγωγής του κάλυκα και όπλισης του πυροδοτικού μηχανισμού λειτουργούν αυτόματα, εκμεταλλευόμενοι την ενέργεια που παράγεται από την καύση της πυρίτιδας και με κάθε τράβηγμα της σκανδάλης πυροδοτούν μόνον ένα φυσίγγιο.

Το βεληνεκές στο λειόκαννο όπλο

Για πρακτικούς λόγους στο λειόκαννο όπλο διακρίνουμε τρία βεληνεκή:

-Το ωφέλιμο βεληνεκές: Είναι η μεγαλύτερη απόσταση στην οποία, εάν πυροβοληθεί ένα θήραμα με δεδομένο νούμερο σκαγιών, η δέσμη τους θα έχει τέτοια πυκνότητα ώστε τα σκάγια να προκαλέσουν τη σίγουρη καταβολή του.

– Το βεληνεκές ασφαλείας: Είναι η απόσταση στην οποία θα φτάσουν τα σκάγια μας όταν πυροβολήσουμε με γωνία βολής +15ο ως προς τον ορίζοντα. Το βεληνεκές αυτό εκφράζει και την συνήθη απόσταση ασφαλείας. Εμπειρικά η απόσταση αυτή σε μέτρα, είναι ίση με το γινόμενο της διαμέτρου των σκαγιών σε mm Χ 80. Παράδειγμα: για σκάγια Νο 9 με διάμετρο 2mm η απόσταση αυτή είναι 2 Χ 80 = 160m, ενώ για σκάγια Νο 4 με διάμετρο 3 mm η απόσταση αυτή είναι 3 Χ 80 = 240m.

  • Το απόλυτο μέγιστο βεληνεκές: Είναι η απόσταση στην οποία θα φτάσουν τα σκάγια μας όταν πυροβολήσουμε με γωνία βολής +45ο ως προς τον ορίζοντα. Στην απόσταση αυτή όμως επειδή τα σκάγια θα έχουν διανύσει μεγάλη διαδρομή, η αντίσταση του αέρα θα έχει ανακόψει την ταχύτητά τους αρκετά και έτσι δεν θα έχουν αρκετή ενέργεια, ώστε να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα.

Προσοχή, όμως, όταν πρόκειται για δράμια ή μονόβολα: Τα μονόβολα και τα δράμια μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις. Επίσης, πολλές φορές, τα σκάγια είτε από πρόβλημα στην κάννη είτε από ιδιαιτερότητα ή κακοτεχνία του φυσιγγίου, προκαλούν συσσωματώσεις με ικανό βάρος.

hunters.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος