FOLLOW US: facebook twitter

«Η κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση του β κύματος της πανδημίας»: Διαδικτυακή εκδήλωση για την πανδημία και την μετα-covid εποχή από τον ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Ημερομηνία: 18-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτική

-Δ. Καλαματιανός: Το σύστημα υγείας στην Ηλεία χρειάζεται δραστική βελτίωση

Για αποτυχημένη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, πλημμελή οργάνωση και απουσία σχεδιασμού που οδήγησαν λόγω των αργών αντανακλαστικών της στην κατάρρευση του συστήματος Υγείας, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, στην τοποθέτησή του στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης η ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με θέμα «Η διαχείριση της πανδημίας και το ΕΣΥ στη μετά-Covid εποχή». Κεντρικοί ομιλητές ήταν ακόμα ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός και ο πρώην Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας και π. διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος, ενώ παρεμβάσεις έκαναν οι πρόεδροι αλλά και εκπρόσωποι του ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Πύργου,  και Αμαλιάδας, Φαρμακευτικού Συλλόγου, Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας,  Σωματείου Νοσοκομειακών γιατρών Πύργου Αμαλιάδας,  Συλλόγου των εργαζομένων κ.α.

Ο κ. Ξανθός, τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος, κοβιντοποίησε όλο το σύστημα υγείας, δημιουργώντας παράπλευρες απώλειες εις βάρος άλλων ασθενών που είχαν και έχουν όλο αυτό το διάστημα την ανάγκη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προσπαθώντας με το ίδιο σχεδόν ιατρικό δυναμικό και με ελάχιστες μόνο προσλήψεις νοσηλευτών, να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες, « βαφτίζοντας» ΜΕΘ απλές κλίνες άλλων κλινικών προσθέτοντας έναν αναπνευστήρα και ένα μόνιτορ! Επισήμανε ακομα ότι χάθηκε το στοίχημα της έγκαιρης διάγνωσης θετικών κρουσμάτων και άρα της πρόληψης που οδήγησε στην διασπορά στην κοινότητα και σε κλειστές δομές όπως καταυλισμούς ρομά, προσφύγων, φυλακές, μεγάλα εργοστάσια κλπ αλλά και σε Νοσοκομεία, φέροντας ως παράδειγμα τον Άγιο Σάββα όπου νοσούν περίπου 200 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.  Αφού επισήμανε σειρά λαθών που έγιναν αυτό το διάστημα τόνισε ότι στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος, αν δεν εντοπιστούν και δεν διορθωθούν τα λάθη που έκαναν την κατάσταση να ξεφύγει, δεν θα μπορέσουν να θωρακίσουν το σύστημα υγείας. Καθοριστική όπως είπε θα είναι και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να κληθεί να ενισχύσει το σύστημα υγείας και μάλιστα να δέχεται και covid περιστατικά, κάτι που δεν συμβαίνει ως τώρα λόγω της συμφωνίας που έχει γίνει.

Τέλος, ο  κ. Ξανθός έκανε ειδική αναφορά στα εμβόλια τονίζοντας ότι δεν θα μας απελευθερώσει ξαφνικά από την πανδημία, είναι ένα συνολικό εργαλείο με μετρήσιμη θεραπεία για την αντιμετώπισή της, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε ως την καθολική ανοσία και αυτό πρέπει ο κόσμος να το καταλάβει γιατί ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Πολλά τα προβλήματα στο υγειονομικό σύστημα του νομού

Από την πλευρά του ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός  τόνισε πως «. Ενώ όλοι γνώριζαν ότι θα έλθει το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν έγιναν αυτά που θα έπρεπε για να θωρακιστεί το ΕΣΥ και κυρίως δεν προσλήφθηκαν γιατροί και νοσηλευτές για να αυξηθούν οι μαχητές της ζωής.

Αναφερόμενος στην υγειονομική κατάσταση της Ηλείας, τόνισε πως πιστεύει ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ε.Σ.Υ.

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο νομός δεν ενισχύθηκε με γιατρούς και νοσηλευτές. Γίνονται μετακινήσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού από τμήμα σε τμήμα και από μονάδα σε μονάδα, ανακυκλώνοντας την ένδεια, τη φτώχεια σε ειδικευμένο προσωπικό. Και πριν την πανδημία αλλά και μετά το ξέσπασμά της, επισημαίναμε διαρκώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Θίξαμε επανειλημμένως την ανάγκη της άμεσης πλήρωσης των κενών σε προσωπικό, αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή στις Μονάδες Υγείας της Ηλείας και του ΕΚΑΒ, ώστε αυτές να μπορούν να λειτουργήσουν με πληρότητα και αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς, όλες οι προσπάθειές μας έχουν πέσει στο κενό, καθώς δεν εισακουστήκαμε από την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου. Την δραματική κατάσταση που επικρατεί, επιβεβαιώνει το σύνολο, σχεδόν, των υγειονομικών φορέων της Ηλείας. Το σύστημα υγείας στην Ηλεία χρειάζεται δραστική βελτίωση».

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι η αποτυχία της Κυβέρνησης στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας  είναι εμφανής σε όλα σχεδόν τα πεδία. ελλειπής επιδημιολογική διαχείριση, ιχνηλάτηση, μη πρόσληψη γιατρών, κλπ ενώ όπως ανέφερε 8 μήνες μετά την πανδημία κανείς δεν έχει ξακαθαρίσει πόσες κλινες ΜΕΘ διαθέτεουμε!

Ο γιατρός και αντιπρόεδρος του Σωματείου Νοσοκομειακών Ιατρών του Γ.Ν Ηλείας Παναγιώτης Απαλίδης, τόνισε ότι στο Νοσοκομείο του Πύργου κάνουν ότι μπορούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλά πρέπει να υπάρξει στήριξη από το κράτος. Ωστόσο υπάρχει γενικότερα σοβαρό θέμα με την  διαχείριση των ασθενών μεcovid, καθώς πάνε σπίτι τους αν και είναι ακόμα θετικοί και νομίζουμε πως ως δια μαγείας δεν θα έχουν επαφή με άλλο κόσμο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου Αμαλιάδας Νίκος Σδούγας, ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Αμαλιάδας μπορεί να παίξει σοβαρό ρόλο στην μετά κοβιντ εποχή, αλλά τα Κ.Υ του νομού πρέπει να επιστρέψουν στην διασύνδεση που είχαν με τα νοσοκομεία. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αμαλιάδας Σωκράτης Σωτηρόπουλος, ανέφερε πως το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν έχει το ρόλο που θα μπορούσε και τώρα περισσότερο λειτουργεί  δυστυχώς ως περιφερειακό ιατρείο, γιατί δεν υπάρχει σχεδιασμός και συντονισμός.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, Χρήστος Γιαννικούλης ανέφερε ότι πρέπει πρωτίστως να ενισχυθεί σημαντικά το Νοσοκομείο του Πύργου και μετά οι υπόλοιπες υγειονομικές δομές, ενώ ο πρόεδρος του Ι.Σ Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης τόνισε πως οδηγηθήκαμε εδώ γιατί τα προβλήματα έρχονται από το 2012, σχολίασε τη έλλειψη ιατρικού προσωπικού αλλά και τον επανακαθορισμό του ρόλου των γιατρών.

Τέλος, ο  πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας Αλέκος Γαλανόπουλος τονισε ότι η  Ηλεία χρειάζεται ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο που θα εφημερεύει 365 ημέρες το χρόνο, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δημήτρης Θεοδωρόπουλος διερωτήθηκε αν είχαμε ποτέ λειτουργικό σύστημα και μας αποσυντόνισε ο covid!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος