FOLLOW US: facebook twitter

Τα ειδώλια του Μουσείου Ολυμπίας έγιναν… μάσκες για τον κορονοϊό!

Ημερομηνία: 08-09-2020 | Συντάκτης:
Σχέδιο εμπνευσμένο από ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα 8ος-7ος αιώνας π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας).
Τυπώθηκαν ήδη από το Υπουργείο πολιτισμού με σχέδια εκθεμάτων Μουσείων και άρχισαν να διατίθενται ήδη από τα πωλητήρια του ΤΑΠ για τους επισκέπτες αντί 5 ευρώ

Υφασμάτινες μάσκες για τον κορονοϊό, διακοσμημένες με σχέδια από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, παρήγγειλε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), προκειμένου να τις προμηθεύονται οι επισκέπτες Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χρήση της προστατευτικής μάσκας αποτελεί πλέον αναγκαιότητα για τους πολίτες, ως βασικό μέσο ατομικής και συλλογικής προστασίας ενάντια στον κορονοϊό.

Μάλιστα επειδή όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού «οι μάσκες δεν είναι απαραίτητο να παραπέμπουν σε κλινική εικόνα», οι υφασμάτινες μάσκες που θα κυκλοφορήσουν απεικονίζουν εδώλια και αρχαία αντικείμενα από Μουσεία της χώρας. Μάλιστα σε δύο από αυτές, τα σχέδια που έχουν επιλεγεί είναι από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας.  Το πρώτο σχέδιο είναι εμπνευσμένο από ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα 8ος-7ος αιώνας π.Χ. και το δεύτερο από ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα 8ος-7ος αιώνας π.Χ. και τα δύο από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας. Τα άλλα πέντε είδη μάσκας είναι από εκθέματα των Μουσείων Ηρακλείου και Δελφών αλλά και Κυκλαδικά μαρμάρινα εδώλια.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά σε μάσκες - Ορθοδοξία News Agency

Σχέδιο εμπνευσμένο από ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα 8ος-7ος αιώνας π.Χ. (Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας).

Όπως επισημαίνεται «Οι μάσκες, οι οποίες είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και αισθητικής, διατίθενται από τα πωλητήρια του ΤΑΠ στο κοινό που επισκέπτεται τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας. Η τιμή πώλησης είναι 5 ευρώ, ενώ από τις πρώτες ημέρες που άρχισαν να διατίθενται από τα πωλητήρια του ΤΑΠ, οι μάσκες είναι από τα πλέον ευπώλητα αντικείμενα» υπογραμμίζει η το υπουργείο Πολιτισμού. Άλλωστε στο μέλλον ( άμεσο ή όχι κανείς δεν το γνωρίζει) και από την στιγμή που θα τελειώσει η πανδημία και δεν θα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, οι μάσκες με απεικονίσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, θα γίνουν συλλεκτικές. Έτσι, τα σπάνια εκθέματα του  Μουσείου της Ολυμπίας στην εποχή του κορονοϊού, έγιναν… μάσκα για επισκέπτες και τουρίστες! Ωστόσο στην Ολυμπία, στα Μουσεία και τον αρχαιολογικό χώρο, όπως και στην πόλη,  βρέθηκαν οι μάσκες αλλά… χάθηκαν και αναζητούνται οι τουρίστες!!!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος