FOLLOW US: facebook twitter

Τα αποφάγια μιας μαύρης τρύπας

Ημερομηνία: 30-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

Διεθνής ομάδα ερευνητών παρατηρεί και μελετά ένα από τα πιο εντυπωσιακά, αλλά και δύσκολα στην ανίχνευση και παρατήρηση κοσμικά φαινόμενα. Οι ερευνητές εντόπισαν μια μαύρη τρύπα μεσαίας μάζας στα βαρυτικά δίχτυα της οποίας έχει πέσει ένα άστρο. Το φαινόμενο ανάμεσα στα άλλα παράγει μια ουρά από την ύλη του άστρου την οποία δεν καταφέρνει να απορροφήσει άμεσα η μαύρη τρύπα.

Όλα τα φαινόμενα που σχετίζονται με μαύρες τρύπες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αινιγματικά για τους επιστήμονες, αφού η παρατήρηση τους γίνεται συνήθως με έμμεσο τρόπο. Ακόμη πιο μυστηριώδη είναι τα φαινόμενα που σχετίζονται με τις αποκαλούμενες μεσαίας μάζας μαύρες τρύπες οι οποίες έχουν μάζα από μόλις 100 φορές ως ένα εκατ. φορές μεγαλύτερη μάζα από αυτή του Ήλιου αφού η παρατήρηση τους είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω του σχετικά μικρού μεγέθους τους. Τέτοιου μεγέθους μαύρες τρύπες βρίσκονται στο κέντρο μικρών γαλαξιών αφού στους μεγάλους γαλαξίες βρίσκονται κολοσσιαίες μαύρες τρύπες με μεγέθος δεκάδες ή εκατοντάδες εκατ. φορές μεγαλύτερο από αυτό το Ήλιου ενώ έχουν εντοπιστεί και μαύρες τρύπες με μάζα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του μητρικού μας άστρου.

Το φαινόμενο που παρατηρούν οι ερευνητές αφορά μια… μικρομεσαία μαύρη τρύπα μάζας δέκα χιλιάδες φορές μεγαλύτερης από αυτή του Ήλιου. Για αυτό τον λόγο η μελέτη του φαινομένου αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» οι ερευνητές αναφέρουν τα όσα έχουν διαπιστώσει μέχρι τώρα από το φαινόμενο που μελετούν στο οποίο έδωσαν την κωδική ονομασία J2150.

Οι ερευνητές παρατήρησαν και μελέτησαν αρχικά την ακτινοβολία που παράγει το άτυχο άστρο και από εκεί οδηγήθηκαν στην ανακάλυψη ότι η ακτινοβολία αυτή προέρχεται από ένα άστρο που αποτελεί «γεύμα» μιας μαύρης τρύπας. Στη συνέχεια κατάφεραν να υπολογίσουν το μέγεθος της μαύρης τρύπας. Δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα μια εικόνα από τις προσομοιώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της μελέτης που δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο το εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο.

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος