FOLLOW US: facebook twitter

Τα δάση θέλουν προστασία δώδεκα μήνες τον χρόνο

Ημερομηνία: 21-11-2019 | Συντάκτης:

Έπειτα από 22 χρόνια υποστελέχωσης και ερήμωσης, τα δασαρχεία της επικράτειας στελεχώθηκαν πριν από 15 μήνες με 5.066 ανθρώπους που, κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης, δούλεψαν ως δασεργάτες προσφέροντας σημαντική δουλειά για την πυροπροστασία ● Οι συμβάσεις τους ανανεώθηκαν μία φορά και τώρα λήγουν εκ νέου, οπότε χθες διαδήλωσαν στο υπ. Εργασίας ζητώντας ξανά την πρόσληψή τους

Πριν από μερικά χρόνια είχαμε συναντήσει τον παππού Χρήστο που είχε προσφερθεί να μας σεργιανίσει στα καμένα του χωριού του. Ήξερε πού έβγαιναν τα σαλιγκάρια και πού τα σπαράγγια, αναφερόταν στα δέντρα με μεγάλη τρυφερότητα, δείχνοντάς μας από ποια έπαιρνε το ρετσίνι στα νιάτα του και είχε ένα παρατσούκλι για τις πλαγιές και τις κορφές.

«Τι τα θες, οι φωτιές σβήνονται το χειμώνα», μας είχε πει, εξηγώντας ότι είναι η πρόληψη αυτή που μπορεί να τα σώσει.

Τη σοφία του παππού μάς θύμισε και το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που συντάχτηκε μετά τις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι και έγινε γνωστό από το όνομα του επικεφαλής του, σπουδαίου επιστήμονα Goldammer, που μαζί με Ελληνες συναδέλφους του εργάστηκαν αφιλοκερδώς για να καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα: τον κεντρικό ρόλο που παίζει η πρόληψη αλλά και η αποκατάσταση, όπως είναι η απομάκρυνση καμένων δέντρων, οι εργασίες για αποφυγή διάβρωσης του εδάφους από τις βροχές, οι αναδασώσεις κ.ά.

Αυτό ακριβώς είναι και το αίτημα των δασεργατών που θα συγκεντρώθηκαν χθες στο υπουργείο Εργασίας. Σύνθημά τους: «Τα δάση θέλουν προστασία 12 μήνες το χρόνο».

Περί τίνος πρόκειται; «Πριν από περίπου 15 μήνες ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 22 χρόνια, τα 102 δασαρχεία ολόκληρης της χώρας στελεχώθηκαν με προσωπικό, 5.066 ανθρώπων, οι οποίοι μετά από θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα απόκτησαν την ιδιότητα του δασεργάτη. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι προσληφθήκαμε την 1η Αυγούστου 2018. Οι προσλήψεις έγιναν με “κοινωνικά” κριτήρια. Το πρόγραμμα είχε σκοπό να έχει διάρκεια 8 μηνών. Προφανώς είδαν ότι αποδίδει το έργο και μας δώσαν άλλους 8 μήνες παράταση.

»Οι αρμόδιοι φορείς μάς αποκαλούν “ωφελούμενους”, ενώ είμαστε και εμείς εργαζόμενοι. Πολλοί επίσης δεν αναφέρονται καν στο έργο μας. Χειριζόμαστε αλυσοπρίονα, κονταροπρίονα, μεσινέζες, χειροπρίονα, κόφτες, τσάπες, τσεκούρια, γκασμάδες, κλαδευτήρια, κλαδοφάγους, και άλλα πολλά. Καθαρίζουμε από μπάζα, σκουπίδια τα δάση μας. Ανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες ή συντηρούμε αυτές. Εργαζόμαστε κάνοντας τις ανάλογες εργασίες σε νοσοκομεία, στρατόπεδα, πανεπιστήμια κ.ά. Μέσα στους 5.066 είναι και επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τα δασαρχεία, δηλαδή δασολόγοι και δασοπόνοι»,  εξηγεί ένας εκ των 5.066 «ωφελούμενων»

Το αποτέλεσμα που συντελέστηκε με τη βοήθεια αυτών των 5.066 δασεργατών και επιστημονικού προσωπικού φάνηκε ήδη από την πρώτη χρονιά: με βάση τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, στο τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου, σε σχέση με το 2018, είχαμε 84% περισσότερες πυρκαγιές, ενώ οι καμένες εκτάσεις ήταν μειωμενες κατά 39%. Είναι προφανές πόσο σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι εργαζόμενοι του κοινωφελούς προγράμματος δασοπροστασίας-πυροπροστασίας. Μετά από 15 μήνες λοιπόν θέλουν να σταματήσει το πρόγραμμα, προφασιζόμενοι και το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, και να μας στείλουν πάλι εμάς στην ανεργία και τα δάση στο έλεος του Θεού. Άραγε δεν βρέθηκε ούτε ένας επιστήμονας να πει στους αρμόδιους υπουργούς ότι τώρα είναι που γίνεται καλύτερα η δουλειά αυτή; Για τον λόγο αυτό, επειδή αγαπάμε τα δάση και θέλουμε και το επόμενο καλοκαίρι να καούν ακόμα λιγότερες εκτάσεις δάσους, δεν έχουμε παρά μόνο δύο αιτήματα: ζητάμε την τουλάχιστον 8 μήνη παράταση του προγράμματος μπας και στο διάστημα αυτό οργανωθεί επιτέλους το πρόγραμμα διαχείρισης δασών, βάσει του πορίσματος Goldammer, κι ακόμη να γίνουν μόνιμες προσλήψεις, με το κλασικό, αλλά τι άλλο να πω, αξιοκρατικές διαδικασίες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος