FOLLOW US: facebook twitter

Τα 6+4 ονόματα για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία: 18-07-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση υποψηφιοτήτων, τέλος Ιουλίου οι ανακοινώσεις.
Τέσσερις γυναίκες «παίζουν» για τρεις θέσεις και τέσσερις άνδρες για δύο θέσεις
.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μπορεί ο πρωθυπουργός με το μπαράζ δηλώσεών του να περιόρισε τις πιθανότητές διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο, ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το σενάριο για κάλπες τον Σεπτέμβριο θα παραμείνει στο τραπέζι τουλάχιστον ως τον Δεκαπενταύγουστο. Για τον λόγο αυτό, η εντολή της νέας γραμματέα Ράνιας Σβίγκου είναι τα ψηφοδέλτια να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τη δράση της για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου, συγκεντρώνοντας ονόματα ενδιαφερομένων προσώπων, τα οποία θα παραδοθούν στο κόμμα για την οριστική αξιολόγηση και επιλογή τους. Προχθές ολοκληρώθηκε η άτυπη προθεσμία που είχε δοθεί για την κατάθεση υποψηφιοτήτων στη Νομαρχιακή και, σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, συνολικά δέκα άτομα –έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες- εκδήλωσαν και επίσημα το ενδιαφέρον τους να είναι υποψήφιοι βουλευτές Ηλείας.

Στις γυναικείες υποψηφιότητες περιλαμβάνεται η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου και πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου, Χρύσα Ζούπη, η οποία το τελευταίο διάστημα είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται και από τις αναρτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στον Πύργο είχε ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του και του είχε παραδώσει το πλαίσιο των διεκδικήσεων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Δεύτερο όνομα που περιλαμβάνεται στη λίστα υποψηφιοτήτων, είναι η Κοινωνιολόγος Βασιλική Παρασκευοπούλου με καταγωγή από την Πηνεία, η οποία ήταν και το 2019 υποψήφια. Η κ. Παρασκευοπούλου έχει διατελέσει συνεργάτιδα του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας, είναι από τα πρόσωπα που έχουν βαθιά γνώση σε ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην προσέλκυση ψηφοφόρων από την περιοχή της Πηνείας, όπου έχει παραδοσιακή επιρροή και το ΠΑΣΟΚ.

Τρίτο όνομα που «παίζει» για το ψηφοδέλτιο της Ηλείας, είναι η εκπαιδευτικός Βίκυ (Βικτωρία Βασιλοπούλου) από την Αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται για στέλεχος με πλούσια και πολύπλευρη συνδικαλιστική δράση, που εκλέγεται σταθερά στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ από το 2014 και πρόσφατα εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή από τα «δύσκολη» κάλπη της Δυτικής Ελλάδας.

Η τέταρτη γυναίκα αποτελεί έκπληξη, αν και η «Πρωινή» σας έχει προϊδεάσει από τις «Πρωινές Αιχμές» για αυτήν την εξέλιξη, καθώς προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τη Ζωή Γιατρά, κόρη του πρώην γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ηλείας, Σάκη Γιατρά, και υποψήφια βουλευτής Ηλείας με το Κίνημα Αλλαγής το 2019. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες οδήγησαν στην κατάθεση αίτησης υποψηφιότητας εκ μέρους της, δεδομένου ότι επέστρεψε μόνιμα στην Ηλεία από το εξωτερικό.

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «δουλεύουν» μία ακόμα περίπτωση γυναίκας με κεντροαριστερές πολιτικές καταβολές για το ψηφοδέλτιο, της οποία όμως το όνομα δεν έχει διαρρεύσει.


Ο γρίφος των ανδρικών υποψηφιοτήτων

Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις θέσεις των ανδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να λύσει έναν γρίφο που αφορά τη γεωγραφική κατανομή. Δεδομένη προφανώς θεωρείται η παρουσία του Διονύση Καλαματιανού, ο οποίος θα σηκώσει μεγάλο βάρος στην προσπάθεια του κόμματος για την πρωτιά στην Ηλεία, καθώς διαθέτει διαπιστωμένη ικανότητα διείσδυσης και σε κοινό που δεν ανήκει στον πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στον αστικό ιστό του Πύργου.

Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι «κλειδωμένη» είναι και η υποψηφιότητα του Μάκη Μπαλαούρα, παρά τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί από τον αθηναϊκό Τύπο για ηλικιακή ανανέωση στα ψηφοδέλτια. Ο πρώην βουλευτής έχει την αναγνώριση του κόμματος για τη μαχητικότητα και την παρεμβατικότητά του σε «συγκρουσιακά» ζητήματα όπως η Νοβάρτις, ενώ κεντρικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι πρόσωπο που μπορεί να ανακόψει διαρροές αριστερών ψήφων προς το ΜΕΡΑ25 ή το ΚΚΕ.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τέσσερα ονόματα για δύο θέσεις στο ψηφοδέλτιο, με τις πληροφορίες να είναι αντικρουόμενες ως προς τις πιθανότητες. Τα πρώτο όνομα είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας, Σωτήρης Παπαηλιού, για τον οποίο υπάρχει η άποψη ότι έχει διεισδυτικότητα σε ευρύτερο κοινό και σε μια περιοχή όπου και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν επιρροή.

Το δεύτερο όνομα είναι oεκπαιδευτικός Χρήστος Φωτόπουλος από την Αμαλιάδα. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που παρακολουθούν τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και βλέπουν ότι επενδύει σε αυτοδιοικητικούς υποψήφιους από την Αμαλιάδα, αξιολογούν ως κατάλληλη υποψηφιότητα τον Χρήστο Φωτόπουλο, καθώς έχει πολυετή εμπειρία ως αιρετός του δήμου Ήλιδας και έχει διεκδικήσει σταυρό και με το ψηφοδέλτιο του Κατσιφάρα στην Περιφέρεια.

Το τρίτο όνομα είναι ο επικοινωνιολόγοςΓιώργοςΠαναγιωτόπουλος από την Αμαλιάδα, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2019 και πρόσφατα εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής στην ανταγωνιστική κάλπη της Αττικής. Θεωρείται από τα πλέον καταρτισμένα στελέχη του κόμματος, καθώς είναι μέλος της Επιτροπής Προγράμματος και της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι κατάγεται από τον Κάμπο (Ανδραβίδα και Βαρθολομιό)και έχει ερείσματα στον χώρο του «αριστερού ΠΑΣΟΚ» (άλλοτε μέλος της Αριστερής Πρωτοβουλίας), σύμφωνα με πληροφορίες, του δίνει προβάδισμα να περιληφθεί εκ νέου στο ψηφοδέλτιο. Ερωτώμενος ο ίδιος από την Πρωινή σχετικά, απάντησε πως έχει καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας και είναι στην κρίση του κόμματος.

Το τέταρτο όνομα είναι ο λογιστής Γιάννης Τασσόπουλος από την Αμαλιάδα, ο οποίος έχει διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αυτοδιοίκηση ως αιρετός του δήμου Ήλιδας, ενώ έχει διατελέσει και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας και εκτιμάται πως έχει διείσδυση στους μικρομεσαίους επαγγελματίες, που το 2019 επέλεξαν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

Στόχος των κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο συνδυασμός των ανδρικών και των γυναικείων υποψηφιοτήτων να καλύψει όλο το γεωγραφικό φάσμα στην Ηλεία και να «γέρνει» προς κάποια περιοχή. Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν πως στο τέλος του μήνα πιθανόν να ανακοινωθεί και επίσημα το ψηφοδέλτιο της Ηλείας.

Σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Νικολόπουλο από την Πηνεία, επέλεξε να παραμείνει στην αυτοδιοίκηση, ενώ τόσο η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη όσο και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης παραμένουν κομματικά ενεργοί, αλλά έχουν ξεκαθαρίσει ότι η στελεχιακή ανανέωση αποτελεί προτεραιότητα και δεν προτίθενται να είναι ξανά υποψήφιοι βουλευτές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος