FOLLOW US: facebook twitter

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά… Βαΐων και κλάδων

Ημερομηνία: 18-04-2022 | Συντάκτης:

Του Πάνου Τριγάζη


Έπεσε χθες Κυριακή των Βαΐων 2022 η αυλαία του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με συμμετοχή πέντε χιλιάδων αντιπροσώπων, ενώ σημαντική υπήρξε και η διεθνής συμμετοχή.
Το συνέδριο αποτέλεσε την κορύφωση προσυνεδριακών διαδικασιών στην Ελλάδα και σε οργανώσεις του εξωτερικού, με κύριο χαρακτηριστικό τους τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο και υποστήριξη των προτάσεων Τσίπρα, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Επισημαίνω ότι ήδη εν μέσω πανδημίας, το κόμμα είχε πραγματοποιήσει νομαρχιακές συνδιασκέψεις, καθώς και προγραμματικό συνέδριο, προετοιμαζόμενο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας νέας κυβερνητικής θητείας μετά τις εκλογές, όποτε γίνουν, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εκλογές που ελπίζουμε βάσιμα ότι θα αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα και κορμό μιας συμμαχικής προοδευτικής κυβέρνησης, ικανής να ανορθώσει την χώρα και την κοινωνία από τις καταστροφικές ακραία νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με βατήρα τον κυβερνητικό του απολογισμό που συζητήθηκε εκτενώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον, για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη, με διαρκή διεύρυνση της δημοκρατίας και εγγυημένη κοινωνική προστασία. Θέλουμε μια Ελλάδα διεκδικητική εντός της ΕΕ, πρωταγωνιστή της ειρήνης και συνεργασίας, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την Μεσόγειο.
Με τον κυβερνητικό μας απολογισμό της περιόδου 2015-19, παρά το τρίτο μνημόνιο που η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να υπογράψει, έχουμε αποδείξει στον ελληνικό λαό, αλλά και στους εταίρους της ΕΕ, ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Εκπροσωπούμε, όχι μια Αριστερά του χθες, αλλά μια σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία διαμόρφωσε την ταυτότητά της μεταψυχροπολεμικά, συμμετέχοντας στα διεθνή κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Μια Αριστερά, που δεν στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις νέες πραγματικότητες, δεν θρηνεί για περασμένα μεγαλεία, αλλά πιστεύει ότι οι πολλαπλές κρίσεις, όπως η κλιματική, η οικονομική και του συστήματος των διεθνών σχέσεων που ανέδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν μπορεί παρά να απαντηθούν από νέες μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες αν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει και να βαδίσει στον δρόμο ανθρωποκεντρικών και απελευθερωτικών οραμάτων στην διαδρομή του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό ορίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως Αριστερά του 21ου αιώνα, ανεξάρτητα από τις προελεύσεις των δεκάδων χιλιάδων μελών του είτε από την κομμουνιστική και σοσιαλιστική Αριστερά είτε από τον χώρο της οικολογίας και των κινημάτων είτε από το δημοκρατικό κέντρο.
Κανείς δεν είναι γεννημένος αριστερός , οι συνθήκες της ζωής στην χώρα μας, καθώς και οι διεθνείς, αφυπνίζουν συνειδήσεις και μετακινούν προς τα αριστερά ευρύτερες δυνάμεις. Αυτό συνέβη με σαφέστατο τρόπο μετά το 2010, που άρχισε η μνημονιακή δοκιμασία για τον λαό μας.
Θα έλεγα κλείνοντας ότι το μυστικό της επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που τον έκανε πρώτο κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς στην Ευρώπη, είναι ότι από το 2008 βρέθηκε στην ηγεσία του ένας νέος χαρισματικός άνθρωπος, που δεν προέρχεται από κανένα πολιτικό τζάκι, ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο στις 15 Μαΐου θα επανεκλέξουμε πρόεδρο, με καθολική ψηφοφορία των μελών.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος