FOLLOW US: facebook twitter

Συντονισμός Δ. Αυγερινοπούλου με τον Υφυπ. παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Τριαντόπουλο, για την ανασυγκρότηση της Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 07-06-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, επικοινώνησε εκ νέου η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τον συντονισμό του σπουδαίου έργου της ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Η κα Αυγερινοπούλου, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης εργασίας που συγκάλεσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρ. Τριαντόπουλος, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), κ. Δ. Σκάλκου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κ. Ν. Φαρμάκη, του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γ. Γεωργιόπουλου, του Γενικού Διευθυντή της διαΝΕΟσις, κ. Δ. Νικολάου, του Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικού υπεύθυνου της μελέτης, κ. Γ. Πετράκου, των Βουλευτών, καθώς και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κ. Νικολούτσου, και λοιπών των παραγωγικών φορέων της Ηλείας και συνεργατών, δήλωσε:

«Πραγματοποιήσαμε, σήμερα, μια ακόμη σημαντική συνάντηση εργασίας, σε συνέχεια των τεχνικών και εσωτερικών συναντήσεων που έχουμε υλοποιήσει, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός του σπουδαίου έργου της ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής. Ενός έργου που γίνεται υπό την «ομπρέλα» της Κυβέρνησης και την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και με αρωγό τη διαΝΕΟσις, έναν ιδιωτικό φορέα με πλούσιο ερευνητικό έργο, αλλά και την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία και το σχέδιο που καταρτίζεται – με σταθερά βήματα και συνεκτικά – θα αναμορφώσει ολιστικά την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά και οικονομικά, και θα αντανακλά το όραμα για την περιοχή μας την επόμενη δεκαετία. Θα επιτρέψει να συνδεθεί η Αρχαία Ολυμπία με την πραγματική οικονομία και να κεφαλαιοποιήσει τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού που πρεσβεύει διεθνώς.

Στο υπό διαμόρφωση σχέδιο, έχω ήδη καταθέσει την πρότασή μου για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ακαδημαϊκών Σπουδών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και σύνδεση με άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της χώρας, ενώ εισηγήθηκα την ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ηλεία και τη δημιουργία κτιριακών υποδομών για το Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητικών Στελεχών, κάτι για το οποίο βρίσκομαι σε επικοινωνία και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη. Προτεραιοποίησα, ακόμη, την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και τη βελτίωση του αστικού ιστού και των οδικών συνδέσεων, από τις οποίες ξεχωρίζουν η σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τη θάλασσα, καθώς και της Αρχαίας Ολυμπίας με τον Επικούριο Απόλλωνα. Κατέθεσε δε σειρά προτάσεων για τη θωράκιση της περιοχής έναντι των φυσικών καταστροφών και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ της Αρχαίας Ολυμπίας και των Τοπικών Κοινοτήτων της.

Η ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Ολυμπίας αποτελεί μια πολυμερή διαδικασία που απαιτεί την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, τις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και την ουσιαστική συμβολή της τοπικής κοινωνίας για να επιτευχθεί. Θα ακολουθήσουν επόμενες συναντήσεις εργασίας επί του θέματος και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος