FOLLOW US: facebook twitter

Σύσκεψη την Δευτέρα από την ΟΑΣΗ στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 29-01-2022 | Συντάκτης:

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας απευθύνει κάλεσμα στους Αγροτοκτηνοτρόφους της Βόρειας Ηλείας, τους Αγροτικούς Συλλόγους Αμαλιάδας, Καρδαμά, Πηνείας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και το Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αμαλιάδας σε σύσκεψη-συζήτηση τη Δευτέρα 31 Γενάρη στις 7:30 μ.μ. στο ΕΚ Αμαλιάδας, με στόχο όπως αναφέρει «να αποφασίσουμε την απάντηση μας απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που έχουμε και που κάθε μέρα που περνάει, αντί να μειώνονται, φουντώνουν περισσότερο.»

Σε σχετική ανακοίνωση η ΟΑΣΗ αναφέρει τα εξής:

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οι αγρότες στο νομό έχει γίνει απελπιστική. Η πρωτοφανής αύξηση του κόστους παραγωγής, που προστίθεται στο ήδη αυξημένο κόστος των προηγούμενων χρόνων, μας σπρώχνει προς την έξοδο από την παραγωγή. Ενδεικτικά: έχουμε στα λιπάσματα αύξηση ακόμα και 120%, λογαριασμοί ρεύματος αυξημένους κατά 50%, το πετρέλαιο να γίνεται είδος πολυτελείας αφού έχει αυξηθεί κατά 30%. Πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε τα χωράφια μας για να βάλουμε το καρπούζι και την πατάτα και το κόστος ξεπερνάει κατά πολύ τα 1.000€ το στρέμμα. Την ίδια ώρα που την περσινή παραγωγή μας την πήραν τζάμπα ή έμεινε στα χωράφια αφού μεγάλο της μέρος καταστράφηκε από τον καύσωνα. Ο ΕΛΓΑ όμως ακόμα δεν έχει δώσει το σύνολο των αποζημιώσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», την ίδια ώρα όμως σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων. Η απάντηση μας στην κοροϊδία αυτή, είναι μόνο ο δικός μας αγώνας για την επιβίωσή! Η πείρα, μας έχει δείξει ότι μόνο με τον αγώνα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να βάλουμε εμπόδια και να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

Διεκδικούμε:

Εδώ και τώρα μείωση του κόστους παραγωγής. Άμεση και αυξημένη επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης τους κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης από τον παραγωγό για τα αγροτικά προϊόντα έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Για την κορινθιακή σταφίδα 2€/Kg, για το πρόβειο γάλα 1,50€/Kg, για το πορτοκάλι 0,40€/Kg, για το μανταρίνι 0,50€/Kg, για τα κηπευτικά 50% αύξηση σε σχέση με πέρσι.

ΟΧΙ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις εξωλίμνιες περιοχές. Καμία αλλαγή χρήσης γης

Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Να αποζημιωθούν όλες οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες ανεξαρτήτως αν έχουν δηλωθεί οι καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ.

Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.

Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός ΠύργοςΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΑ